Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2007 13:47

Τράπεζα της Αγγλίας: Πιθανή μείωση των επιτοκίων εντός του 2008

ΑΝΟΙΧΤΟ το ενδεχόμενο για – τουλάχιστον μία – μείωση των επιτοκίων της το 2008, άφησε η Τράπεζα της Αγγλίας, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να εμποδίσει την επιβράδυνση της ανάπτυξης, χωρίς να ενισχύσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Όπως σημειώνει η BoE, ο πληθωρισμός αναμένεται να σταθεροποιηθεί στον στόχο του 2% το 2009, αφού ωστόσο θα τον έχει ξεπεράσει το 2008. Οι προβλέψεις της βασίζονται στις εκτιμήσεις της αγοράς ότι η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας θα μειώσει το βασικό της επιτόκιο στο πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς κατά 0,25%, στο 5,5%.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Τετάρτη στο Λονδίνο, με αφορμή την δημοσιοποίηση της τριμηνιαίας έκθεσης της ΒοΕ για τον πληθωρισμό, ο διοικητής της Μέρβιν Κινγκ δήλωσε πως «η κεντρική πρόβλεψη είναι ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί σημαντικά το επόμενο έτος». «Υπάρχει στενότητα στον πιστωτικό τομέα. Οι επενδύσεις σε αστικά και εμπορικά ακίνητα πιθανόν να περιοριστούν σε αρκετά μεγάλο βαθμό», εκτίμησε ο Κινγκ.

Σημειώνεται ότι η ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας σημειώνει επιβράδυνση από τα επίπεδα ρεκόρ του 2004, μετά την απόφαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής να αυξήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας εξαετίας.