Με άλμα 2% άνοιξε η συνεδρίαση για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, που την περασμένη εβδομάδα είδε 1,5 τρισ. δολ. να κάνουν φτερά. Σε τροχιά δυναμικής ανάκαμψης οι δείκτες σε Λονδίνο, Παρίσι, Φραγκφούρτη, Μιλάνο και Μαδρίτη. Είχε προηγηθεί δυναμική άνοδος στην Ασία εν μέσω προσδοκιών για αποφασιστικές παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών.
Οι «ταύροι» επιστρέφουν στις διεθνείς αγορές μετοχών ενθαρρυμένοι από την παρέμβαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας και με την ελπίδα ότι άλλες κεντρικές τράπεζες θα ακολουθήσουν σύντομα το παράδειγμά της προσφέροντας πολύτιμες τονωτικές ενέσεις στην νοσούσα οικονομία.
Το άνοιγμα της συνεδρίασης βρίσκει τους δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων να επιδίδονται σε ράλι. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κάνει άλμα 2,65%. Ακολουθεί στο Παρίσι ο CAC 40 με κέρδη 2%, ενώ άνοδο της τάξης του 1,9% παρουσιάζει και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη. Ο Dax στη Φραγκφούρτη εξασφαλίζει κέρδη 1,4%, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύεται 1,5% στις 10:25 ώρα Ελλάδος.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο της τάξης του 2%. Tην περασμένη εβδομάδα οι ευρωπαϊκές μετοχές είχαν χάσει 1,5 τρισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή τους στη χειρότερη εβδομάδα από το 2008. Το σήμα της ανάκαμψης είχαν δώσει από νωρίς το πρωί οι αγορές της Ασίας.
Στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο Nikkei 225 όχι απλά κάλυψε τις απώλειες των πρώτων ωρών της συνεδρίασης, αλλά έκλεισε με άνοδο 1% καθώς ο κεντρικός τραπεζίτης Χαρουχίκο Κουρόντα σε μία σπάνια έκτακτη παρέμβαση διαβεβαίωσε πως θα διασφαλιστεί η ρευστότητα στο σύστημα και η σταθερότητα των αγορών. Την περασμένη Παρασκευή και ο διοικητής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα διστάσει να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο για την θωράκιση της οικονομίας από την εξάπλωση του νέου κοροναϊού. Στην Ευρωζώνη οι επενδυτές θεωρούν εν πολλοίς δεδομένη μία νέα μείωση του επιτοκίου κατά 10 μονάδες βάσης φέτος.
Στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης η ανάκαμψη ήταν ακόμη πιο δυναμική με τον Σύνθετο Δίκτη να κάνει άλμα 3,2%, παρά τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι δείκτες PMI για μεταποίηση, κατασκευές και υπηρεσίες διολίσθησαν σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα ή και ... χάρη στα στοιχεία αυτά. Και τούτο γιατί τα ζοφερά οικονομικά δεδομένα εντείνουν την πίεση τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην κεντρική τράπεζα να δράσουν άμεσα και αποφασιστικά.
naftemporiki.gr