Μία πανδημία φόβου παρέλυσε τους «ταύρους» των αγορών και έδωσε το σήμα για μαζικές ρευστοποιήσεις. Οι επενδυτές που έχουν προσπεράσει τα τελευταία χρόνια εμπορικές και γεωπολιτικές εντάσεις εμφανίστηκαν απολύτως τρομαγμένοι, σβήνοντας 1,1 τρισ. από την κεφαλαιοποίηση του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600. Την έκταση του πανικού αποτυπώνουν 5 γραφήματα.
Μία πανδημία φόβου παρέλυσε τους «ταύρους» των αγορών και έδωσε το σήμα για μαζικές ρευστοποιήσεις. Οι επενδυτές που έχουν προσπεράσει τα τελευταία χρόνια εμπορικές και γεωπολιτικές εντάσεις εμφανίστηκαν απολύτως τρομαγμένοι, οδηγώντας έτσι τους ευρωπαϊκούς δείκτες που μόλις πριν από δέκα ήμερες κινούνταν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, στην πιο επώδυνη εβδομάδα τους από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Κανείς δεν μπορεί να πει για πόσο ακόμη η αιμορραγία θα συνεχιστεί. Ωστόσο τα μηνύματα των ειδικών δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Η Goldman Sachs υποβάθμισε τις προβλέψεις της για τα κέρδη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων το 2020. Αναμένει πλέον συρρίκνωσή τους κατά 2% και προειδοποιεί ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να υποτιμούν τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχει η εξάπλωση του κοροναϊού σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας. H Credit Suisse φοβάται επίσης ότι θα ανοίξουν οικονομικές πληγές και οι αγορές θα συνεχίσουν να νοσούν. Ελαφρώς πιο αισιόδοξη για τις προοπτικές των ευρωπαϊκών μετοχών εμφανίζεται η Morgan Stanley. Ωστόσο η διόρθωση είναι γεγονός. Οι περισσότεροι δείκτες απέχουν τουλάχιστον 10% από τα υψηλά στα οποία βρέθηκαν μέσα στον Φεβρουάριο.
Πέντε γραφήματα, που συγκέντρωσε το Bloomberg, σκιαγραφούν τις συνθήκες πανικού που επικράτησαν τις προηγούμενες ημέρες στις ευρωπαϊκές αγορές.
Οι μετοχές στην Ευρώπη είχαν απώλειες 12% την τελευταία εβδομάδα. Αυτές ήταν μεγαλύτερες ακόμη και από εκείνες που ακολούθησαν το δημοψήφισμα του Brexit τον Ιούνιο 2016. Ξύπνησαν δε μνήμες από τη μεγάλη κρίση του 2008.
Η μεταβλητότητα εκτινάχθηκε στα ύψη. Ο δείκτης Euro Stoxx 50 Volatlility Index σκαρφάλωσε σε επίπεδα που είχε να συναντήσει από το 2011, όταν η κρίση χρέους της Ευρωζώνης βρισκόταν στο απόγειό της.
Με τη Γερμανία να βάζει σε καραντίνα 1.000 ανθρώπους και την Ιταλία να καταγράφει καθημερινά δεκάδες νέα κρούσματα, οι επενδυτές ετράπησαν σε φυγή. Η στροφή τους σε ασφαλή καταφύγια έσβησε 1,1 τρισ. δολ. από την κεφαλαιοποίηση του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600.
O κλάδος που δέχθηκε το μεγαλύτερο με διαφορά πλήγμα ήταν εκείνος των Ταξιδιών- Αναψυχής. Είναι όχι μόνο σε φάση διόρθωσης, αλλά και πολύ κοντά σε bear market έχοντας υποχωρήσει 19% από τα υψηλά του Ιανουαρίου. Σε ανώμαλη προσγείωση έχουν υποχρεωθεί οι μετοχές των αεροπορικών.
Το «καλό» μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση είναι πως οι ευρωπαϊκές μετοχές παρουσιάζουν πιο ελκυστικές αποτιμήσεις από τις αμερικανικές. Έτσι όταν οι ταύροι αποφασίσουν να επιστρέψουν στην αγορά, ενδεχομένως να τις προτιμήσουν.
naftemporiki.gr