Επενδυτές σε κατάσταση πανικού, αναζητώντας την ασφάλεια των κρατικών ομολόγων υψηλής επενδυτικής αξιολόγησης. Οι αποδόσεις γερμανικών και αμερικανικών τίτλων βουλιάζουν ενώ εκτοξεύεται το κόστος δανεισμού για τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Οι αγορές ζουν την τέλεια καταιγίδα που προκαλεί η τάση αποφυγής ρίσκου. Η καταιγίδα παρασύρει στη δίνη της και το ελληνικό χρέος.
Επενδυτές σε κατάσταση πανικού, αναζητώντας την ασφάλεια των κρατικών ομολόγων υψηλής επενδυτικής αξιολόγησης. Οι αποδόσεις γερμανικών και αμερικανικών τίτλων βουλιάζουν ενώ εκτοξεύεται το κόστος δανεισμού για τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Οι αγορές ζουν την τέλεια καταιγίδα που προκαλεί η τάση αποφυγής ρίσκου. Η καταιγίδα παρασύρει στη δίνη της και το ελληνικό χρέος.
Με τον φόβο μήπως ο COVID-19 εξελιχθεί σε πανδημία να κυριαρχεί, οι επενδυτές εγκαταλείπουν οτιδήποτε θεωρούν ριψοκίνδυνο και συρρέουν προς το καταφύγιο των κρατικών ομολόγων της Γερμανίας και της Αμερικής. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έχει υποχωρήσει σε επίπεδα-ναδίρ στο 1,16%, ενώ η απόδοση του διετούς ομολόγου υποχώρησε για πρώτη φορά κάτω από το όριο του 1%.
Στη Γερμανία, το κόστος δανεισμού στη δεκαετία οδεύει προς ιστορικά χαμηλά επίπεδα, υποχωρώντας σε ναδίρ πενταμήνου, στο -0,627%. Μέσα σε μία εβδομάδα, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς(Bund) έχει μειωθεί περισσότερο από 15 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τα μέσα του 2018.
Στον αντίποδα, το premium που διεκδικούν οι επενδυτές για τοποθετήσεις σε ομόλογα της ευρω-περιφέρειας έναντι των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων έχει εκτοξευθεί σε υψηλά πολλών μηνών, καθώς η Ιταλία συγκεντρώνει τα περισσότερα κρούσματα κοροναϊού στην Ευρώπη και η έξαρση απειλεί την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης με ύφεση. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς επανήλθε αυτή την εβδομάδα πάνω από το όριο του 1%, σκαρφαλώνοντας σε υψηλά μηνός, έως και το 1,20%, με το spread έναντι του γερμανικού 10ετούς(Bund) να διευρύνεται σε υψηλά έξι μηνών, ξεπερνώντας ενδοσυνεδριακά τις 180 μονάδες βάσης. Στη διάρκεια της εβδομάδας το κόστος δανεισμού της Ιταλίας στη δεκαετία αυξήθηκε κατά 20 μονάδες βάσης.
Η ιταλική «καταιγίδα» συμπαρασύρει την ευρωπαϊκή περιφέρεια, μαζί και τους ελληνικούς τίτλους. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έφθασε έως και το 1,36% σύμφωνα με στοιχεία του Reuters, ενώ μέχρι πριν από μία εβδομάδα ήταν σε ιστορικά χαμηλά, κάτω από το όριο του 1%. Το περιθώριο έναντι του Βund έχει σκαρφαλώσει σε υψηλά σχεδόν έτους, στις 200 μονάδες βάσης.
Η φυγή των επενδυτών μακριά από το ρίσκο επηρέασε και τα ομόλογα Ισπανίας και Πορτογαλίας, με τις αποδόσεις να διευρύνονται στο 0,28% και 0,34% αντιστοίχως και το premium που διεκδικούν οι επενδυτές για τοποθετήσεις σε ισπανικό και πορτογαλικό χρέος έναντι του γερμανικού σε υψηλά εννέα μηνών.
Οι ελπίδες ότι η επιδημία του κοροναϊού που άρχισε στην Κίνα θα έχει σύντομη διάρκεια και ότι η οικονομική δραστηριότητα θα επιστρέψει σύντομα σε φυσιολογικά επίπεδα κλονίσθηκαν αυτή την εβδομάδα, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων εκτός Κίνας αυξήθηκε με ιλιγγιώδης ρυθμούς. Στην Ιταλία –την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ζώνης του Ευρώ- τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 500, ενώ ο COVID-19 εξαπλώνεται σε ολοένα και περισσότερες χώρες της Ευρώπης, έχοντας φθάσει και στην Ελλάδα.
Οι αβέβαιες οικονομικές προοπτικές και το ανησυχητικό άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ Βορρά και Νότου ενισχύουν τα σενάρια για έκτακτα μέτρα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τόσο με νέες μειώσεις επιτοκίων όσο και με ενίσχυση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.
«Δεν νομίζω ότι οι δηλώσεις των αξιωματούχων νομισματικής πολιτικής ότι είναι ακόμη νωρίς για την ανάληψη δράσης βοήθησαν τις αγορές. Και οι αγορές έχουν την τάση να είναι επιρρεπείς στον πανικό σε καιρούς που αισθάνονται ότι τα γεγονότα έχουν προλάβει τις κεντρικές τράπεζες», επισημαίνει ο Μαρκ Ντάουντιγκ, επικεφαλής επενδύσεων στην BlueBay Asset Management.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg