Επιστολή με την οποία τους καλεί να εξετάσουν με ιδιαίτερη ευαισθησία τις προτάσεις της για την προστασία των επιχειρήσεων με αφορμή την εμφάνιση του κοροναϊού και στην Ελλάδα απέστειλε η ΓΣΕΒΕΕ στους υπουργούς Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α. Γεωργιάδη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γ. Βρούτση και Υγείας Β. Κικίλια.
Επιστολή με την οποία τους καλεί να εξετάσουν με ιδιαίτερη ευαισθησία τις προτάσεις της για την προστασία των επιχειρήσεων με αφορμή την εμφάνιση του κοροναϊού και στην Ελλάδα απέστειλε η ΓΣΕΒΕΕ στους υπουργούς Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α. Γεωργιάδη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γ. Βρούτση και Υγείας Β. Κικίλια.
Τους ζητεί να προχωρήσουν άμεσα σε παρεμβάσεις που θα αμβλύνουν τις αρνητικές επιπτώσεις και θα διαμορφώνουν ένα πλαίσιο προληπτικής παρέμβασης για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή της η Συνομοσπονδία αναφέρει πως μετά την έκδοση της σχετικής ΠΝΠ του υπουργείου Υγείας και την εφαρμογή διατάξεων που συνδέονται με την ακύρωση των εκδηλώσεων εορτασμού του καρναβαλιού, θεωρεί υποχρέωσή της να επισημάνει προς την πολιτεία την ανάγκη υιοθέτησης έκτακτων μέτρων υπέρ των επιχειρήσεων που θα πληγούν αναπόφευκτα από τον περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας.
Όπως επισημαίνει, η καταίωση των εκδηλώσεων του Καρναβαλιού για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, μόλις λίγες ημέρες πριν την κορύφωση των εκδηλώσεων, είναι προφανές ότι θα μειώσει σημαντικά τα προσδοκώμενα έσοδα για τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε τοπική κλίμακα, και θα έχει έμμεσες επιπτώσεις στην τοπική ανάπτυξη και την απασχόληση. Επιπλέον, θεωρείται πολύ πιθανό τους επόμενους μήνες να σημειωθεί μια πρόσκαιρη κάμψη του τουριστικού ρεύματος, εξαιτίας του φόβου μετακινήσεων και των ευρύτερων μέτρων προφύλαξης που λαμβάνονται διεθνώς. «Είναι δεδομένο ότι όλη αυτή η αντικειμενική συνθήκη θα έχει συνέπειες στην ψυχολογία της αγοράς. Για αυτούς τους λόγους απαιτείται η εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου που θα αντιμετωπίζει παράλληλα με τις υγειονομικές συνέπειες, τις κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις» υπογραμμίζει η ΓΣΕΒΕΕ.
Προς την κατεύθυνση άμβλυνσης των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων από τη διάδοση της υγειονομικής αυτής απειλής, η Συνομοσπονδία υποβάλλει πλέγμα προτάσεων και δράσεων, «που αποτυπώνει το σύνολο των προληπτικών μέτρων που απαιτούνται για την προσωρινή ελάφρυνση των επιχειρήσεων από τις τρέχουσες υποχρεώσεις».
Συγκεκριμένα προτείνει:
1) Οικονομική αποκατάσταση ζημιών επιχειρήσεων:
- Πρόβλεψη για τη μερική αποζημίωση απωλειών από τη δυσανάλογη μείωση του κύκλου εργασιών (σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο ή το μέσο όρο τριών περιόδων).
2) Ασφαλιστικές-φορολογικές ελαφρύνσεις:
- Απαλλαγή από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους επιχειρηματίες της περιοχής για το τρέχον έτος. Απαλλαγή πληρωμής ανταποδοτικών τελών μέχρι το τέλος τριμήνου (ανανέωση σε περίπτωση συνέχισης της κρίσης).
- Αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων του α’ τριμήνου 2020 (καταβολή ΦΠΑ, εισφορών, άλλων φόρων και τελών) μέχρι νεωτέρας.
3) Δανειακές υποχρεώσεις-χρηματοδότηση:
- Αναστολή καταβολής δόσεων για δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
- Αναστολή αναγγελίας στον Τειρεσία για επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δάνεια. Ειδική ρύθμιση- παράταση για τις ληξιπρόθεσμες επιταγές.
- Αναστολή διατραπεζικών χρεώσεων για συναλλαγές από ΑΤΜ.
4) Κοινωνική προστασία-κοινωνική συνοχή:
- Επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της πληγείσας περιοχής για χρονικό διάστημα του πρώτου εξαμήνου.
- Μέριμνα για την άμεση απόδοση παροχών που προβλέπονται από τις υπηρεσίες ιδιωτικής και κοινωνικής ασφάλισης.