Δεν έχουν τέλος οι ρευστοποιήσεις στις αγορές μετοχών, καθώς η εξάπλωση του νέου κοροναϊού γεννά φόβους για μία νέα παγκόσμια ύφεση. Η αντίδραση των επενδυτών ξυπνά μνήμες από την κρίση του 2008, όταν η παγκόσμια πιστωτική ασφυξία έθεσε τους δείκτες σε τροχιά ελεύθερης πτώσης. H τελευταία εβδομάδα είναι η χειρότερη για τις μετοχές από εκείνη την εποχή με απώλειες 6 τρισ. δολαρίων.
Δεν έχουν τέλος οι ρευστοποιήσεις στις αγορές μετοχών, καθώς η εξάπλωση του νέου κοροναϊού γεννά φόβους για μία νέα παγκόσμια ύφεση. Η αντίδραση των επενδυτών ξυπνά μνήμες από την κρίση του 2008, όταν η παγκόσμια πιστωτική ασφυξία έθεσε τους δείκτες σε τροχιά ελεύθερης πτώσης.
Σήμερα δεν αντιμετωπίζει κάποια άμεση απειλή το χρηματοπιστωτικό σύστημα και η οικονομία αν και έχει κατεβάσει ταχύτητα, αναπτύσσεται. Είναι ο φόβος μίας πανδημίας εκείνος που προκαλεί βαρύτατα συμπτώματα στις αγορές. Η τελευταία εβδομάδα είναι η χειρότερη από το 2008, με τις απώλειες των μετοχών παγκοσμίως να φτάνουν τα 6 τρισ. δολάρια.
Μαζικές είναι οι ρευστοποιήσεις από νωρίς το πρωί στις αγορές της Ασίας, με τον ιαπωνικό δείκτη Νikkei 225 να κάνει βουτιά 4,14% και τον Σύνθετο Δείκτη στη Σαγκάη να υποχωρεί 3,4%. Απώλειες 2,5% καταγράφει ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, πτώση 2,7% σημειώνει ο ινδικός BSE Sensex, στο -3,3% είναι ο S&P/ASX στο Σίντνεϊ.
O πανικός των επενδυτών στην Ασία πυροδοτήθηκε εν μέρει και από την ελεύθερη πτώση του Dow Jones το βράδυ της Πέμπτης στη Wall Street. O ιστορικός αμερικανικός δείκτης έκανε βουτιά σχεδόν 1.200 μονάδων. Δεν έχει ποτέ άλλοτε στην ιστορία του χάσει τόσες πολλές μονάδες σε μία ημέρα. Σε ποσοστό η πτώση ήταν 4,42% όσο και για τον S&P 500, ενώ απώλειες 4,6% είχε και ο Nasdaq. Mε πτώση 3,7% είχε κλείσει τη συνεδρίαση και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600.
Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI All Country Index είναι και επισήμως σε φάση διόρθωσης με απώλειες άνω του 10% σε σχέση με τα υψηλά στα οποία βρισκόταν στα μέσα του μήνα.
naftemporiki.gr