Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2020 18:40

«Θύμα» του κοροναϊού τα ελληνικά ομόλογα

Η μαζική στροφή των επενδυτών προς ασφαλή καταφύγια και μακριά από το ρίσκο κλόνισε και το ράλι των ελληνικών ομολόγων, με αποτέλεσμα άλμα των αποδόσεων.

Η μαζική στροφή των επενδυτών προς ασφαλή καταφύγια και μακριά από το ρίσκο κλόνισε και το ράλι των ελληνικών ομολόγων, με αποτέλεσμα άλμα των αποδόσεων. Ο κίνδυνος ο κοροναϊός να εξελιχθεί σε πανδημία τρομάζει τους επενδυτές, που εγκαταλείπουν στοιχεία ενεργητικού που θεωρούνται υψηλού ρίσκου, όπως το ελληνικό χρέος. Σε κλοιό πιέσεων και τα ιταλικά ομόλογα, μετά την έξαρση των κρουσμάτων στην Ιταλία τα τελευταία 24ωρα. 

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς επανήλθε πάνω από το όριο του 1%, αγγίζοντας το 1,02%, ενώ η απόδοση του 5ετούς ομολόγου κινήθηκε στο 0,33% από 0,319% την Παρασκευή και του 15ετούς στο 1,53% από 1,37%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές 49 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Το περιθώριο(spread) της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου διευρύνθηκε στις 149 μονάδες βάσης, από 142 στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

«Σφυροκόπημα» και για τις ιταλικές αγορές, με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς να διευρύνεται σε υψηλά δύο εβδομάδων, προσεγγίζοντας το 1%, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχθηκε και το Χρηματιστήριο του Μιλάνου, με βουτιά του FTSE MIB πάνω από 5%.

naftemporiki.gr