Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020 09:12

IATA: Προειδοποιεί για απότομη «προσγείωση» της αεροπορικής ζήτησης και χαμένα έσοδα 30 δισ. δολαρίων

Πτώση της παγκόσμιας επιβατικής κίνησης, για πρώτη φορά από το 2009, προβλέπει για φέτος η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών(ΙΑΤΑ), ενώ παράλληλα προειδοποιεί για απώλειες εσόδων έως και 30 δισ. δολαρίων για τους αερομεταφορείς εξαιτίας της επιδημίας του κοροναϊού. Το μεγαλύτερο πλήγμα θα υποστούν οι αεροπορικές εταιρείες στην Κίνα και άλλες χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, αναφέρει η ΙΑΤΑ, που αναμένει απότομη «προσγείωση» της  αεροπορικής ζήτησης.

Πτώση της παγκόσμιας επιβατικής κίνησης, για πρώτη φορά από το 2009, προβλέπει για φέτος η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών(ΙΑΤΑ), ενώ παράλληλα προειδοποιεί για απώλειες εσόδων έως και 30 δισ. δολαρίων για τους αερομεταφορείς εξαιτίας της επιδημίας του κοροναϊού. Το μεγαλύτερο πλήγμα θα υποστούν οι αεροπορικές εταιρείες στην Κίνα και άλλες χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, αναφέρει η ΙΑΤΑ, που αναμένει απότομη «προσγείωση» της  αεροπορικής ζήτησης, για πρώτη φορά σε διάστημα άνω της δεκαετίας. 

Οι αεροπορικές ανά τον κόσμο αναγκάζονται να περιορίσουν τα δρομολόγια και ματαιώνουν πτήσεις από και προς διαφόρους προορισμούς της Κίνας, εξαιτίας του κοροναϊού. Συνολικά, οι αερομεταφορείς στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αναμένεται να χάσουν έσοδα 27,8 δισ. δολαρίων το 2020, ενώ για τις αεροπορικές εκτός Ασίας οι απώλειες εσόδων αναμένονται στο 1,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΙΑΤΑ. Το μεγαλύτερο πλήγμα αφορά τους αερομεταφορείς της Κίνας, που θα χάσουν έσοδα 12,8 δισ. δολάρια μόνο από από τις πτήσεις που αφορούν την κινεζική αγορά.

«Οι αερομεταφορείς λαμβάνουν δύσκολες αποφάσεις για τη μείωση των δρομολογίων και σε ορισμένες περιπτώσεις και προορισμών. Αυτή η χρονιά θα είναι δύσκολη για τις αεροπορικές», αναφέρει ο γενικός διευθυντής της ΙΑΤΑ, Αλεξάντρ ντε Ζινιάκ. 

Η ΙΑΤΑ βασίζει τις εκτιμήσεις της στην απότομη πτώση της ζήτησης που είχε παρατηρηθεί στη διάρκεια της επιδημίας SARS το 2003. Τότε είχε μεσολαβήσει μια περίοδος έξι μηνών όπου είχε καταγραφεί απότομη πτώση της αεροπορικής ζήτησης, της οποίας όμως επακολούθησε ταχεία ανάκαμψης. Εκείνη τη χρονιά, εξαιτίας της επιδημίας SARS η αεροπορική ζήτηση στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού είχε υποχωρήσει 5,3%. 

Ήδη οι αεροπορικές αρχίζουν και κρούουν τον κώδωνα κινδύνου. Η Qantas της Αυστραλίας προειδοποίησε χθες ότι ο κοροναϊός θα επιφέρει πλήγμα 100-150 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας στα αποτελέσματα του φετινού οικονομικού έτους, καθώς έχει αναγκασθεί να μειώσει δρομολόγια προς Ασία. Η Air-France KLM της Ευρώπης υπολογίζει ότι ο κοροναϊός θα της κοστίσει 150 με 200 εκατ. ευρώ στο διάστημα Φεβρουαρίου-Απριλίου.

naftemporiki.gr