Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2020 11:00

Οι μεγάλοι κερδισμένοι του νέου ασφαλιστικού

Οι διατάξεις της νέας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης αφορούν σχεδόν τους πάντες: εργαζόμενους και συνταξιούχους. Ποιοι όμως έχουν να κερδίσουν τα περισσότερα από αυτές και ποιοι θα βγουν χαμένοι; Η Ναυτεμπορική δίνει αναλυτικά την εικόνα. 

Από την έντυπη έκδοση

Οι διατάξεις της νέας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης αφορούν σχεδόν τους πάντες: εργαζόμενους και συνταξιούχους. Ποιοι όμως έχουν να κερδίσουν τα περισσότερα από αυτές και ποιοι θα βγουν χαμένοι; 

Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση αναμένεται να έχει διαφορετικές επιπτώσεις σε επιμέρους κατηγορίες ασφαλισμένων. Μεταξύ των μεγάλων κερδισμένων όσοι έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης και συνταξιοδοτήθηκαν μετά τις 13Μαΐου του 2016, όταν δηλαδή τέθηκαν σε ισχύ οι διατάξεις τουν νόμου Κατρούγκαλου. Θα δουν αυξήσεις της τάξης των 50 ευρώ. Κερδισμένοι και οι σημερινοί εργαζόμενοι που θα βγουν σε σύνταξη με περισσότερα από 30 και έως 44 έτη ασφάλισης. Οι αυξήσεις θα κυμαίνονται από 5 έως 200 ευρώ και μεσοσταθμικά στα 99 ευρώ.

Μικρή θετική διαφορά έχουν και όσοι βγήκαν στη σύνταξη πριν από τις 12 Μαΐου 2016 με περισσότερα από 30 έτη. Υπάρχουν ωστόσο και οι αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν σε μηνιαία βάση αντί των σημερινών εισφορών ύψους 185,5 ευρώ, τη νέα ελάχιστη κατηγορία των 220 ευρώ τον μήνα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική