Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2007 09:03

Boeing, Toray: Eπέκταση του συμβολαίου 6 δισ. δολ. για τα Boeing 787

ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ των διαπραγματεύσεων βρίσκεται η Boeing Co. με την ιαπωνική Toray Industries Inc. για να επεκτείνει τη συμφωνία συνεργασίας των 6 δισ. δολ. για την προμήθεια καθισμάτων του αεροσκάφους 787 Dreamliner, του ταχύτερου επιβατικού αεροσκάφους της αμερικανικής αεροπορικής βιομηχανίας.

Η ιαπωνική εταιρεία ενδέχεται να αυξήσει την παραγωγή των καθισμάτων του αεροσκάφους για να προμηθεύσει τουλάχιστον 14 αεροσκάφη Boeing 787 μηνιαίως έως το 2010, περισσότερα από τα 10 που προγραμμάτιζε βάσει του υπάρχοντος συμβολαίου, δήλωσε ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Toray, Sadayuki Sakakibara, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Τόκυο.

Οι εταιρείες παραγωγής μερών αεροσκαφών και υλικών, συμπεριλαμβανομένης της Toray και της Kawasaki Heavy Industries Ltd. σχεδιάζουν να αυξήσουν την παραγωγή τους για να καλύψουν τη ζήτηση για το 787, παρά την εξάμηνη καθυστέρηση παραδόσεων που ανακοίνωσε τον Οκτώβριο η Boeing Co. Η αεροπορική βιομηχανία με παραγγελίες 736 αεροσκαφών τύπου Dreamliner, αξίας πλέον των 120 δισ. δολ. βασίζεται στο εν λόγω αεροσκάφος για να κερδίσει πάλι τον τίτλο της μεγαλύτερης κατασκευάστριας εμπορικών αεροσκαφών στον κόσμο από την Airbus SAS.

Ο εκπρόσωπος της Boeing στο Τόκυο, Naoko Masuda, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα των διαπραγματεύσεων με την Toray και είπε ότι η βιομηχανία δεν αποκαλύπτει τους ετήσιους δείκτες παραγωγής επιβατικών αεροσκαφών.

Οι μετοχές της Toray, η οποία επίσης παράγει προϊόντα από νήματα έως ειδικά χημικά και μαγιώ, υποχωρούσαν 1,1%, φθάνοντας στα 833 γιέν η μία, στο μέσον της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου του Τόκυο. Οι μετοχές της έχουν σημειώσει απώλειες 6,6% φέτος, έναντι πτώσης 14% του δείκτη Nikkei 225.