Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020 19:37

Vodafone: Καινοτόμες τεχνολογίες από μαθητές

Το «έξυπνο» γάντι που αναγνωρίζει τη νοηματική, το ψηφιακό σύστημα ανακύκλωσης και η smart parking πλατφόρμα για ΑμεΑ έκαναν τη διαφορά στον διαγωνισμό Generation Next του Ιδρύματος Vodafone.

Το «έξυπνο» γάντι που αναγνωρίζει τη νοηματική, το ψηφιακό σύστημα ανακύκλωσης και η smart parking πλατφόρμα για ΑμεΑ έκαναν τη διαφορά στον διαγωνισμό Generation Next του Ιδρύματος Vodafone.

Μεγάλη νικήτρια αναδείχθηκε μία ομάδα τριών μαθητριών από τα Χανιά. Οι μικρές εξερευνήτριες έλαβαν μέρος στον 6ο κύκλο του προγράμματος και κατάφεραν να εξασφαλίσουν το εισιτήριό τους για ένα ταξίδι στη Silicon Valley.

Οι μαθήτριες από το 6ο Γυμνάσιο Χανίων Ιωάννα Μαργαριτάκη, Ζωή Μαρινάκη και Αλεξία Μπιτσαξή ανακάλυψαν τον μαγικό κόσμο του STEM, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας www.generationnext.vodafone.gr, εμπνεύστηκαν, πειραματίστηκαν και δημιούργησαν, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή τους, Τίτου Σμυρνάκη, ένα «έξυπνο» γάντι, μία smart συσκευή, που αναγνωρίζει την αλφάβητο της νοηματικής γλώσσας και διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ ατόμων που δεν γνωρίζουν τη νοηματική και ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής. Το «έξυπνο» γάντι, στο οποίο είναι τοποθετημένοι αισθητήρες, αναγνωρίζει τις κινήσεις των δαχτύλων των ατόμων που μιλούν τη νοηματική και τις «μεταφράζει» σε γράμματα, που εμφανίζονται στην οθόνη του κινητού μέσω Bluetooth.

Τη δεύτερη θέση κατέλαβε ομάδα μαθητών από το 1ο Λύκειο και το 3ο Γυμνάσιο Ρόδου, οι Μιχαηλία - Αγγελική Κλαδογένη, Παναγιώτης Κλαδογένης και Νικόλαος Χατζημανώλης, που δημιούργησαν ένα σύστημα αυτοματοποιημένων κάδων ανακύκλωσης.

Στην τρίτη θέση ήταν οι μαθητές από το 3ο Γυμνάσιο Κερατσινίου Γιώργος Κρανιδιώτης και Παναγιώτα Τρελλοπούλου, που συνεργάστηκαν και σχεδίασαν ένα σύστημα διαχείρισης των θέσεων parking που προορίζονται για ΑμεΑ, αλλά συνήθως καταλαμβάνονται από άλλα αυτοκίνητα.

Κατά τη διάρκεια του 6ου κύκλου του Generation Next συμμετείχαν προτάσεις απ' όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό SciCo - Επιστήμη Επικοινωνία και την Ελληνογερμανική Αγωγή. Μέσω της δράσης του έχουν επωφεληθεί περίπου 61.000 μαθητές και καθηγητές, ενώ έχουν δημιουργηθεί συνολικά 289 καινοτόμα project από 82 περιοχές της χώρας.

Τον αντίκτυπο του προγράμματος σχολίασε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης, τονίζοντας το κίνητρο και τα τεχνολογικά εφόδια που χρειάζονται οι νέοι, ώστε να δημιουργήσουν το αύριο που ονειρεύονται.