Μετά από χρόνια εκτός Euronext, βρέθηκα στην αγορά μετοχών του Άμστερνταμ. Διαπίστωσα τις τεράστιες αλλαγές που έχουν επέλθει στον τομέα των ιδιωτών επενδυτών. Ακόμα και σε αυτή την εποχή, η Αθήνα προσφέρεται για επενδύσεις από ιδιώτες. Κάτι που στο μέλλον θα αποδειχθεί προσόν. Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί πως στο αβαθές ΧΑ, αν κυριαρχήσουν στις συναλλαγές τα μηχανάκια, θα είναι καλό σημάδι. Καθώς θα υπογράμμιζε την αύξηση του ενδιαφέροντος από τους παγκοσμίως μεγάλους στον επενδυτικό τομέα.
Του Κώστα Ιωαννίδη
Μετά από χρόνια εκτός Euronext, βρέθηκα στην αγορά μετοχών του Άμστερνταμ. Διαπίστωσα τις τεράστιες αλλαγές που έχουν επέλθει στον τομέα των ιδιωτών επενδυτών. Ακόμα και σε αυτή την εποχή, η Αθήνα προσφέρεται για επενδύσεις από ιδιώτες. Κάτι που στο μέλλον θα αποδειχθεί προσόν. Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί πως στο αβαθές ΧΑ, αν κυριαρχήσουν στις συναλλαγές τα μηχανάκια, θα είναι καλό σημάδι. Καθώς θα υπογράμμιζε την αύξηση του ενδιαφέροντος από τους παγκοσμίως μεγάλους στον επενδυτικό τομέα.
Για την ώρα θα λέγαμε, πως εκεί που αφήσαμε την αγορά εκεί τη βρήκαμε μετά από επτά συνεδριάσεις και αυτό δεν έχει σχέση με την εξέλιξη στον τομέα της τεχνολογίας για την ψηφιακή, μέσω software, συμμετοχή στα χρηματιστήρια. Προκύπτει από την αδυναμία πολιτικών και πολιτών να αντιληφθούν την αναγκαιότητα για εγκατάσταση ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στο οικονομικό μας γίγνεσθαι. Η εισαγόμενη φυγή από το ρίσκο έγινε αποδεκτή από όλους χθες. Αντίθετα, τις μέρες που έξω κυριαρχεί η τάση για αγορές μετοχικών αξιών, εδώ περνάει από φίλτρα που την αδυνατίζουν.
Αντέχει τεχνικά για αρκετές συνόδους η αγορά την πλάγια κίνηση. Αλλά τους ιδιώτες επενδυτές έχει ήδη κουράσει η ταλάντωση μεταξύ 910 και 930 μονάδων. Με τους αναλυτές σε δύσκολη θέση μετά τη δεύτερη καθοδική συνεδρία, οι θεσμικοί στην Αθήνα επιμένουν στην έμπρακτη δήλωση επιφυλάξεων για το μέλλον της κερδοφορίας των Τραπεζών. Το βασικό χαρακτηριστικό των συναλλαγών χθες δεν ήταν ο αδύναμος τζίρος αλλά η επίμονη προσπάθεια να οριστεί πυθμένας στην ημερήσια διακύμανση μέχρι τις δημοπρασίες για τον ορισμό των τιμών κλεισίματος.
Στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκαν οι Τράπεζες, αλλά αυτό που αύξησε τις δυσοίωνες προσδοκίες ήταν η απουσία μετοχών του 25άρη στο αντιτραπεζικό μπλοκ. Δηλαδή υπάρχει πλέον δυσκολία στο να ανακαλύψουν οι ισχυροί παράγοντες μετοχές που με τα κέρδη τους θα αντισταθμίσουν την αρνητική επίδραση από την πτώση των Τραπεζικών blue chip. Επίσης σημειώνουν πολλοί παράγοντες τη δυσκολία να συνεχίσουν ανοδικά και οι μετοχές του FTSEM που είχαν στο πρώτο μισό του μήνα μια ανεξαρτησία στην κίνησή τους έναντι του μέσου όρου.
Με αρνητικό πρόσημο μόνιμα κινήθηκε ο δείκτης των Τραπεζών. Βρέθηκε να υποχωρεί (-2,33%) ενδοσυνεδριακά όταν έπιασε τις 804,41 μονάδες. Στις 17.00 οδηγήθηκε στις 806,11 (-2,13%) και λόγω των δημοπρασιών στο τέλος, κατέληξε σε νεότερα χαμηλά ήτοι στις 802,62 μονάδες, με μεταβολή -2,55%. Η αγοραία συναίνεση έχει καταλήξει στην άποψη ότι για να ανατραπούν τα στοιχήματα για συνέχεια στην κάθοδο πρέπει να βρεθεί ο ΔΤΡ υψηλότερα των 846 μονάδων, ενώ κλείσιμο χαμηλότερα των 800 μονάδων για τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με γνώμονα τις τεχνικές ενδείξεις θα σημάνει πως είναι σε καλό δρόμο για την επόμενη στήριξη στις 789 μονάδες.
Από το σχόλιο μετά την ολοκλήρωση του χθεσινού Eurogroup της «Ν» μάθαμε ότι: «Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο πρόεδρος του Eurogroup Mάριο Σεντένο όπως και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι, δεν έκρυψαν τον σκεπτικισμό τους για τις επιπτώσεις του κορονοϊού τόσο στην οικονομία της Ευρωζώνης όσο και στην παγκόσμια οικονομία. Μεγαλύτερος ήταν ο προβληματισμός του Κλάους Ρέγκλινγκ. Όλα - όπως είπε - εξαρτώνται από τη διάρκεια του προβλήματος, αν και θα υπάρξουν προβλήματα στο εμπόριο, τον τουρισμό και την εμπιστοσύνη, για να εκτιμήσει ότι το α΄ τρίμηνο θα είναι προβληματικό για πολλές χώρες.
Στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 16 Μαρτίου η Ελλάδα σε αντίθεση με αυτή που πέρασε θα βρεθεί στην ατζέντα του Eurogroup. Κι αυτό γιατί στα τέλη αυτού του μήνα (26 Φεβρουαρίου) αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η έκθεση των θεσμών στο πλαίσιο της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Όπως άφησε να διαφανεί ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι την προηγούμενη εβδομάδα, η συγκεκριμένη έκθεση εκτιμάται ότι θα είναι θετική. Πρόκειται για την αρχή μιας σειράς διαβουλεύσεων μεταξύ Αθήνας και θεσμών για αποφάσεις πάνω στις διεκδικήσεις την ελληνικής πλευράς: δημιουργία μηχανισμού εξομάλυνσης με δυνατότητα μεταφοράς μέρους του υπερπλεονάσματος στο επόμενο έτος, αλλαγή της χρήσης των κερδών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων για επενδύσεις, εξαίρεση μεταναστευτικών δαπανών από τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματα, μείωση των στόχων στα πλεονάσματα από το 2021».
Οι αναφορές για αυτά γίνονται για να στηρίξουν και τις αισιόδοξες προσδοκίες σε όσους επενδυτές τις αντιπροσωπεύουν συναλλακτικά, καθώς στατιστικά στην αγορά μας το τελευταίο δεκαήμερο του Φλεβάρη σε αντίθεση με το πρώτο είναι καθοδικό.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Με την Apple να είναι η πρώτη μεγάλη αμερικανική εταιρεία που ανακοινώνει ότι ο νέος ιός θα την πλήξει, χωρίς πάντως να προχωρήσει σε κάποια εκτίμηση για το βαθμό της ζημιάς της σε αυτό το τρίμηνο, η ατμόσφαιρα βάρυνε. Παράλληλα, κατώτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα δ’ τριμήνου ανακοίνωσε η Walmart. Έτσι στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε -0,56% ή 166 μονάδες στις 29.232,19, ο S&P σημείωσε πτώση -0,29% στις 3.370,29 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα μόλις +0,02% στις 9.732,74 μονάδες.
Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Walmart (+1,4%) και UnitedHealth (+1,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Apple (-2%) και Dow Inc. (-1,9%).
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου παρέμεινε αμετάβλητη. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς έχασε τρεις μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,55%.
ΕΥΡΩΠΗ
Το πτωτικό κλίμα επικράτησε μετά την προειδοποίηση της Apple για κατώτερα των αναμενόμενων έσοδα το επόμενο διάστημα εξαιτίας του αντίχτυπου του κορωνοϊού στην κινεζική οικονομία.
Ενώ πλήγμα δέχεται το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία, με οδηγό την έξαρση του κορωνοϊού και τους φόβους για ύφεση. Σύμφωνα με το ερευνητικό ινστιτούτο ZEW, ο δείκτης έκανε βουτιά στις 8,7 μονάδες αυτόν τον μήνα, από 26,7 τον Ιανουάριο, που ήταν υψηλό τελευταίων τεσσάρων ετών.
Επιπλέον, πτώση των δεικτών οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη καταγράφει το ερευνητικό ινστιτούτο ZEW.
Στις αγορές μετοχών, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -0,38% στις 430,33 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -0,69% στις 7.382,01 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα -0,75% στις 13.681,19 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε πτώση -0,48% στις 6.056,82 μονάδες.
Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ήταν πιο αδύναμο -0,3% έναντι του δολαρίου στα 1,0801 από 1,0836 δολάρια την προηγούμενη μέρα.
ΧΑ
Την συσσώρευση αντικατέστησε η πτωτική δυναμική με μέτριους όγκους
Στη δεύτερη σύνοδο της τρίτης εβδομάδας του Φεβρουαρίου, οι τιμές, μετά από άνοιγμα στις 917,29 με πτωτικό χάσμα (2,48 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (919,77), κινήθηκαν νευρικά και πτωτικά. Χρειάστηκε λιγότερο από 1 λεπτό, για την εγγραφή του μέγιστου μέρας στις 917,57 μονάδες. Ενώ παρά τα πολλά κύματα εντολών πώλησης είχαμε την εμφάνιση του κατώτερου μέρας στις 17:12 και ήταν οι 911,82 μονάδες. Με πλάγια κατεύθυνση από τις 11:55 ως τις 16:55 είχε πορεία ανάμεσα στις 913 και 915,5 μονάδες.
Στις 17:01 με μια σχεδόν σταθερής πτωτικής κλίσης κίνηση από τις 16:37 ως το πέρας των δημοπρασιών, ο ΓΔ οδηγήθηκε στις 913,14 μονάδες, που ήταν περίπου στο χαμηλότερο επίπεδο της ημερήσιας διακύμανσης, ενώ το ελάχιστο μέρας οι 912 χονδρικά ήταν ελαφρώς ψηλότερα από το άνω όριο της στήριξης στις 907,98 μονάδες από την προηγούμενη εβδομάδα. Επίπεδα τιμών που αναγνώριζαν οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές ως ύστερη στήριξη χωρίς αλλαγή στην ανοδική μεσοπρόθεσμη τάση. Στις δημοπρασίες εντέλει κινήθηκαν οι τιμές έντονα χαμηλότερα.
Είχαμε επανεμφάνιση της τακτικής που εφάρμοσαν οι θεσμικοί σε προηγούμενες συνεδρίες του μήνα, με κλείσιμο κοντά στο ανώτερο ή το κατώτερο μέρας. Σήμερα παραχωρήθηκε χρόνος για να ξεσπάσουν σοβαρές πιέσεις στο πρώτο ημίωρο, αλλά το διάστημα που ακολούθησε, έφερε μόνο πλάγια κίνηση μεταξύ 913 και 915,5 μονάδων, ως το τέλος του δεύτερου μέρους. Εμφανίστηκαν επίσης εντολές πώλησης στο διάστημα των δημοπρασιών και τιμές κάτω από τις 913,00 μονάδες που ίσχυαν στο τέλος ελεύθερης διαπραγμάτευσης.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η αγορά κινήθηκε, σε αρνητικό πεδίο, κυρίως ανάμεσα στις 918 μονάδες και τις 920 μονάδες. Η καθοδική εικόνα που εμφάνισαν τα ασιατικά χρηματιστήρια και οι εντολές πώλησης που επικράτησαν στην Ευρώπη με εξαίρεση Μαδρίτη και Μιλάνο, με βοήθεια από την εικόνα των συναλλαγών στις ΗΠΑ που είχαν αρνητική μεταβολή στα ΣΜΕ των βασικών της δεικτών και πτωτική έναρξη που γρήγορα εξελίχτηκε σε πτωτική κίνηση, δικαιολογούν την επιστροφή των επιφυλάξεων των θεσμικών επενδυτών με ουδέτερη διάθεση για αγορές. Οι επιλογές των θεσμικών στην Αθήνα ήταν σε χαλαρό συντονισμό με την τάση στην Ευρώπη.
Εδώ, η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου άλλαξε τη δυναμική της ζήτησης έναντι της προσφοράς με κατάληξη, τη διακοπή της πλάγιας κίνησης που ίσχυε επί ώρες στα τελευταία 30 λεπτά και την αντικατάσταση με αναζήτηση πυθμένα και στις δημοπρασίες. Η αγορά πέτυχε να κλείσει πάνω στο κατώτερο μέρας. Έτσι, έκλεισε τελικά 7,95 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της Δευτέρας.
Τα blue chip που ώθησαν ανοδικά, με βάση μεταβολές άνω του +0,10%, ήταν οι ΕΥΔΑΠ +1,07%, ΑΔΜΗΕ +0,74%, και ΦΡΛΚ +0,17%. Οι τράπεζες είχαν πτωτική τελική εικόνα. Μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά με μεταβολή μεγαλύτερη του -1,00% εκτός τραπεζικών ήταν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ -2,44%, ΒΙΟ -1,89%, ΜΥΤΙΛ -1,75%, ΕΛΠΕ -1,64%, και ΣΑΡ -1, 46%. Η παρουσία των θεσμικών του δολαρίου, άλλαξε την τελική εικόνα. Ήταν σύνοδος με πτωτικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 62,502 δις ευρώ.
Τη σύνοδο σφράγισε λίγο ψηλότερο συναλλακτικό ενδιαφέρον έναντι της προηγούμενης συνεδρίας, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 4,767 εκατ. ευρώ (για ΟΤΕ ΕΧΑΕ ΟΠΑΠ). Η δε εμφάνιση απωλειών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, πιθανά δεν είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αυτά εμφάνισαν διακύμανση της απόδοσης 4 μονάδες και με 3 μονάδες μεταβολή, η απόδοση από 0,95% ανέβηκε στο 0,98%.
Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-2,55%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -2,35%, την ΕΤΕ στο -3,51%, ΕΥΡΩΒ στο -2,85% και την ΠΕΙΡ στο -0,78%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή -0,30%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (3) blue chip έναντι των καθοδικών (21) και ένα τον ΟΤΕ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -0,86% οδηγήθηκε στις 911,82 από 919,77 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2291,80 από 2313,70 με μεταβολή -0,95%.
Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 52,422 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 4,767 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 43,310 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,897 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 26, των καθοδικών 76 και 24 ήταν οι σταθερές.
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Την επερχόμενη εκπνοή υποβοηθούν οι καθοδικές δυναμικές
Στην δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας εκπνοής των σειρών του Φεβρουαρίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό πεδίο αποκλειστικά. Τον έκλεισαν δε, 21,90 μονάδες χαμηλότερα. Το μέγιστο οι 2306,39 μονάδες, εμφανίστηκε στις 10:30. Το ελάχιστο σημειώθηκε στις 17:12, και ήταν οι 2291,80 μονάδες. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 2294,88. Το κλείσιμο στις 2291,80 από 2313,70 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,95% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 21,020 από 9,347 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Φεβρουαρίου διαμορφώθηκε στα 1280 συμβόλαια με ανώτερο τις 2307,00 και κατώτερο τις 2291,25, ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 2291,25 από 2317,00 μονάδες. Επίσης άλλαξαν χέρια 852 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με ανώτερο τις 2308,00 και κατώτερο τις 2290,75, ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 2292,00 μονάδες με κατάληξη το σχηματισμό 2207 ανοικτών θέσεων. Για την κυρίαρχη σειρά Φεβρουαρίου τα ανοικτά συμβόλαια έγιναν 7292 ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 30 ΣΜΕ λήξης Απριλίου και σχηματίστηκαν 40 ανοικτές θέσεις.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον συνολικά ήταν διαφορετικού προσανατολισμού από της Δευτέρας. Στα calls του 25άρη λήξης Φεβρουαρίου, ο όγκος ήταν 32 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 2200 και τις 2300 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς διακινήθηκαν 2 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2300 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Φεβρουαρίου ο όγκος ήταν 24 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2300 μονάδες. Άλλαξαν επίσης χέρια 74 συμβόλαια λήξης Μαρτίου για τιμή εξάσκησης από τις 2250 ως τις 2400 μονάδες.
Η Eurobank Equities αναφέρει: “Η επιφυλακτική διάθεση από την Ασία μεταφέρθηκε στην Ευρώπη, ασκώντας πίεση και στην Εγχώρια Αγορά”.
Η Beta Sec επισημαίνει: “Οι χαμηλοί όγκοι και η αρνητική ψυχολογία στις Διεθνείς Αγορές, έφεραν απώλειες και στο Χ.Α.”.
Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ σημειώνει: “Η επαναλειτουργία της Wall Street συνέβαλλε στη συναλλακτική βελτίωση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, όμως το συνεχιζόμενο έλλειμμα καταλυτών δεν επιτρέπει αισιοδοξία για ουσιαστική διαφοροποίηση του γνώριμου σκηνικού των τελευταίων ημερών”
Η Merit Sec τονίζει: “Το πρώτο σημείο στήριξης βρίσκεται στις 910 μονάδες και το πρώτο σημείο αντίστασης στις 930 μονάδες. Τα Ελ. Πετρέλαια εξαγόρασαν χαρτοφυλάκιο Φωτοβολταϊκών έργων σε τελικό στάδιο αδειοδότησης έναντι €130 εκατ., στην Περιοχή της Κοζάνης, από τη Γερμανική Εταιρεία ανάπτυξης και κατασκευής έργων ΑΠΕ, JUWI. Το έργο, συνολικής ισχύος 204 MW, αποτελεί το μεγαλύτερο έργο ΑΠΕ στην Ελλάδα και είναι ανάμεσα στα 5 μεγαλύτερα Φ/Β Πάρκα στην Ευρώπη. Υπολογίζεται ότι θα παράγει Ενέργεια 300 GWh ετησίως, ικανή να εξασφαλίσει την παροχή καθαρής Ενέργειας μηδενικών εκπομπών για 75.000 Νοικοκυριά. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στο Β’ Τρίμηνο 2020, η περίοδος κατασκευής εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 16 μήνες και το έργο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το Δ’ Τρίμηνο 2021”.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Δημήτρης Τζάνας Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
ΣΕ ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ. ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ
Η αναφορά στον αριθμό των θυμάτων από τον κορωνοϊό αλλά και των μέτρων που λαμβάνονται στην Κίνα κυρίως, αποτελεί κεντρικό θέμα σε όλα τα δελτία ειδήσεων του πλανήτη, απασχολώντας όλους τους ειδικούς που δυσκολεύονται να αποφανθούν για το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί μέχρις ότου υπάρξει λήξη του συναγερμού. Την ίδια ώρα, οι οικονομικοί αναλυτές προσπαθούν να πιθανολογήσουν την έκταση των επιπτώσεων που θα προκύψουν τόσο για την κινεζική όσο και για την παγκόσμια οικονομία, λαμβάνοντας υπόψη ότι η θέση της Κίνας στην παγκοσμιοποίηση είναι ιδιαίτερα βαρύνουσα τα τελευταία χρόνια με τάση να συμμετέχει ολοένα και περισσότερο λόγω της εξωστρέφειας και των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης που επιτυγχάνει.
Έτσι, οι αναλύσεις που δημοσιοποιούνται συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας κατά μισή ως μία εκατοστιαία μονάδα είναι το πλέον αισιόδοξο σενάριο που μπορεί να συντελεστεί, στο βαθμό που με τη θερμοκρασιακή αλλαγή που αναμένεται τους επόμενους μήνες υπάρξει ύφεση στο φαινόμενο της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Με την αβεβαιότητα ωστόσο να παραμένει σε υψηλό επίπεδο με δεδομένο ότι σε μεγάλο βαθμό παραμένει «άγνωστος παράγοντας». Η Κίνα ωστόσο λαμβάνει μέτρα νομισματικής πολιτικής (συνεχείς ενέσεις ρευστότητας δεκάδων δισ δολαρίων) αλλά και δημοσιονομικές δράσεις επιδιώκοντας να σταθεροποιήσει τόσο τις χρηματιστηριακές συνθήκες όσο και την οικονομία της, ώστε να διατηρηθεί απολογιστικά ρυθμός μεγέθυνσης ύψους 6% για το ΑΕΠ, σύμφωνα δηλαδή με όσα είχαν σχεδιαστεί στην αρχή του 2020.
Ενόψει των παραπάνω, οι κινήσεις των διεθνών αγορών που περιλαμβάνουν ιστορικά ρεκόρ για τους δείκτες της Wall Street, αποκατάσταση των ζημιών για τους δείκτες της Σαγκάης αλλά και ιστορικά υψηλά για τον EuroStoxx 600 εν μέσω υποχώρησης κατά 4,5% της βιομηχανικής παραγωγής της Γερμανίας, προκαλούν εύλογα ερωτηματικά. Με τον Economist (15/2/2020) να χαρακτηρίζει την αισιοδοξία της Wall Street ως πρόωρη (premature) στο βαθμό που είναι ακόμη ανοικτό το ενδεχόμενο πανδημίας του κορωνοϊού.
Με αυτά τα δεδομένα από το εξωτερικό περιβάλλον και το κορωνοϊό να απειλεί με σημαντική επιβράδυνση την παγκόσμια οικονομία, το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται στις τελευταίες συνεδριάσεις με χαμηλές ταχύτητες. Οι συναλλαγές είναι υποτονικές, η μεταβλητότητα μικρή και η εναλλαγή των δεικτοβαρών τίτλων συντηρεί τις επιδόσεις του Γενικού Δείκτη σε στενό εύρος. Από τη μία πλευρά, στην περιοχή των 900 μονάδων τα αντανακλαστικά των αγοραστών επιβεβαιώνουν την ισχυρή στήριξη αλλά από την άλλη οι δυνάμεις δεν επαρκούν ούτε για την υπέρβαση των ορίων αντίσταση της περιοχής 920-930 μονάδων.
Με μοναδικό θετικό καταλύτη τα ολοένα και χαμηλότερα επιτόκια για τους 10ετείς τίτλους που επιτρέπουν στο Υπουργείο Οικονομικών να συνεχίσει την έκδοση νέων ομολόγων με στόχο την περαιτέρω μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους για το ελληνικό χρέος, με την επιδίωξη μιας ακόμη μείωσης του «ακριβού δανεισμού» του ΔΝΤ. Την ίδια ώρα, εταιρείες όπως η Lamda, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ο ΟΠΑΠ παίρνουν σύντομα τη σκυτάλη για έκδοση εταιρικών ομολόγων, μετά από τις επιτυχείς ομολογιακές εκδόσεις της Εθνικής και της Πειραιώς στο πλαίσιο της δρομολόγησης τιτλοποιήσεων για να επιταχυνθεί η εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους.
Είναι επομένως αναγκαίο να επανέλθουν οι θετικοί καταλύτες, ιδιαίτερα στο πεδίο των επενδυτικών δράσεων και των μεταρρυθμίσεων με αιχμή τις αποκρατικοποιήσεις ώστε να αναζωογονηθεί το χρηματιστηριακό περιβάλλον προκειμένου να διαφοροποιηθεί το σημερινό άνευρο σκηνικό που ελάχιστα εμπνέει για νέες τοποθετήσεις την επενδυτική κοινότητα. Με την αγορά ωστόσο να έχει θετικά νέα από τις επιδόσεις των μεγεθών για το 2019, όπως προκύπτει από τα μεγέθη της ΕΕΕ αλλά και το μέρισμα- έκπληξη της Τράπεζας της Ελλάδος που ήδη ανακοινώθηκαν.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ αυξήθηκαν σήμερα Τετάρτη 19/2, καθώς οι επενδυτές προσπάθησαν να ξεπεράσουν τις ανησυχίες για την επιδημία κορωναϊού μετά από ελαφρά μείωση του αριθμού των νέων περιπτώσεων. Ο ευρύτερος δείκτης των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας ανακάμπτει από ένα ασταθές ξεκίνημα για να αυξηθεί στις 9:10 δική μας ώρα κατά +0,43%.
Οι κινεζικές μετοχές ανέτρεψαν τις αρχικές μειώσεις στις συναλλαγές και βρέθηκαν στις 8:05 κατά +0,15% υψηλότερα αλλά στις 9:10 δική μας ώρα υποχωρούσαν κατά -0,32%. Οι μετοχές της Αυστραλίας σημείωσαν άνοδο 0,43%, ενώ ο δείκτης μετοχής Nikkei της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 0,95% αλλά στις 9:10 δική μας ώρα κέρδιζε +0,89%. Τα futures των αγορών που θα ανοίξουν αργότερα ήταν θετικά.
Τα ΣΜΕ για τον Euro Stoxx 50 αυξήθηκαν κατά +0,65%, τα futures για τον γερμανικό DAX κέρδισαν +0,67%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης FTSE αυξήθηκαν κατά +0,74%.