Οι βασικοί άξονες της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής για την ελληνική οικονομία παρουσιάστηκαν από τον νομπελίστα οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη, που έχει αναλάβει επικεφαλής της Επιτροπής για την Αναπτυξιακή Στρατηγική, τον γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ Νίκο Βέττα και τον καθηγητή του London School of Economics Δημήτρη Βαγιανό στη σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Το τελικό σχέδιο θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η κλιματική αλλαγή που επηρεάζουν το σύνολο σχεδόν της οικονομικής δραστηριότητας προσδιορίστηκαν ως οι δύο κορυφαίες προκλήσεις. Στη συνεδριάση του ΚΥΣΟΙΠ εγκρίθηκε η μεταβίβαση έκτασης στην Περαία Θεσσαλονίκης από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπουργείο Οικονομικών ώστε να δημιουργηθεί η ζώνη καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη (ThessINTEC).
Οι βασικοί άξονες της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής για την ελληνική οικονομία παρουσιάστηκαν από τον νομπελίστα οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη, που έχει αναλάβει επικεφαλής της Επιτροπής για την Αναπτυξιακή Στρατηγική, τον γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ Νίκο Βέττα και τον καθηγητή του London School of Economics Δημήτρη Βαγιανό στη σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στόχος της Επιτροπής είναι να καταθέσει συστάσεις προς την Ελληνική κυβέρνηση για τους στρατηγικούς άξονες στους οποίους πρέπει να κινηθεί μεσομακροπρόθεσμα η ελληνική οικονομία, ώστε η Ελλάδα να γίνει συγκρίσιμη με τις πιο πετυχημένες μικρές οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ολλανδία, η Αυστρία και η Δανία.
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Χριστόφορο Πισσαρίδη για την ανάληψη της πρωτοβουλίας καθώς και τους οικονομολόγους από την Ελλάδα, από το εξωτερικό, οι οποίοι συμμετέχουν στην επιτροπή με βασικό στόχο την εκπόνηση ενός μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης της χώρας.
«Αν και βγαίνουμε από την κρίση, νομίζω ότι δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε τους λόγους που μας οδήγησαν σε αυτήν. Συνεπώς ένα στρατηγικό πρόγραμμα για την εθνική οικονομία, συμβατό με την απαραίτητη ανάγκη να προστατεύσουμε το περιβάλλον μας, μπορεί να θεραπεύσει παλιά διαρθρωτικά προβλήματα για τα οποία έχουμε μιλήσει πολλές φορές και στο παρελθόν: Το υψηλό δημόσιο χρέος το οποίο εξακολουθεί να ταλαιπωρεί την ελληνική οικονομία, θεσμική καχεξία, σχετικά χαμηλή παραγωγικότητα, περιορισμένη δυνατότητα χρηματοδότησης επενδύσεων -δημόσιων και ιδιωτικών- αρνητική αποταμίευση αλλά και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα είχαμε μία αναποτελεσματική κοινωνική στόχευση προς τους πραγματικά ευάλωτους» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι τα παραπάνω αποτελούν τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν αν και δεν είναι «ζητήματα που λύνονται με ένα μαγικό ραβδί. Χρειάζονται πολιτικές οι οποίες θα πρέπει να υλοποιηθούν με συνέπεια, σε βάθος χρόνου. Γι’ αυτό και ζητήσαμε τη δική σας συνδρομή, ώστε να μπορούμε να έχουμε μία ανεξάρτητη και τεκμηριωμένη ματιά για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτές τις προκλήσεις».
Ψηφιακή τεχνολογία και κλιματική αλλαγή οι μεγάλες προκλήσεις
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει προωθήσει ένα πολύ συγκροτημένο εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων με 134 μεγάλες κεντρικές παρεμβάσεις. Ταυτόχρονα, όπως είπε, υπάρχουν επιμέρους σχέδια τα οποία εκπονούνται από τα Υπουργεία, όπως για παράδειγμα το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.
Μάλιστα ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις ψηφιακές προκλήσεις και την κλιματική αλλαγή που είναι δύο παγκόσμιες προκλήσεις οι οποίες πρέπει και ενσωματωθούν στις πολιτικές της κυβέρνησης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Αναπτυξιακής Στρατηγικής Χριστόφορος Πισσαρίδης τόνισε ότι υπάρχουν πολύ καλές προοπτικές ανάπτυξης, αλλά χρειάζεται δουλειά για μεταρρυθμίσεις, για νέες υποδομές. «Χρειάζεται πολιτική βούληση, η οποία πιστεύω πως υπάρχει, και γι’αυτό δεχτήκαμε και την πρόσκληση να ετοιμάσουμε σχέδιο».
Σύμφωνα με τον κ. Πισσαρίδη, έμφαση θα πρέπει να δοθεί σε μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που να εκσυγχρονίσουν την ελληνική οικονομία. Να έρθει στο επίπεδο των πιο σύγχρονων και αναπτυγμένων μικρών οικονομιών της Ευρώπης, χωρών, όπως Ολλανδία, Δανία, Ισραήλ. Με αυτό τον τρόπο, είπε ο κ. Πισσαρίδης θα μπορέσει η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες προκλήσεις δηλαδή τη νέα τεχνολογία, τη ψηφιακή τεχνολογία και την κλιματική αλλαγή. «Η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται πολύ πίσω, κυρίως στην ψηφιακή τεχνολογία αλλά είναι οπωσδήποτε απαραίτητο να την υιοθετήσει. Διαφορετικά θα χάσει ανταγωνιστικότητα, θα πάει ακόμα πιο πίσω. Έχουμε στο νου τι χρειάζεται». Με αυτό τον τρόπο, τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για πολύ περισσότερους και για νέους, θα σταματήσει το brain drain ενώ περισσότερες γυναίκες θα χρειάζεται να μπουν στην ελληνική οικονομία.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης παρουσιάστηκαν τα χρόνια προβλήματα και οι διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, αναλύθηκε το διεθνές περιβάλλον και αναφέρθηκαν οι τομείς στους οποίους υπάρχουν μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες όπως:
- Η ενέργεια και το φυσικό περιβάλλον
- Ο τουρισμός και ο αγροδιατροφικός τομέας
- Η μεταποίηση, οι μεταφορές και τα logistics
- O ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων και κράτους - η καινοτομία
- Η εκπαίδευση και ο πολιτισμός.
Το σχέδιο της Επιτροπής θα προτείνει συγκεκριμένες πολιτικές για την ανάπτυξη στους παραπάνω τομείς και αναμένεται να είναι έτοιμο το Σεπτέμβριο.
Παράλληλα, στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ εγκρίθηκε η μεταβίβαση έκτασης στην Περαία Θεσσαλονίκης από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπουργείο Οικονομικών ώστε να δημιουργηθεί η ζώνη καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη (ThessINTEC). Ήδη έχουν εκδηλώσει την επιθυμία τους για εγκατάσταση στο τεχνολογικό πάρκο 70 επιχειρήσεις και 17 ερευνητικές ομάδες.