Δέκα "μέτωπα" έχει ανοίξει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και ευελπιστεί να τα κλείσει μέσα στο 2020 με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τα ελληνικά συμφέροντα. Το πιο μεγάλο από τα μέτωπα βέβαια, δεν είναι άλλο από την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από τη χρήση του 2021 και μετά. Αυτό είναι που θα κλείσει τελευταίο, πιθανότατα στο Eurogroup του Οκτωβρίου λίγες ημέρες πριν κατατεθεί ο κρατικός προϋπολογισμός του 2021 στη Βουλή.
Από την έντυπη έκδοση
Του Θάνου Τσίρου
[email protected]
Δέκα "μέτωπα" έχει ανοίξει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και ευελπιστεί να τα κλείσει μέσα στο 2020 με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τα ελληνικά συμφέροντα.
Ουσιαστικά, οι εξελίξεις θα είναι συνεχείς όλους τους επόμενους μήνες αρχής γενομένης από τις επόμενες κιόλας ημέρες. Ο κατάλογος με τα 10 μέτωπα, περιλαμβάνει την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την νέα πρόωρη αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ANFAs και τα SMPs ώστε να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις, την επίτευξη του στόχου για ισχυρή ανάπτυξη 2,9%, την παραγωγή υπερπλεονάσματος κατά την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, τη διασφάλιση του δικαιώματος αυτά υπερπλεονάσματα να μπορούν να μεταφερθούν και σε επόμενο προϋπολογισμό αλλά και τον δραστικό περιορισμό των κόκκινων δανείων χωρίς να ανοίξει κοινωνικό μέτωπο όσον αφορά στην απώλεια της πρώτης κατοικίας από τους πολίτες.
Το πιο μεγάλο από τα μέτωπα βέβαια, δεν είναι άλλο από την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από τη χρήση του 2021 και μετά. Αυτό είναι που θα κλείσει τελευταίο, πιθανότατα στο Eurogroup του Οκτωβρίου λίγες ημέρες πριν κατατεθεί ο κρατικός προϋπολογισμός του 2021 στη Βουλή.