Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020 14:21

Προστασία α' κατοικίας: Τι επισημαίνει ο ΥΠΟΙΚ στην επιστολή τους στις τράπεζες

Αιχμές κατά τραπεζών οι οποίες αρνούνται να προχωρήσουν σε ευνοική ρύθμιση υπερχρεωμένων δανειοληπτών, που πληρούν τα κριτήρια του υφιστάμενου νόμου, αφήνει ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας. Σε επιστολή που απέστειλε προς την γ.γ. της ΕΕΤ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει αριθμός αιτήσεων για τις οποίες τα τραπεζικά ιδρύματα (...) προτρέπουν τον οφειλέτη να προσφύγει στη δικαστική ρύθμιση».

Αιχμές κατά τραπεζών οι οποίες αρνούνται να προχωρήσουν σε ευνοική ρύθμιση υπερχρεωμένων δανειοληπτών, που πληρούν τα κριτήρια του υφιστάμενου νόμου, αφήνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας.

Σε επιστολή που απέστειλε προς την γενική γραμματέα της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Χαρίκλεια Απαλαγάκη αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει αριθμός αιτήσεων για τις οποίες τα τραπεζικά ιδρύματα, αν και αναγνωρίζουν ότι οι οφειλέτες είναι επιλέξιμοι, δεν προσφέρουν πρόταση ρύθμισης και προτρέπουν τον οφειλέτη να προσφύγει στη δικαστική ρύθμιση».

Σημειώνεται ότι μετά την 1η Μαίου οι δανειολήπτες αυτοί χάνουν το δικαίωμα προσφυγής στα δικαστήρια προκειμένου να επιλύσουν την όποια διαφορά τους με τις τράπεζες. Στην ίδια επιστολή ο υπουργός επισημαίνει ότι «ενώ υπάρχει ενεργό ενδιαφέρον από οφειλέτες για την υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα (63.516 χρήστες την 31n εβδομάδα λειτουργίας), εντούτοις μικρός αριθμός αιτήσεων έχει επιτύχει τη ρύθμιση (μόλις 686 προτάσεις ρύθμισης). Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος είχε αναφέρει την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή ότι μόνον 273 υποθέσεις έχουν γίνει δεκτές.

Οι αιτίες για την απόκλιση μεταξύ του ενδιαφέροντος που σημειώνεται και του μικρού αριθμού των αιτήσεων που επιτυγχάνει τη ρύθμιση, ενδεχομένως να είναι τόσο διαδικαστικοί (π.χ. εσφαλμένα στοιχεία των δανείων τα οποία καθυστερούν την οριστική υποβολή της αίτησης) όσο και ουσιαστικοί (π.χ. διμερείς απευθείας διαπραγματεύσεις και επίτευξη ρύθμισης με επιλέξιμους οφειλέτες).

Επιπλέον, ο κ. Σταικούρας αναφέρει ότι, υπάρχουν αναφορές από φορείς ότι τα κριτήρια επιλεξιμότητας (ιδίως αναφορικά με το ύψος του δανείου) καθώς και το ποσοστό που προσφέρεται ως ρύθμιση (120% της αξίας της κατοικίας, το οποίο είναι υψηλό σε σχέση με το ποσοστό που προσφέρεται στο πλαίσιο ένταξης στο νόμο 3869/2010), είναι αποτρεπτικά για την ένταξη των οφειλετών στο νόμο αυτό.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε έρευνα, μέσω αποστολής e-mails σε 42.107 χρήστες της πλατφόρμας, προκειμένου να διευκρινιστούν οι λόγοι για τους οποίους δεν προέβησαν στην οριστική υποβολή αιτήσεως για να λάβουν ρύθμιση του δανείου και συνακόλουθα να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους. Αυτοί οι δανειολήπτες, αν και προχώρησαν στην άρση του τραπεζικού και φορολογικού τους απορρήτου, δεν ολοκλήρωσαν ποτέ την αίτησή τους στην πλατφόρμα.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί, συνάντηση με την Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για την πορεία ρύθμισης των δανείων που μεταβιβάστηκαν σε αυτές.

Στη συνάντηση με τους διαχειριστές των δανείων (Funds), επιδιώκεται να ασκηθεί πίεση ώστε να ανταποκριθούν στην κοινωνία. Ωστόσο αναγνωρίζεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι διαχειριστές δανείων προσφέρουν καλές λύσεις (ρυθμίσεις) σε σχέση με τις τράπεζες.

Κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι τα Funds αγοράζουν αρκετά χαμηλά τα δάνεια κι άρα έχουν περιθώριο να προσφέρουν καλή αναδιάρθρωση (κούρεμα). Χαρακτηριστική η περίπτωση δανείου 300.000 ευρώ  το οποίο «κουρεύτηκε» στις 120.000 ευρώ. Ένα από τα βασικά προβλήματα είναι ότι υπάρχει δυσκολία επαφής των funds με τους πελάτες/ δανειολήπτες. Είναι ενδεικτικό πώς ούτε το υπουργείο Οικονομικών έχει ακόμα τα στοιχεία επικοινωνίας όλων των διαχειριστών δανείων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ