Νέο ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε σήμερα το ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος φθάνοντας μέχρι τα 1,4875 δολάρια. Αρνητικά επηρεάζει το αμερικανικό νόμισμα η φημολογία ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα προβεί σε μείωση των επιτοκίων για τρίτη φορά φέτος προκειμένου να αποτρέψει την ύφεση της αμερικανικής οικονομίας. Σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης «βλέπει» πιθανή την αναρρίχηση του ευρώ στα 1,60 δολάρια.
Νέο ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε σήμερα το ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος φθάνοντας μέχρι τα 1,4875 δολάρια.
Αρνητικά επηρεάζει το αμερικανικό νόμισμα η φημολογία ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα προβεί σε μείωση των επιτοκίων για τρίτη φορά φέτος προκειμένου να αποτρέψει την ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.
Σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης βλέπει πιθανή την αναρρίχηση του ευρώ στα 1,60 δολάρια, προσθέτοντας ότι μία παρέμβαση στις αγορές ξένου συναλλάγματος θα θεωρείτο επιτυχής.
«Συμπεριφερόμαστε ωσάν η συναλλαγματική ισοτιμία να αποτελεί αναπόφευκτο γεγονός. Είναι λυπηρό, μπορούμε να παρέμβουμε με επιτυχία. Οι Ιάπωνες το έπραξαν αυτό από το 2002 έως το 2004, ενώ και η Κίνα υπήρξε πολύ δραστήρια στην αγορά ξένου συναλλάγματος», είπε χαρακτηριστικά.
Την ίδια στιγμή, η γερμανική ένωση τραπεζών του ιδιωτικού τομέα BDB κάλεσε την ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, καθώς περαιτέρω αυξήσεις θα μπορούσαν να αυξήσουν τους κινδύνους για την οικονομία.
«Η αύξηση του πληθωρισμού πάνω από το στόχο 2% της ΕΚΤ και της προσφοράς χρήματος απαιτούν πιο αυστηρή νομισματική πολιτική όταν αξιολογηθούν ξεχωριστά. Περαιτέρω όμως αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να οδηγήσει το ήδη υπερτιμημένο ευρώ σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα και να αυξήσει τους οικονομικούς κινδύνους σε μία ήδη τεταμένη περίοδο για τις χρηματοοικονομικές αγορές», επισημαίνεται σε ανακοίνωσή της.
Επίσης, ο επικεφαλής της γαλλικής επιχειρηματικής ένωσης MEDEF θεωρεί ότι ο Ομιλος του G7 είναι απόλυτη ανάγκη να αντιμετωπίσει το θέμα των συναλλαγματικών ισοτιμιών, αφού η άνοδος του ευρώ έχει εξελιχθεί σε μείζον θέμα.
«Η ζήτηση σε ευρώ θα οδηγήσει σε νέα ανατίμησή του»
«Οι συναλλαγματικές επενδύσεις πολλών χωρών όπως είναι η Κίνα και οι αραβικές χώρες θα στραφούν σταδιακά στο ευρώ. Και αυτό είναι προς το συμφέρον των χωρών αυτών. Η διαδικασία αυτή θα είναι αργή... Και μόνο η συζήτηση που γίνεται γύρω από αυτό το ζήτημα έχει ως συνέπεια να αυξάνεται η ζήτηση σε ευρώ και αυτό συμβάλλει στην ανατίμηση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος», δήλωσε ο Ρολφ Σνάιντερ, οικονομικός αναλυτής του ομίλου Allianz, σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle. Σε ερώτηση για το ποιοι κίνδυνοι μπορεί να προκύψουν εάν αυξηθεί η ζήτηση του ευρώ, για παράδειγμα στην Κίνα, ο Γερμανός αναλυτής απαντά:
«Αυτό σημαίνει ότι η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου θα καταγράφει κάθε τόσο νέα ρεκόρ, αλλά και έντονες διακυμάνσεις. Το δολάριο παραμένει σε χαμηλά επίπεδα επειδή εκφράζονται φόβοι για οικονομική ύφεση στην Αμερική. Και εάν μετά την κρίση των ενυπόθηκων δανείων προκύψει άλλη μία σοβαρή κρίση, δεν μπορώ να αποκλείσω κατάρρευση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου. Η αβεβαιότητα και οι μεγάλες διακυμάνσεις στις ισοτιμίες επιβαρύνουν την παγκόσμια οικονομία».
Ο κ. Σνάιντερ αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο το ευρώ να αντικαταστήσει κάποια μέρα το δολάριο ως παγκόσμιο νόμισμα: «Δεν νομίζω να συμβεί αυτό. Βαδίζουμε βεβαίως στην κατεύθυνση δύο ή τριών παγκόσμια κυρίαρχων νομισμάτων. Μέχρι τώρα ήταν το δολάριο. Τώρα προστέθηκε και το ευρώ, αλλά η πορεία προς την επικράτηση είναι μακρά. Όλες οι διαρθρωτικές διαδικασίες συντελούνται με αργούς ρυθμούς. Το ίδιο ισχύει και για τη σχέση του ευρώ με το δολάριο».