Από το 45% στο 1%. Μήπως το επόμενο βήμα για το ελληνικό 10ετές ομόλογο είναι η υποχώρηση της απόδοσης ακόμη και κάτω από το μηδέν; Κάτι τέτοιο πριν από λίγο καιρό ήταν αδιανόητο, πλέον όμως για τους επενδυτές δεν θεωρούν εντελώς απίθανο την είσοδο του ελληνικού κρατικού χρέους στον «κόσμο» των ομολόγων με αρνητική απόδοση, επισημαίνει το Bloomberg σε ανάλυσή του, μετά το νέο ιστορικό ναδίρ στο κόστος δανεισμού και την απόδοση κάτω από το φράγμα του 1%. «Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει από τα δυσθεώρητα υψηλά κατά την εποχή της πιστωτικής κρίσης μόλις πάνω από από το μηδέν και σε διάστημα μικρότερο της δεκαετίας. Και τώρα οι επενδυτές αρχίζουν και σκέφτονται το άλλοτε αδιανόητο: Μια μηδενική απόδοση ή ακόμη και κάτω του μηδενός», αναφέρει το BBG.
Από το 45% στο 1%. Μήπως το επόμενο βήμα για το ελληνικό 10ετές ομόλογο είναι η υποχώρηση της απόδοσης ακόμη και κάτω από το μηδέν; Κάτι τέτοιο πριν από λίγο καιρό ήταν αδιανόητο, πλέον όμως για τους επενδυτές δεν θεωρούν εντελώς απίθανο την είσοδο του ελληνικού κρατικού χρέους στον «κόσμο» των ομολόγων με αρνητική απόδοση, επισημαίνει το Bloomberg σε ανάλυσή του, μετά το νέο ιστορικό ναδίρ στο κόστος δανεισμού και την απόδοση κάτω από το φράγμα του 1%.
«Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει από τα δυσθεώρητα υψηλά κατά την εποχή της πιστωτικής κρίσης μόλις πάνω από από το μηδέν και σε διάστημα μικρότερο της δεκαετίας. Και τώρα οι επενδυτές αρχίζουν και σκέφτονται το άλλοτε αδιανόητο: Μια μηδενική απόδοση ή ακόμη και να πληρώνουν για τη διακράτηση των ομολόγων που έχει εκδώσει η περισσότερο ριψοκίνδυνη χώρα της Ευρωζώνης», αναφέρει το BBG.
Όσοι στοιχημάτιζαν στην ελληνική χρεοκοπία έχουν πλέον εξαφανισθεί. Τα ελληνικά ομόλογα σημείωσαν πέρυσι τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των ομολόγων της περιοχής, αποφέροντας κέρδη περίπου 30% σε εκείνους τους επενδυτές που ήταν πρόθυμοι να «στοιχηματίσουν» στην ελληνική ανάκαμψη και «διψούσαν» για απόδοση. Παρότι η Ελλάδα αξιολογείται ακόμη στη βαθμίδα Junk από τους τρεις οίους, το μόνο που χρειάζεται είναι μια αναβάθμιση στην investment-grade βαθμίδα ώστε να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναφέρει το BBG.
«Εάν συμβεί αυτό, τότε η απόδοση του 10ετούς που υποχώρησε χθςε κάτω από το 1% θα μπορούσε να φθάσει στο μηδέν, σύμφωνα με εκτιμήσεις money managers. Αυτό πιθανότατα δεν θα συμβεί φέτος, αλλά ας μην στοιχηματίσουμε και κατά του συγκεκριμένου σεναρίου. Εξάλου, πριν από μία πενταετία ελάχιστοι πίστευαν ότι θα μπορούσαν να δεχθούν αρνητικές αποδόσεις από χώρες όπως η Γερμανία και η Ελβετία», τονίζεται στην ανάλυση.
«Είναι δύσκολο να υποτιμηθεί πόσο απελπισμένοι είναι οι επενδυτές όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με αρνητικές αποδόσεις», εξηγεί ο Μάικ Ρίντελ, διαχειριστής χρήματος στην Αllianz Global Investors. «Θα έλεγα λοιπόν ότι όλα είναι πιθανά, εάν η ΕΚΤ "γλυκάνει" περισσότερο τις αγορές», προσθέτει.
Η πορεία των ελληνικών κρατικών ομολόγων αποτελεί ακόμη μία ένδειξη ότι οι αγορές κινούνται σε αχαρτογράφητα νερά και σε ένα ράλι που αψηφά τους όρους της βαρύτητας, σημειώνει το BBG. Από την άλλη, οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας αποτελούν έναν από τους λόγους της επενδυτικής εμπιστοσύνης, με ανάπτυξη 2% για το 2019 και επιτυχία στη μείωση του χρέους κάτι που αποτυπώνεται και στην αγορά ομολόγων.
«Εάν η απόδοση υποχωρήσει στο μηδέν, το spread (έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου) θα παραμένει πάνω από τα ιστορικά χαμηλά», αναφέρει ο Ράσελ Σίλμπερτσον, money managers στην Investec Asset Management, τονίζοντας ότι πριν από την πιστωτική κρίση, το premium των ελληνικών κρατικών ομολόγων έναντι των γερμανικών ήταν μόλις οκτώ μονάδες βάσης. Και αυτό σημαίνει ότι το spread 135 μονάδων βάσης έχει περιθώρια να κλείσει, αναφέρει.
naftemporiki.gr