Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2007 14:50

Αποστάσεις από την πρόταση για αυξήσεις στη ΔΕΗ

«Οι όποιες προτάσεις της ΔΕΗ για ανατιμήσεις των τιμολογίων της, θα υποβληθούν στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για γνωμοδότηση και ύστερα θα εκτιμηθούν από το υπουργείο Ανάπτυξης, με βάση το λειτουργικό κόστος της εταιρείας και το συμφέρον του καταναλωτή». Aυτό δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Σταύρος Καλαφάτης, παίρνοντας αποστάσεις από τις εισηγήσεις της διοίκησης της επιχείρησης για αυξήσεις έως και 30%. ο υφυπουργός διέψευσε παράλληλα τα περί υπογραφής μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΗ και της γερμανικής RWE.

«Οι όποιες προτάσεις της ΔΕΗ για ανατιμήσεις των τιμολογίων της, θα υποβληθούν στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για γνωμοδότηση και ύστερα θα εκτιμηθούν από το υπουργείο Ανάπτυξης, με βάση το λειτουργικό κόστος της εταιρείας και το συμφέρον του καταναλωτή».

Aυτό δήλωσε στη Βουλή απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνη, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Σταύρος Καλαφάτης, παίρνοντας αποστάσεις από τις εισηγήσεις της διοίκησης της επιχείρησης για αυξήσεις έως και 30% http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/11/22/1442294.htm .

Παράλληλα, ο υφυπουργός διέψευσε τα περί υπογραφής μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΗ και της γερμανικής εταιρείας RWE, με το οποίο -όπως καταγγέλλεται- η RWE παίρνει το 51% και το μάνατζμεντ όλων των νέων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ.

«Η ΔΕΗ προτείνει, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας γνωμοδοτεί και το αρμόδιο υπουργείο αποφασίζει, με γνώμονα το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης και το όφελος των καταναλωτών», επανέλαβε στο pressroom ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ενώ ερωτηθείς αν ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Αθανασόπουλος απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα».

Ράλι της μετοχής

Η μετοχή της ΔΕΗ στο Χ.Α. σημειώνει σήμερα άνοδο πάνω από 10%, ενώ η Citigroup αναβάθμισε τη σύστασή της για τη μετοχή σε "hold" από "sell" και αύξησε την τιμή - στόχο στα 25 ευρώ από 18,5 ευρώ.

«Η ΔΕΗ ζήτησε από την κυβέρνηση άμεση αύξηση των τιμολογίων άνω του 20%. Ενώ θεωρούμε ότι η ΔΕΗ δικαιούται αυτή την αύξηση και ίσως μεγαλύτερη, αμφιβάλλουμε ότι θα την επιτύχει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», αναφέρει η Citigroup στην έκθεσή της.

«Δεν θα το επιτρέψειη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ»

Την κάθετη διαφωνία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ σε οποιαδήποτε αύξηση των τιμολογίων υπογράμμισε ο πρόεδρος των εργαζομένων Ν. Φωτόπουλος, σε δηλωσεις του μετά τη συνάντηση με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκο Αλαβάνο http://www.naftemporiki.gr/news/story.asp?id=1442541&preview=on .

«Να σταματήσουν πρώτα την κλοπή των ταμείων της ΔΕΗ και μετά να μιλήσουν για την οποιαδήποτε αύξηση. Να αποδώσουν στη ΔΕΗ αυτά που της χρωστούν και μετά να δουν αν χρειάζεται αύξηση. Δεν θα πληρώσει ο ελληνικός λαός τα σπασμένα», τόνισε ο κ. Φωτόπουλος και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:

«Δυστυχώς η διοίκηση της ΔΕΗ, αφού απόλαυσε όπως είχα πει σε παλιότερες δηλώσεις, τον καπνιστό σολομό από την αύξηση που πήρε πριν από ένα μήνα, τώρα από ότι φαίνεται έχει παραγγείλει και πούρα Αβάνας και ζητάει αυτά να τα πληρώσουν οι καταναλωτές. Κάτι τέτοιο η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και οι εργαζόμενοι δεν θα το επιτρέψουν».

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ προειδοποίησε ότι η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού κινδυνεύει καθώς όπως είπε, οδηγείται συνειδητά, σε οικονομική κατάρρευση. Η ΔΕΗ βρίσκεται ένα βήμα πριν από την οικονομική κατάρρευση και τώρα ζητούν τα σπασμένα να τα πληρώσει ο ελληνικός λαός, κατέληξε.

ΠΑΣΟΚ

Ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης κατέθεσαν 17 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θέτοντας τα παρακάτω ζητήματα:

«1. Συμφωνεί η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, που έχει και την πολιτική ευθύνη, τα φορτία από τις λαθεμένες πολιτικές ή και σκόπιμες επιλογές που έχουν απαξιώσει οικονομικά τη ΔΕΗ να τα πληρώσει ο Έλληνας καταναλωτής;

2. Πώς δικαιολογούνται αυτές οι υπέρογκες αυξήσεις – φωτιά σε μια εποχή που το οικογενειακό εισόδημα συνεχώς συρρικνώνεται;

3. Ποιες οι επιπτώσεις στην παραγωγική διαδικασία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την επιβάρυνση του κόστους παραγωγής και τις μετέπειτα αναπόφευκτες αλυσιδωτές αυξήσεις στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που θα κληθεί και πάλι να πληρώσει ο καταναλωτής;»

ΚΚΕ: «Όχι σε αύξηση των τιμολογίων της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ»

Να απορρίψουν οποιαδήποτε αύξηση των τιμολογίων της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ, όπως αναφέρει, καλεί εργαζομένους, συνταξιούχους και λαϊκά στρώματα το ΚΚΕ

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος, οι λαϊκές ανάγκες για φτηνή και ασφαλή ενέργεια με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος απαιτούν έναν ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο φορέα ενέργειας που μπορεί να υλοποιηθεί σε μια λαϊκή οικονομία.

Αλ. Αλαβάνος: «Κάτω τα χέρια από τα τιμολόγια της ΔΕΗ»

«Εμείς, ως Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς θέλουμε να πούμε: "Κάτω τα χέρια από τα τιμολόγια της ΔΕΗ". Αρκετά ακριβά πληρώνει σήμερα ο καταναλωτής και ειδικά από τα φτωχότερα στρώματα, μέσα σε συνθήκες τεράστιας ακρίβειας και εξαιρετικά χαμηλών μισθών και συντάξεων», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

ΛΑΟΣ: Νέο χαράτσι από τη ΔΕΗ

«Σοβαρή τιμολογιακή πολιτική αυτή της ΔΕΗ. Από την μία αυξήσεις μισθών στους μεγαλοδιευθυντές της και από την άλλη χαράτσι στον απλό λαϊκό καταναλωτή. Απ’ ότι φαίνεται η κυβέρνηση Καραμανλή ακολουθεί τα βήματα της Ολυμπιακής και για την ΔΕΗ». Τα παραπάνω τονίζει σε σημερινή ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ.

ΕΚΠΟΙΖΩ: Απαράδεκτη η πρόταση

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει σε ανακοίνωση της η ΕΚΠΟΖΩ την πρόταση της ΔΕΗ για αυξήσεις των τιμολογίων της έως 30%. Καλεί παράλληλα τη ΔΕΗ «να ανακαλέσει τις παραπάνω αθέμιτες, καταχρηστικές και παράνομες αυξήσεις, διαφορετικά θα προσφύγει στην δικαιοσύνη για την προστασία του καταναλωτικού κοινού».

«Η πρόταση της ΔΕΗ για αυξήσεις από 1η Δεκεμβρίου, που θα κυμαίνονται από 20 ως 30%, προκαλεί σοκ στους Έλληνες καταναλωτές και τινάζει στον αέρα τους ήδη επιβαρυμένους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των νοικοκυριών», αναφέρει το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών σε ανακοίνωσή του.

Το ΕΛΚΕΚΑ καλεί το Υπουργείο Ανάπτυξης και και την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να μην εγκρίνουν τις αυξήσεις.