Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2020 10:16

Μεσοπρόθεσμο: Βασικό σενάριο για πλεόνασμα 3,5% έως το 2022

Η σύνταξη του μεσοπρόθεσμου προγράμματος γίνεται με βάση το βασικό σενάριο για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, χωρίς δημοσιονομικές παρεμβάσεις και νέες πολιτικές πέρα από όσες έχουν ήδη θεσμοθετηθεί. Δεν περιλαμβάνει δηλαδή σχεδιαζόμενες μειώσεις φόρων (εισφορά αλληλεγγύης, ΕΝΦΙΑ κτλ). Ωστόσο δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει ένα δεύτερο ή και περισσότερα σενάρια. 

Με ένα βασικό σενάριο, χωρίς αλλαγές στους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων έως και το 2022 καλούνται οι υπηρεσίες των υπουργείων και φορέων της Γενικής Κυβέρνησης να προχωρήσουν στην αποστολή στοιχείων για την κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2021-2024 με βάση εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η σύνταξη του γίνεται με βάση το βασικό σενάριο για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, χωρίς δημοσιονομικές παρεμβάσεις και νέες πολιτικές πέρα από όσες έχουν ήδη θεσμοθετηθεί μέχρι σήμερα. Δηλαδή δεν περιλαμβάνονται οι σχεδιαζόμενες μειώσεις φόρων (π.χ. εισφορά αλληλεγγύης, ΕΝΦΙΑ) για φέτος όπως και για τα επόμενα έτη (κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, πλήρης κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης).

Ωστόσο δεν αποκλείεται το νέο ΜΠΔΣ να έχει και ένα δεύτερο σενάριο ή και περισσότερα με βάση τις αλλαγές που θα υπάρξουν εφόσον αποφασιστεί η μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων γύρω στο 2% με 2,5% του ΑΕΠ από το 2021 με παράλληλη ενσωμάτωση των φοροελαφρύνσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση ανάλογα με το δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί.

Βασική αιτία για την ύπαρξη περισσότερων σεναρίων είναι το γεγονός ότι το ΜΠΔΣ θα πρέπει να κατατεθεί τον Απρίλιο-Μάιο, νωρίτερα από την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων με τους Ευρωπαίους εταίρους αλλά και τη αλλαγή της χρήσης των κερδών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες (SMP’s και ANFA’s) ζήτημα για το οποίο η σχετική απόφαση αναμένεται τον Ιούνιο.

Με βάση την εγκύκλιο, ο υφυπουργός Οικονομικών δίνει περιθώριο έως τις 3 Μαρτίου στις υπηρεσίες των υπουργείων και των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης για να στείλουν τις προβλέψεις τους για τα επόμενα έτη έως το 2024. Μάλιστα σημειώνει ότι το σενάριο βάσης θα πρέπει να είναι ρεαλιστικό και ακριβές και να αποτυπώνει τις καλύτερες δυνατές προβλέψεις για τις δημοσιονομικές επιδόσεις των φορέων σε όλη της υπό εξέταση περίοδο. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις προβλέψεις για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και στην εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες καθώς θα πρέπει να γίνει πλήρης καταγραφή ανεξάρτητα αν αυτές έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. «Επίσης, θα γίνεται πρόβλεψη για το εκάστοτε ύψος των απλήρωτων υποχρεώσεων για κάθε έτος της περιόδου 2021-2024» αναφέρεται στην εγκύκλιο.

naftemporiki.gr