Σε κατάσταση συναγερμού οι διεθνείς αγορές, με τους επενδυτές να εγκαταλείπουν μετοχές και πετρέλαιο και να στρέφονται προς το καταφύγιο του χρυσού, καθώς ο κοροναϊός έχει ξεπεράσει την επιδημία του SARS, φουντώνοντας τις ανησυχίες για τη σοβαρότητα της κατάστασης. Στο κόκκινο τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια, με το αρνητικό κλίμα να επηρεάζει και την Ευρώπη, αλλά και το Χ.Α.
Σε κατάσταση συναγερμού οι διεθνείς αγορές, με τους επενδυτές να εγκαταλείπουν μετοχές και πετρέλαιο και να στρέφονται προς το καταφύγιο του χρυσού, καθώς ο κοροναϊός έχει ξεπεράσει την επιδημία του SARS, φουντώνοντας τις ανησυχίες για τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Στο κόκκινο τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια, με το αρνητικό κλίμα να επηρεάζει και την Ευρώπη, αλλά και το Χ.Α.
Με τον αριθμό των κρουσμάτων να έχει ξεπεράσει τις 40.000 και περισσότερους από 900 θανάτους, οι φόβοι για τον οικονομικό αντίκτυπο στην κινεζική οικονομία αλλά και στην παγκόσμια ανάπτυξη ρίχνουν βαριά σκιά στα διεθνή χρηματιστήρια. Ο χρηματιστηριακός δείκτης ΜSCI Ασίας-Ειρηνικού, εξαιρουμένης της Ιαπωνίας, κατέγραφε απώλειες άνω της μισής ποσοστιαίας μονάδας. Στο κόκκινο και ο Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, ενώ ο νοτιοκορεατικός Kospi υποχωρούσε πάνω από 1%.
«Οι αγορές είναι ευαίσθητες απέναντι στις εξελίξεις που αφορούν τον κοροναϊό, και οι επενδυτές τηρούν αμυντική στάση», επισημαίνουν σε υπόμνημά τους αναλυτές της ΑΝΖ.
Ο κοροναϊός καθορίζει το ευρύτερο κλίμα στις διεθνείς αγορές, με τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ να μην καταφέρνουν να δίνουν ώθηση στη Wall Street την Παρασκευή. Η στροφή προς ασφαλή καταφύγια δίνει ώθηση στον χρυσό και στο γιέν.
Απώλειες και για το πετρέλαιο, με τις τιμές να έχουν υποχωρήσει 14% από τις 17 Ιανουαρίου, ενώ και ο χαλκός έχει χάσει 10%, αντανακλώντας τις ανησυχίες για επιβράδυνση της κινεζικής ζήτησης πρώτων υλών. Η τιμή του μπρεντ υποχωρούσε κάτω από τα 54 δολάρια το βαρέλι και ο χρυσός ενισχυόταν στα 1.574,4 δολάρια ανά ουγκιά.
Η Ευρώπη δύσκολο να ξεφύγει του αρνητικού κλίματος εξαιτίας του κοροναϊού. Εγκλωβισμένο στη δίνη των διεθνών εξελίξεων και το Χρηματιστήριο Αθηνών, που δύσκολα θα καταφέρει να πάει κόντρα στο καθοδικό ρεύμα.
naftemporiki.gr