Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2020 13:03

Τι φέρνουν τα αλλεπάλληλα ρεκόρ των ελληνικών ομολόγων

Στο νέο ιστορικό ναδίρ του 1,10% η απόδοση του 10ετους. Το θετικό κλίμα στις αγορές θέτει τις βάσεις για έναν ενάρετο κύκλο. Το ολοένα και χαμηλότερο κόστος δανεισμού για το κράτος βελτιώνει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους. Αυτό λειτουργεί ως ισχυρό χαρτί στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και ειδικά στο αίτημα για μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων. Πιο χαμηλά πλεονάσματα θα σημαίνουν περισσότερες ανάσες για την οικονομία και σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις ταχύτερη ανάπτυξη. Η τελευταία φέρνει πιο κοντά νέες αναβαθμίσεις από οίκους αξιολόγησης και γιατί όχι την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. 

Της Νατάσας Στασινού
nstas@naftemporiki.gr 

To σύνολο των ομολόγων της Ευρωζώνης βλέπουν και πάλι τις τιμές τους να ανεβαίνουν και τις αποδόσεις να υποχωρούν σε χαμηλά μηνών, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις από την εξάπλωση του νέου κοροναϊού. Το ράλι των ελληνικών ομολόγων όμως τροφοδοτείται και από άλλους παράγοντες: Οι προσδοκίες για αναβαθμίσεις, η διπλή πράσινη κάρτα από την Κομισιόν στα αιτήματα της Αθήνας και κυρίως το σήμα που έδωσε η Κριστίν Λαγκάρντ για την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση οδηγούν τους ελληνικούς τίτλους από ρεκόρ σε ρεκόρ. 

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου καταγράφει σήμερα νέα πτώση τεσσάρων μονάδων βάσης ή 3,77% στο 1,10% με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι ίσως να είναι θέμα χρόνου να σπάσει- προς τα κάτω- το φράγμα του 1%. Το έχουν πετύχει πρόσφατα και τα αντίστοιχα ιταλικά ομόλογα, γιατί όχι τα ελληνικά, τα οποία ευνοούνται όχι μόνο από την αυξημένη όρεξη για κρατικό χρέος ή το κυνήγι της απόδοσης σε ένα περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων, αλλά και από στηρίγματα που δεν απολαμβάνουν τα ιταλικά: πολιτική σταθερότητα και επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι θα κινηθεί φέτος κοντά στο 2,2% με 2,5% και την κυβέρνηση να στοχεύει στο 2,8%. 

Όπως έχουμε ξαναγράψει το θετικό κλίμα στις αγορές θέτει τις βάσεις για έναν ενάρετο κύκλο. Το ολοένα και χαμηλότερο κόστος δανεισμού για το κράτος βελτιώνει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους. Αυτό λειτουργεί ως ισχυρό χαρτί στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και ειδικά στο αίτημα για μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων. Πιο χαμηλά πλεονάσματα θα σημαίνουν περισσότερες ανάσες για την οικονομία και σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις ταχύτερη ανάπτυξη. Η τελευταία φέρνει πιο κοντά νέες αναβαθμίσεις από οίκους αξιολόγησης και γιατί όχι την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. 

Η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι και το κλειδί για να ανοίξει την πόρτα της ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε χθες βέβαιη πως αυτό θα συμβεί. Και η αγορά σήμερα δείχνει να συμμερίζεται την αισιοδοξία της. 

Ευνοημένες από τις εξελίξεις τράπεζες και επιχειρήσεις της χώρας, που μπορούν και εκείνες τώρα να διεκδικήσουν χρηματοδότηση από τις αγορές με πιο ευνοϊκούς όρους. Η Alpha Bank έκανε την αρχή. Δεν θα αργήσουν να ακολουθήσουν άλλοι. 

naftemporiki.gr