Πτώση εμφάνισε η δραστηριότητα των αρχικών δημόσιων εγγραφών εταιρειών (IPO) παγκοσμίως κατά το τρίτο τρίμηνο του 2007 σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του ίδιου έτους, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση Global IPO Update που δημοσίευσε η Ernst & Young. Το ποσό που αναλογεί σε ελληνικές ή ελληνικών συμφερόντων εταιρείες αποτελεί περίπου το 1% του συνολικού κεφαλαίου παγκοσμίως και φέρνει την Ελλάδα στην 6η θέση μεταξύ των κρατών της Ευρώπης.
ΠΤΩΣΗ εμφάνισε η δραστηριότητα των αρχικών δημόσιων εγγραφών εταιρειών (IPO) παγκοσμίως κατά το τρίτο τρίμηνο του 2007 σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του ίδιου έτους, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση Global IPO Update που δημοσίευσε η Ernst & Young.
Το ποσό που αναλογεί σε ελληνικές ή ελληνικών συμφερόντων εταιρείες αποτελεί περίπου το 1% του συνολικού κεφαλαίου παγκοσμίως και φέρνει την Ελλάδα στην 6η θέση μεταξύ των κρατών της Ευρώπης.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημόσιων εγγραφών για 24 χώρες, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα, ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 22% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2007, ενώ ο συνολικός όγκος των συγκεντρωθέντων κεφαλαίων σημείωσε πτώση 36%.
Οι αναδυόμενες αγορές της Ρωσίας, της Κίνας, της Βραζιλίας και της Ινδίας συγκέντρωσαν συνολικά 27 δισ. δολάρια σε 118 δημόσιες εγγραφές, επτά εκ των οποίων κατατάσσονται στα δέκα μεγαλύτερα για το τρίτο τρίμηνο του 2007.
Η μείωση των συμφωνιών στις ώριμες αγορές - κυρίως σε αυτές των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας - οφείλεται πιθανότατα στην αβεβαιότητα που προκλήθηκε στις κεφαλαιαγορές μετά την τιτλοποίηση δευτερογενούς χρέους στις ΗΠΑ. Εντούτοις, τα τελευταία τρία χρόνια εμφανίζεται πτωτική τάση κατά το τρίτο τρίμηνο -ενδεχομένως λόγω του ότι συμπίπτει με την περίοδο των θερινών διακοπών.
Η Κίνα, η Βραζιλία και οι ΗΠΑ συγκέντρωσαν το 56% των συγκεντρωθέντων κεφαλαίων παγκοσμίως, με 14,4 δισ. δολ., 9,3 δισ. δολ. και 8,3 δισ. δολ. αντίστοιχα. Η Κίνα αναδείχθηκε πρώτη σε ό,τι αφορά τον αριθμό των συνολικών συμφωνιών με 77 δισ. δολ. αφήνοντας πίσω την Αυστραλία με 50 δισ. δολ. και τις ΗΠΑ με 36 δισ. δολ.
Το χρηματιστήριο της Αυστραλίας (ASX) εξακολουθεί να προηγείται με βάση τον αριθμό των εισαγωγών (12%) και ακολουθούν τα χρηματιστήρια AIM του Λονδίνου (9%), HKSE του Χονγκ Κονγκ (9%) και NASDAQ της Νέας Υόρκης (5%).
Παρά το γεγονός ότι στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) σημειώθηκε μόλις το 4% των συμφωνιών ΙΡΟ παγκοσμίως, οι συναλλαγές προσέλκυσαν το 15% του συνολικού συγκεντρωθέντος κεφαλαίου.