Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2007 13:15

Πάνω από τα 99 δολάρια ενισχύεται η τιμή του πετρελαίου

ΠΑΝΩ από τα 99 δολάρια το βαρέλι ενισχυόταν τη Δευτέρα η τιμή του πετρελαίου, πλησιάζοντας το ψυχολογικό όριο των 100 δολαρίων, παρά τις εικασίες ότι ο ΟΠΕΚ θα αφήσει υπόνοιες για αύξηση της παραγωγής του την προσεχή εβδομάδα.

Αιτία της ανάκαμψης κοντά στα επίπεδα ρεκόρ των 99,29 δολαρίων της προηγούμενης Τετάρτης, η νέα υποχώρηση του δολαρίου στο ιστορικό χαμηλό της προηγούμενης εβδομάδας αλλά και η επιδείνωση του καιρού στις ΗΠΑ.

Η τιμή του αμερικανικού αργού παράδοσης Ιανουαρίου σημείωνε νωρίτερα άνοδο 82 σεντς στα 99,01 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του Brent ενισχυόταν 73 σεντς στα 96,49 δολάρια το βαρέλι. Νωρίτερα είχε ανέλθει στο ιστορικό ρεκόρ των 96,55 δολαρίων.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Gholamhossein Nozari δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι ορισμένα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ θα υποστηρίξουν την αύξηση της παραγωγής στη συνεδρίαση της 5ης Δεκεμβρίου στο ¶μπου Ντάμπι.

Η κακοκαιρία που πλήττει τις ΗΠΑ έχει επίσης συμβάλει στην άνοδο των τιμών, καθώς οι traders εκτιμούν ότι η υψηλότερη ζήτηση θα περιορίσει περαιτέρω τα αποθέματα που παραμένουν κάτω από τα συνήθη επίπεδα.