Δεν είναι εύκολο να δικαιολογήσουν οι αναλυτές την επίμονη αδυναμία των μετοχών του Τραπεζικού κλάδου φέτος. Ούτε οι εκθέσεις των μεγάλων επενδυτικών ομίλων την συντηρούν με τις διεξοδικές αναλύσεις τους. Το μόνο που αναφέρουν οι εγχώριοι αναλυτές είναι τα ασυνήθιστα μεγάλα κέρδη του Δείκτη των Τραπεζών το 2019, ενώ οι προσπάθειες των διοικήσεων των συστημικών τραπεζών μοιάζουν να αφήνουν τους θεσμικούς για την ώρα αδιάφορους. Εμπειρικά και μόνο έχουμε αντιληφθεί πως η αδιαφορία στα χρηματιστήρια, μπορεί να είναι η τέλεια κάλυψη του αγοραστικού ενδιαφέροντος, όταν δεν θέλει να προκαλέσει με την… δημόσια εμφάνισή του. Σήμερα, μετά από ανάκαμψη παγκοσμίων διαστάσεων, κρίνεται η μεσοπρόθεσμη τάση.
Του Κώστα Ιωαννίδη
Δεν είναι εύκολο να δικαιολογήσουν οι αναλυτές την επίμονη αδυναμία των μετοχών του Τραπεζικού κλάδου φέτος. Ούτε οι εκθέσεις των μεγάλων επενδυτικών ομίλων την συντηρούν με τις διεξοδικές αναλύσεις τους. Το μόνο που αναφέρουν οι εγχώριοι αναλυτές είναι τα ασυνήθιστα μεγάλα κέρδη του Δείκτη των Τραπεζών το 2019, ενώ οι προσπάθειες των διοικήσεων των συστημικών τραπεζών μοιάζουν να αφήνουν τους θεσμικούς για την ώρα αδιάφορους. Εμπειρικά και μόνο έχουμε αντιληφθεί πως η αδιαφορία στα χρηματιστήρια, μπορεί να είναι η τέλεια κάλυψη του αγοραστικού ενδιαφέροντος, όταν δεν θέλει να προκαλέσει με την… δημόσια εμφάνισή του. Σήμερα, μετά από ανάκαμψη παγκοσμίων διαστάσεων, κρίνεται η μεσοπρόθεσμη τάση.
Πιθανά η αντίδραση των κινεζικών αρχών στην πρόκληση του κορωναϊού και ορισμένα χαρακτηριστικά της νέας επιδημίας, όπως το δεδομένο να αντιστοιχούν 2 θάνατοι σε κάθε 50 νοσούντες από τον ιό, έναντι 5 θανατηφόρων ιώσεων στην εποχή του SARS, επέτρεψαν τη διακοπή της καθόδου χθες, σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Σήμερα στην Ασία όλοι οι χρηματιστηριακοί δείκτες εμφανίζουν κέρδη, υπογραμμίζοντας την απόφαση για συντονισμό των αγορών μετοχών με την κίνηση των ανεπτυγμένων αγορών του πλανήτη.
Για τις συναλλαγές στην Ασία αναφέρουμε, πως ήταν η διαπίστωση της ικανοποίησης των επενδυτών από την πτώση των κινεζικών χρηματιστηρίων που ανακούφισε, αφού οι δείκτες στη Σαγκάη και την Σενζιέν εμφάνισαν μικρά κέρδη μετά την τεράστια βουτιά τους χθες. Ωστόσο η τιμή του πετρελαίου δεν εμφάνισε άνοδο υπογραμμίζοντας το πόσο εύθραυστο είναι το κλίμα, καθώς παρέμεινε κοντά στα χαμηλά σε βάθος 13 μηνών.
Στην Αθήνα ωστόσο χθες τα πράγματα είχαν ξεκαθαρίσει σχετικά νωρίς και η εικόνα στο ταμπλό ήταν εντελώς διαφορετική από των υπολοίπων στην ευρωζώνη. Χρειάστηκαν 21 λεπτά για να περάσουν οι τιμές του ΓΔ από τις 904,43 στις 910, παραμένοντας σε αρνητικό πεδίο, αν και στην Ευρώπη οι αγορές βάδιζαν σε θετικό από το άνοιγμα. Ενώ εδώ ανοίξαμε με πτωτικό χάσμα έξη περίπου μονάδων. Στις 10:53 με τζίρο 5,9 εκατ. ευρώ, ο ΓΔ απόκτησε θετικό πρόσημο, χωρίς την ώθηση κερδών στα τραπεζικά blue chip, αλλά με δώδεκα ανοδικά έναντι 11 πτωτικών. Η αναζήτηση ισορροπίας με ελαφρά υπεροχή της ζήτησης μετά από μια εξόχως πτωτική εβδομάδα ήταν σχεδόν βεβαία, από τη στιγμή που τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αποτύπωναν τη διάθεση για μια ανάσα στην πτώση από μαύρο κύκνο, που μάλλον θα αργήσει να απομακρυνθεί. Στο ημίωρο πάντως με τζίρο 7 εκατ. ευρώ ο ΓΔ ενάλλασσε πρόσημο καθώς είχαν ενταθεί οι πιέσεις σε ΔΕΗ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ με βάση την πτώση τους που ήταν από -1% και πάνω. Με άλλα λόγια, η πρώτη μισή ώρα άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.
Με τη συμπλήρωση όμως τεσσάρων ωρών ελεύθερης διαπραγμάτευσης, η εικόνα είχε ξεκαθαρίσει. Καθώς με κεντρικό θέμα τις πιέσεις στις Τράπεζες του 25άρη, που έφεραν για τρεις απώλειες πάνω από -2%, με την ΕΤΕ στο -1,11%, και τζίρο το ένα τέταρτο της αξίας των συναλλαγών στα blue chip, ο ΓΔ (-0,85%) ήταν στις 903 μονάδες. Το επιβαρυντικό για τους συναλλασσόμενους στην Αθηναϊκή αγορά ήταν, πως τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διατηρώντας τους βασικούς δείκτες τους σε θετικό πεδίο, περίμεναν την έναρξη των συναλλαγών στις αγορές της Νέας Υόρκης, με τα futures των βασικών δεικτών εκεί να ειδοποιούν για ανοδικό ξεκίνημα. Ενδιάμεσα και για την ακρίβεια στις 12:04, ο τραπεζικός δείκτης έγραφε πτώση -3,33% και ο ΓΔ έχανε -1,48%. Αλλά στις 15:00, όταν ο τζίρος ξεπέρασε τα 35,3 εκατ. ευρώ, ο τραπεζικός δείκτης έχανε -2,1% και ο ΓΔ -0,83%. Το ενδιαφέρον όλων των εγχώριων επενδυτών ήταν εστιασμένο στην είσοδο των θεσμικών του δολαρίου. Καθώς ο ΓΔ αφού χτύπησε τις 897,39, διαπραγματευόταν πέντε μονάδες ψηλότερα.
Τελικά το χαμηλότερο επίπεδο για τον ΓΔ στο δεύτερο μέρος ήταν οι 901 μονάδες, που εμφανίστηκε λίγα λεπτά πριν τις 16:00. Έπειτα η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου συνέβαλλε στην επιστροφή της τιμής του ΓΔ στις 905 μονάδες, που ήταν η τιμή ανοίγματος. Οι θεσμικοί με το κλείσιμο, έδειξαν πως ήθελαν και μπορούσαν να κρατήσουν τα προσχήματα. Σήμερα αλλάζει σελίδα η αγορά ή βουλιάζει προς τις 880 μονάδες.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Με άνοδο έκλεισε χθες το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ο δείκτης Dow Jones με τα 30 βαριά χαρτιά της αμερικανικής αγοράς έκλεισε με άνοδο 148,01 μονάδων (+0,52%), στις 28.404,04 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν τίτλοι εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας, έκλεισε ανοδικά κατά 124,06 μονάδες (+1,36%), στις 9.275 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ο πλέον αντιπροσωπευτικός των αμερικανικών μετοχών, έκλεισε ενισχυμένος κατά 23,21 μονάδες (+0,72%), στις 3.248,73 μονάδες.
ΕΥΡΩΠΗ
Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές στην πρώτη σύνοδο μετά το Brexit. Αφότου η Βρετανία αποχώρησε επισήμως από την ΕΕ οι δύο πλευρές αναμένεται να ξεκινήσουν να διαπραγματεύονται τη μελλοντική τους εμπορική συμφωνία τον Μάρτιο.
Στο μακροοικονομικό πεδίο, σε συρρίκνωση παρέμεινε ο τομέας μεταποίησης της ευρωζώνης τον Ιανουάριο, ανεβάζοντας ωστόσο ταχύτητα.
Σύμφωνα με την IHS Markit, ο ΡΜΙ της μεταποίησης αυξήθηκε στο πιο υψηλό σημείο των τελευταίων 9 μηνών τις 47,9 μονάδες, τον Ιανουάριο.
Στα χρηματιστήρια, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,32% στις 412 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,76% στις 7.340 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,51% στις 13.048 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,56% στις 5.838 μονάδες.
ΧΑ
Με έξη διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις, διατηρήθηκε η καθοδική δυναμική
Στην πρώτη σύνοδο της πρώτης εβδομάδας του Φεβρουαρίου, οι τιμές, μετά από άνοιγμα στις 905,06 με πτωτικό χάσμα (5,84 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (910,90), κινήθηκαν νευρικά. Χρειάστηκαν μόλις 27 λεπτά, για την εγγραφή του μέγιστου μέρας στις 911,94 από 922,25 μονάδες στην σύνοδο της Παρασκευής. Με καθοδική κατεύθυνση κατόπιν και πολλά διαδοχικά κύματα πιέσεων από τις 912 μονάδες, βρέθηκε στις 12:04 στις 897,39 από 907,29 μονάδες που ήταν το κατώτερο της ελεύθερης διαπραγμάτευσης.
Στις 17:01 οδηγήθηκε ο ΓΔ στις 905,14, με μέγιστο την τιμή από το πρώτο ημίωρο ενώ το ελάχιστο μέρας οι 897 ήταν το κάτω όριο της στήριξης ανάμεσα στις 898 και 905 μονάδες που εκτιμούσαν οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές ως ύστερη στήριξη χωρίς αλλαγή στην ανοδική μεσοπρόθεσμη τάση. Στις δημοπρασίες εντέλει κινήθηκαν οι τιμές χαμηλότερα.
Άρα δεν υπήρξε επανάληψη της τακτικής που εφάρμοσαν οι θεσμικοί σε προηγούμενες συνεδρίες, με κλείσιμο κοντά στο ανώτερο ή το κατώτερο μέρας. Σήμερα παραχωρήθηκε χρόνος για να ξεσπάσουν σοβαρές πιέσεις στο πρώτο δίωρο, και ακολούθησε ικανός χρόνος για ανάκαμψη και πλάγια κίνηση μεταξύ 901 και 905 μονάδων ως το τέλος του δεύτερου μέρους. Εμφανίστηκαν επίσης εντολές πώλησης στο διάστημα των δημοπρασιών και τιμές κάτω από τις 905 που ίσχυαν στο τέλος ελεύθερης διαπραγμάτευσης.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η αγορά κινήθηκε έκτος λίγων λεπτών σε αρνητικό πεδίο, κυρίως ανάμεσα στις 900 μονάδες και τις 905 μονάδες. Η πτωτική εικόνα που εμφάνισαν τα ασιατικά χρηματιστήρια και οι εντολές αγοράς που επικράτησαν στην Ευρώπη, με βοήθεια από την εικόνα των συναλλαγών στις ΗΠΑ που είχαν θετική μεταβολή στα ΣΜΕ των βασικών της δεικτών και ανοδική έναρξη που γρήγορα εξελίχτηκε σε ανοδική κίνηση, δεν δικαιολογούν την επιφύλαξη στη διάθεση για αγορές. Οι επιλογές των θεσμικών στην Αθήνα ήταν διαρκώς κόντρα με την τάση στην Ευρώπη.
Εδώ, η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου βοήθησε τη δυναμική της ζήτησης έναντι της προσφοράς με κατάληξη, η εμφάνιση ανοδικής κίνησης στα τελευταία 30 λεπτά να ορίσει μια σταθερή απομάκρυνση από το κατώτερο μέρας. Έτσι, έκλεισε τελικά 7,43 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της Πέμπτης.
Τα blue chip που ώθησαν ανοδικά, με βάση τις μεταβολές τους, ήταν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ +1,64%, ΟΛΠ +1,39%, ΕΤΕ +1,18%, ΟΤΕ +0,59%, ΜΠΕΛΑ +0,16% και ΟΠΑΠ +0,09%. Οι τράπεζες είχαν πτωτική τελική εικόνα. Μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά ήταν ΕΥΡΩΒ -3,06%, ΜΟΗ -2,86%, ΤΙΤC -2.67%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -2,32%, ΦΡΛΚ -2,28%, ΛΑΜΔΑ -1,98%, ΒΙΟ -1,93%, και ΔΕΗ -1,91%. Η παρουσία των θεσμικών του δολαρίου, βελτίωσε την τελική εικόνα. Ήταν σύνοδος με πτωτικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 61,625 από 62,044 δις ευρώ.
Τη σύνοδο σφράγισε χαμηλότερο συναλλακτικό ενδιαφέρον έναντι της προηγούμενης συνεδρίας, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 5,552 εκατ. ευρώ (για ΟΠΑΠ ΜΟΗ και ΜΠΕΛΑ). Η δε εμφάνιση απωλειών σε 3 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, πιθανά δεν είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αυτά εμφάνισαν διακύμανση της απόδοσης 4 μονάδες και με 3 μονάδες μεταβολή, η απόδοση από 1,17% ανήλθε στο 1,20%.
Επηρέασαν πτωτικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-1,20%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -1,27% από -0,66%, την ΕΤΕ στο +1,18% από -1,13%, ΕΥΡΩΒ -3,06% από -1,13% και την ΠΕΙΡ στο -0,93% από +0,31%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή -0,35% από -2,64% την προηγούμενη σύνοδο.
Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε ελαφρώς, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (6 από 5) blue chip έναντι των καθοδικών (15 από 19) και τέσσερα ΕΥΔΑΠ ΣΑΡ ΤΕΝΕΡΓ ΕΧΑΕ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -0,82% οδηγήθηκε στις 903,47 από 910,90 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2268,71 από 2285,29 με μεταβολή -0,73%.
Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 63,733 από 89,683 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 5,552 από 6,858 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 51,972 από 75,905 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 2,158 από 2,927 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 33 από 18, των καθοδικών 67 από 91 και 31 από 21 ήταν οι σταθερές.
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Από δυσοίωνα σε αισιόδοξα τα μηνύματα των στοιχημάτων
Στην πρώτη σύνοδο του Φεβρουαρίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό σχεδόν μόνιμα με εξαίρεση μερικά λεπτά από το πρώτο ημίωρο. Τον έκλεισαν δε, 16,58 μονάδες χαμηλότερα. Το μέγιστο οι 2286,38 μονάδες, εμφανίστηκε στις 10:57. Το ελάχιστο σημειώθηκε στις 12:04, και ήταν οι 2252,63. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 2273,19. Το κλείσιμο στις 2268,71 από 2285,29 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,73% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 15,035 από 14,128 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Φεβρουαρίου διαμορφώθηκε στα 1551 συμβόλαια με ανώτερο τις 2285,00 και κατώτερο τις 2251,00, ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 2274,00 από 2282,00 μονάδες. Επίσης άλλαξαν χέρια 118 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με ανώτερο τις 2281,00 και κατώτερο τις 2253,75 μονάδες, ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 2270,00 από 2279,00 μονάδες με κατάληξη το σχηματισμό 207 ανοικτών θέσεων από 188 την προηγούμενη. Για τη νέα κυρίαρχη σειρά Φεβρουαρίου τα ανοικτά συμβόλαια έγιναν 9.436 από 9.796 ΣΜΕ.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον συνολικά ήταν χαμηλότερο από της Παρασκευής. Στα calls του 25άρη λήξης Φεβρουαρίου, ο όγκος ήταν 27 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 2250 και τις 2300 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς διακινήθηκαν 40 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Φεβρουαρίου ο όγκος ήταν 22 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2200 ως τις 2300 μονάδες. Άλλαξαν επίσης χέρια 115 συμβόλαια λήξης Μαρτίου για τιμή εξάσκησης από τις 2200 ως τις 2350 μονάδες.
Αυξήθηκαν οι κρίκοι της καθοδικής αλυσίδας στα κλεισίματα των βασικών δεικτών της Αθηναϊκής αγοράς σε έξη, ενώ μειώθηκαν οι όγκοι συναλλαγών σε μια σχεδόν αμιγώς καθοδική συνεδρία. Βάση των απωλειών του ΓΔ είναι οι πιέσεις που ασκήθηκαν πάλι στις τραπεζικές μετοχές του 25άρη. Ωστόσο δεν μπορούμε να παραλείψουμε το πλήθος και το μέγεθος των απωλειών των blue chip που υποχώρησαν σε μια μέρα πάνω από -1,90%. Ήταν οι ΕΥΡΩΒ -3,06%, ΜΟΗ -2,86%, ΤΙΤC -2.67%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -2,32%, ΦΡΛΚ -2,28%, ΛΑΜΔΑ -1,98%, ΒΙΟ -1,93%, και ΔΕΗ -1,91% εκ των οποίων μόνο η πρώτη ανήκει στον τραπεζικό κλάδο.
Συνεχίζεται συνεπώς η τάση ρευστοποίησης θέσεων γενικευμένα με τους εγχώριους αναλυτές να αποδίδουν την διάθεση φυγής από το ρίσκο στον κορωναϊό από την Κίνα. Οι ξένοι αναλυτές ειδοποίησαν: Μέχρις ότου ο ρυθμός της εμφάνισης νέων περιπτώσεων κορυφωθεί, οι μετοχές θα βρίσκονται σε αδράνεια. Καθώς μοιάζει να είναι πολύ αργά για να πωληθούν, πολύ νωρίς για να τις αγοράσουν.
Η Beta Sec εκτιμά “Οι Επενδυτές θα παραμείνουν επικεντρωμένοι στις εξελίξεις αναφορικά με την εξάπλωση του ιού και ίσως επηρεάσει το ενδιαφέρον τους παρά τη μεγάλη υποχώρηση των τιμών. Αναμένεται μεταβλητότητα και στενή συσχέτιση με τις μεγάλες Αγορές του εξωτερικού”.
Η Leon Depolas Sec σημειώνει “Η αποφυγή ανάληψης ρίσκου αναμένεται να συνεχιστεί, βραχυπρόθεσμα, στις Αγορές μετοχών. Η Αγορά της Κίνας άνοιξε για πρώτη φορά από τις 23 Ιανουαρίου και κατέγραψε σημαντικότατες απώλειες, παρόλα τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας. Εκτιμούμε ότι θα επανέλθει η ψυχραιμία στους διεθνείς δείκτες, αλλά είναι πολύ νωρίς για να αξιολογήσουμε το μέγεθος των πιθανών πιέσεων και τα επίπεδα τα οποία θα μας βρουν στην πλευρά των αγοραστών. Σήμερα, θα έχουμε τις μετρήσεις των δεικτών PMI Markit για Ελλάδα, Ευρωζώνη και ΗΠΑ”.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ:
“Τo άστατο κλίμα τόσο των Ξένων Αγορών, όσο και των γεωπολιτικών, σίγουρα επηρεάζουν την κίνηση του Χ.Α., με την Ελληνική Αγορά να συμπεριφέρεται πολύ πιο ώριμα από ότι στο παρελθόν. Από εκεί και πέρα, πάρα πολλά θα κριθούν από την απώλεια, ή μη των 900 μονάδων, καθώς καθοδική διαφυγή θα χαλάσει το κλίμα και θα επιδεινώσει την ψυχολογία των Επενδυτών.
Συνεχίζει να προβληματίζει έντονα η εικόνα κόπωσης – διόρθωσης στον Τραπεζικό κλάδο, λόγω της αναμονής και της μειωμένης ορατότητας που υπάρχει για το σχέδιο “Ηρακλής”. Η αναμονή προκαλεί αμηχανία στον κλάδο, που μετά το ράλι του 2019 εύλογα αποφορτίζει τώρα.
Θεωρητικά, δεν υπάρχει άλλος αρνητικός παράγοντας που να επηρεάζει την Εγχώρια Αγορά, πλην της έξαρσης του ιού από την Κίνα που άλλαξε διεθνώς το status quo στις Αγορές, φέρνοντας μία διόρθωση εξορθολογισμού και αποφόρτισης.
Μεσοπρόθεσμα παραμένουμε αισιόδοξοι, παρόλα αυτά από την στιγμή που μετοχές, τεχνικά, μας δίνουν έξοδο, θα πρέπει να αυξάνουμε ρευστότητα μέχρι να έχουμε κάποια νέα τεχνικά δεδομένα”.
Η Merit Sec αναφέρει: “Το πρώτο σημείο στήριξης βρίσκεται στις 900 μονάδες και το πρώτο σημείο αντίστασης στις 920 μονάδες.
Η έκτακτη γ.σ. ενέκρινε τη διάσπαση της Eurobank δι’ απόσχισης κλάδου με σύσταση νέας Εταιρείας - Πιστωτικού Ιδρύματος με την επωνυμία Τράπεζα Eurobank Ανώνυμη Εταιρεία καθώς και το σχέδιο διάσπασής της.
Ο διευθύνων σύμβουλος δήλωσε ότι η Eurobank Holding θα εγγράψει λογιστικά τη ζημιά ύψους περίπου €1,5 δισ. στο πρώτο τρίμηνο του 2020, από τη μεταβίβαση του 20% των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης της τιτλοποίησης ‘Cairο’ και από τη δωρεάν απόδοση στους Μετόχους της του 75% των ίδιων τίτλων. Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της νέας Eurobank θα ανέρχεται σε €4,2 δισ., ενώ θα κατέχει και τους Tier II τίτλους, ύψους €950 εκατ. Το μετοχικό της κεφάλαιο θα ανέρχεται σε €4,05 δισ., διαιρούμενο σε 3.683.244.830 μετοχές, ονομαστικής αξίας €1,10 εκάστη. Το σύνολο των παραπάνω μετοχών θα κατέχεται από τη Eurobank Ergasias Υπηρεσιών και Συμμετοχών, η οποία θα διατηρήσει ίδια κεφάλαια της τάξης του €1,6 δισ. και θα απορροφήσει την ζημία από την τιτλοποίηση.
Με βάση το σχέδιο διάσπασης, η Eurobank Συμμετοχών θα διατηρήσει το 95% των ομολογιών ενδιάμεσης και μειωμένης εξασφάλισης του project ‘Cairo’. Το 20% των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης θα πωληθεί στη ‘doValue’, έναντι τιμήματος της τάξης των €75 εκατ., ενώ το 75% θα αποδοθεί, δωρεάν, στους Μετόχους της Συμμετοχών. Η δωρεάν απόδοση θα γίνει με εις είδος διανομή και αναμένεται να διενεργηθεί, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, τον Ιούνιο”.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές αντέδρασαν ανοδικά σήμερα Τρίτη με τις κινεζικές αγορές να αναιρούν μερικές από τις προηγούμενες απώλειές τους, εν μέσω επίσημων προσπαθειών για να ηρεμήσουν τους φόβους των επενδυτών για τους ιούς, αν και το κλίμα παρέμεινε εύθραυστο με το πετρέλαιο κοντά στα χαμηλά 13 μηνών.
Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας στις 9:00 δική μας ώρα σημείωσε άνοδο +1,61%, με ώθηση από τα κέρδη της αγοράς της Νότιας Κορέας +1,84%, και της Αυστραλίας +0,33%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας έφτασε κατά 0,6% υψηλότερα αρχικά αλλά στις 9:00 δική μας ώρα σημείωνε άνοδο +0,49%.
Οι αγορές της Κίνας σταθεροποιήθηκαν μετά την ανησυχία για την εξάπλωση του κοροναϊού που κλάδεψε περίπου 400 δισεκατομμύρια δολάρια από την αγοραία αξία του δείκτη αναφοράς της Σαγκάης τη Δευτέρα, μόλις οι αγορές ξεκίνησαν μετά από τις αργίες της σεληνιακής Πρωτοχρονιάς.
Ο Shanghai Composite .SSEC κέρδιζε στις 9:00 +1,34%, ενώ ο δείκτης των blue chip ανέκαμψε 2,5%, μια μέρα μετά τη βουτιά της τάξης του -8% τη Δευτέρα. Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ προχώρησε με αύξηση +1,20%.
Παρά την σχετική ανακούφιση της αγοράς την Τρίτη, η επιδημία συνέχισε να παράγει εκφοβιστικά πρωτοσέλιδα με το Χονγκ Κονγκ να αναφέρει τον πρώτο θάνατο από κοροναϊό, ήτοι τον δεύτερο θάνατο εκτός της ηπειρωτικής Κίνας με το συνολικό αριθμό θανάτων τώρα 427.
Οι κινεζικές αρχές παρέχουν μεγάλη υποστήριξη στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας έχει πλημμυρίσει την οικονομία με μετρητά, ενώ μειώνει ορισμένα βασικά επιτόκια δανεισμού, αλλά οι αναλυτές υποπτεύονται ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για να αντισταθμιστεί η οικονομική επιβάρυνση από τον ιό.
"Δεδομένης της έκτασης των διακοπών λειτουργίας στην Κίνα καθώς και της ταχείας αύξησης των ασθενών εκ του ιού που είναι πιθανό να συνεχιστεί μέχρι τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, είναι πολύ πιθανό να σημειωθεί σημαντική ζημιά στην Κίνα και στην περιφερειακή ανάπτυξη ", δήλωσε ο οικονομολόγος JPMorgan Joseph Lupton.