Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 03 Φεβρουαρίου 2020 09:41

Market Beat: Η δυναμική των διεθνών αγορών σφραγίζει τις επενδυτικές προσδοκίες

Με αναφορά στον κορωναϊό, γνωστό διεθνώς ως nCoV, ξεκίνησε το σχόλιο της περασμένης εβδομάδας και η ροή των ειδήσεων από τις επιπτώσεις του κυριαρχεί και στο ξεκίνημα της πρώτης βδομάδας του Φεβρουαρίου.  Η εικόνα των ασιατικών αγορών υπογραμμίζει την εκτίμηση των αναλυτών κάθε μεγάλου επενδυτικού οίκου οι οποίοι προσπαθούν να υπολογίσουν το ποσοστό  του ψαλιδίσματος στο κινεζικό ΑΕΠ από την διαταραχή που έχει προκαλέσει η επιδημία στην Κίνα. 

Του Κώστα Ιωαννίδη

Με αναφορά στον κορωναϊό, γνωστό διεθνώς ως nCoV, ξεκίνησε το σχόλιο της περασμένης εβδομάδας και η ροή των ειδήσεων από τις επιπτώσεις του κυριαρχεί και στο ξεκίνημα της πρώτης βδομάδας του Φεβρουαρίου.  Η εικόνα των ασιατικών αγορών υπογραμμίζει την εκτίμηση των αναλυτών κάθε μεγάλου επενδυτικού οίκου οι οποίοι προσπαθούν να υπολογίσουν το ποσοστό  του ψαλιδίσματος στο κινεζικό ΑΕΠ από την διαταραχή που έχει προκαλέσει η επιδημία στην Κίνα. 

Μια επιδημία που κανένας δεν επιθυμεί να εξελιχθεί σε πανδημία έχει αιχμαλωτίσει το φρόνημα των επενδυτών σε παγκόσμια κλίμακα. Συνολικά 361 άνθρωποι απεβίωσαν από τον κοροναϊό "2019-nCoV" και αναφέρθηκε ο πρώτος θάνατος εκτός Κίνας. Το ξεκίνημα των χρηματιστηρίων στην ηπειρωτική Κίνα έφερε πτώση πάνω από -7% και ημερήσιο κούρεμα στη συνολική κεφαλαιοποίηση της κινέζικης αγοράς μετοχών πάνω από 400 δις δολάρια.

Όταν η εβδομαδιαία πτώση μπορεί να αλλάξει δραστικά την εικόνα του μήνα, τότε έχουμε μια σοβαρή αιτία αναζήτησης απαντήσεων για τους παράγοντες που την προκάλεσαν. Επίσης για τον χρόνο που θα ισχύουν και θα απασχολούν την επενδυτική κοινότητα. Στην Ευρώπη για το σύνολο των δεικτών που παρακολουθούμε, η πτώση στην τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου έδωσε μεγάλες διαστάσεις στις απώλειες του πρώτου μήνα του 2020. Η αόρατη απειλή με το άγνωστο για τον ασθενή αποτέλεσμα, μειώνει τη διάθεση για πολλά πράγματα πολύ φθηνότερα και καθημερινά, πόσο μάλλον για τη διαχείριση κεφαλαίων τοποθετημένων σε αξίες υψηλού ρίσκου. Είναι συνεπώς αυτή την εβδομάδα άμεση η σύνδεση της διάθεσης για ρίσκο, με τη ροή κάθε πληροφορίας για την εξέλιξη του πανικού που απλώνει η ύπαρξη του nCoV.

Τα κεφάλαια που εκρέουν από τα χρηματιστήρια, κατευθύνονται στα λιμάνια επενδυτικής ασφάλειας. Όπως εξελίσσεται αυτή η τάση, μπορεί να γεννήσει ένα καινούργιο κίνδυνο που αφορά στην αναστροφή στην καμπύλη των αποδόσεων. Θυμίζουμε, πως όταν οι αποδόσεις ομολόγων με μικρό χρόνο ωρίμανσης βρίσκονται πάνω από τις αποδόσεις μακροπρόθεσμου χρέους, οι επενδυτές φοβούνται πως επίκειται ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Έτσι ξεπουλάνε μετοχικές αξίες, αφού εκτιμούν πώς θα μειωθεί σίγουρα η κερδοφορία των εισηγμένων. Όταν επικρατεί αυτή η εντύπωση στη Wall Street, τα χρηματιστήρια παγκοσμίως βουλιάζουν.

Ήταν αμιγώς καθοδική η πέμπτη εβδομάδα του Ιανουαρίου και το κλείσιμο την Παρασκευή 31/1, μετά από πέντε συνεδριάσεις με κλιμακούμενες απώλειες, βρήκε τον ΓΔ με εβδομαδιαία πτώση -3,98%, με αποτέλεσμα ο μέσος όρος να υποχωρήσει στον Ιανουάριο κατά -0,63%. Ο 25άρης επίσης υποχώρησε στη βδομάδα -3,40% και στο μήνα -0,55%, με τον FTSEM μετά από εβδομαδιαίες απώλειες -5,27% να διατηρεί στον Ιανουάριο επίδοση +2,93%.

Η δυναμική που επικράτησε στο Αθηναϊκό χρηματιστήριο υπογράμμισε τον απόλυτο συντονισμό της διάθεσης των επενδυτών του, με εκείνη που επικράτησε παγκοσμίως. Δεν είναι μικρό πράγμα μια αλυσίδα πτωτικών κλεισιμάτων και αυτό στην πραγματικότητα αποτέλεσε σημαντική νίκη των απαισιόδοξων, μετά από σειρά ηττών που διευκόλυναν τον ΓΔ να βρεθεί σχεδόν πάνω στις 950 μονάδες. Ούτε θεωρείται  “λίγο” στατιστικά, το φαινόμενο η ΕΕΕ να είναι το μοναδικό blue chip με άνοδο +0,55%, στην τελευταία και φαρμακερή εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Αμφίσημα είναι επίσης τα μηνύματα από την επίδοση του πρώτου μήνα του 2020. Στα εννέα blue chip που κατάφεραν να κλείσουν τον μήνα με θετική μεταβολή, τα έξη το υπέροχο 2019 είχαν απόδοση κατώτερη του 49,5% του ΓΔ ή του 42,9% για τον 25άρη. Αλφαβητικά ήταν οι ΒΙΟ +0,28% και 42,13% πέρυσι, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +0,47% και 36,82% πέρυσι, ΕΕΕ +0,47% και 11,29% πέρυσι, ΕΧΑΕ +0,97% και 25,27% πέρυσι, ΣΑΡ +4,46% και 22,06% πέρυσι, και ΤΕΝΕΡΓ +6,27% και 36,79% πέρυσι. Υπάρχουν όμως στους νικητές και οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ +8,32% και 57,71% πέρυσι, ΔΕΗ +1,45% και 219,17% πέρυσι, και ΠΕΙΡ +7,76% και 255,95% πέρυσι. Για αυτό η εβδομάδα που ξεκινά είναι κρίσιμη με πολλά από τα καθοριστικά για την τάση… “εισαγόμενα”, σε εποχή που οι τίτλοι ειδήσεων μετράνε παραπάνω.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Χωρίς απαντήσεις τα διλλήματα μετά τον καθοδικό Ιανουάριο

Όταν η εβδομαδιαία πτώση μπορεί να αλλάξει δραστικά την εικόνα του μήνα, τότε έχουμε μια σοβαρή αιτία αναζήτησης απαντήσεων για τους παράγοντες που την προκάλεσαν. Επίσης για τον χρόνο που θα ισχύουν και θα απασχολούν την επενδυτική κοινότητα. Στην Ευρώπη για το σύνολο των δεικτών που παρακολουθούμε, η πτώση στην τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου έδωσε μεγάλες διαστάσεις στις απώλειες του πρώτου μήνα του 2020. Στην Wall Street, η εβδομαδιαία βουτιά εξάτμισε τα κέρδη που εμφάνιζαν οι δείκτες που αναφέρουμε τακτικά και τους πέρασε σε ετήσιες απώλειες. Μοναδική εξαίρεση ο Nasdaq Composite, ο οποίος έχασε λιγότερο από -1,8% έναντι απωλειών άνω του -2% για τους υπόλοιπους, που πλέον υποχωρούν στο 2020. Αντίστοιχη και η εικόνα των ασιατικών μετοχών, αν και μέρος αυτών προστατεύτηκε, αρχικά μέσω των παραδοσιακών αργιών για τον εορτασμό του νέου σεληνιακού έτους που παρατάθηκαν, με τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του κορωναϊού.

Μεταβλητότητα και επιδημία

Για να γίνει κατανοητή η σημασία της κατάστασης που έχουν μπροστά τους οι αγορές, αναφέρουμε πως το εβδομαδιαίο σχόλιο της Barclays για την παγκόσμια οικονομία, τιτλοφορείται: “Τα οικονομικά της επιδημίας”. Επεξηγεί κατόπιν πως τα εισερχόμενα οικονομικά δεδομένα εξακολουθούν να είναι μεικτά και να προκαλούν αρνητικές εκπλήξεις, ιδίως όσα αφορούν στην Ευρώπη, παράλληλα με τις ανησυχίες σχετικά με τον ταχύτατα εξαπλωνόμενο κοροναϊό. Τα σενάριά της για τον αντίκτυπο στην ανάπτυξη της Κίνας για το 2020 κυμαίνονται σε κοούρεμα στο ΑΕΑΠ από -0,1% έως -1,3%, ανάλογα με το πόσο θα διαρκέσουν οι διαταραχές που προκαλούνται από τον ιό. Ειδοποιεί δε, πως οι εξελίξεις της τρέχουσας εβδομάδας στην αναπαραγωγή του ιού, μπορεί να είναι κρίσιμες για την μέτρηση των πιθανοτήτων να ξεδιπλωθούν ανακουφιστικά ή τρομακτικά σενάρια για την παγκόσμια οικονομία.

Οι διαχειριστές που δραστηριοποιούνται στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ, έχουν ελαφρώς διαφορετικά ερωτήματα προς απάντηση. Οι ανησυχίες για το ξέσπασμα του κοροναϊού από την Κίνα έχουν σε μεγάλο βαθμό επισκιάσει τα εταιρικά αποτελέσματα, αλλά το υπόλοιπο μισό της περιόδου ανακοίνωσης κερδών θα μπορούσε να επηρεάσει περισσότερο την απόδοση των μεμονωμένων μετοχών. Ως τώρα αυτή την περίοδο, οι κινήσεις των τιμών των μετοχών ήταν μικρότερες σε σχέση με το μέσο όρο των τελευταίων 12 τριμήνων, σύμφωνα με στοιχεία της ερευνητικής εταιρείας ORATS. Οι σιωπηρές αντιδράσεις θεωρήθηκαν ως καρπός μιας ευρύτερης τάσης για υποτονική μεταβλητότητα σε ένα εύρος αξιών (assets) τους τελευταίους μήνες. Θυμίζουμε την αναφορά μας πρόσφατα, πως οι αγορές των ΗΠΑ σαν μεγαλύτερο φόβο έχουν την απουσία φόβου, από την πλευρά του επενδυτικού κοινού. Μέρος από την ηρεμία αυτή διαταράχθηκε την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την εξάπλωση του κοροναϊού την Παρασκευή, οδήγησαν τον δείκτη S & P 500 στο μεγαλύτερο ημερήσιο ποσοστό απώλειας από τον Οκτώβριο.

Οι επιλογές των traders δείχνουν πως έχουν αυξήσει τα στοιχήματα για αυξημένη μεταβλητότητα ευρύτερα για τα ETFs που διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια. Η τεκμαρτή μεταβλητότητα στο SPDR S & P 500 ETF Trust (SPY.P), που δείχνει τις προσδοκίες για μελλοντικές μεταβολές των μετοχών του βαρύτερου μετοχικού δείκτη, έχει ανέβει από τα μέσα Ιανουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Trade Alert. Αυτή η άνοδος συμπίπτει με τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας του κοροναϊού.

Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς

Η τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, έφερε στο 100% των δεικτών που παρακολουθούμε και λειτούργησαν απώλειες, δηλαδή στους 17 από τους 18, ενώ 16 εμφάνισαν απώλειες για το 2020. Ο S&P 500 είχε μεταβολή -2,12% στη βδομάδα, και στο 2020 αποδίδει -0,16%. Ο Dow, με πτώση -2,53%, αποδίδει στο 2020 -0,99%. Ο S&P400 με μεταβολή -2,81%, εμφάνισε επίδοση στο 2020 -2,70%, ενώ ο Russell 2000 υποχωρώντας -2,90%, έχει πτώση -3,26% στο 2020. Ο δε Nasdaq, είχε απώλειες -1,76%, αλλά στο 2020 κερδίζει +1,99%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου υποχώρησε κατά -3,92% στη βδομάδα, έτσι στο 2020 χάνει -3,37%. Ο DAX έπεσε -4,38%, και στο 2020 -2,02%, ο CAC είχε μεταβολή -3,62%, αλλά στο 2020 χάνει -2,87%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας είχε πτώση -1,91%, και στο έτος -1,78%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή -3,03%, στο έτος υποχωρεί -1,12%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 έπεσε κατά -2,98%, και στο 2020 κατά -1,16%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας υποχώρησε σημαντικά κατά -4,42%, και στο 2020 -2,16%, ενώ ο IPC του Μεξικού με μεταβολή -2,29%, κερδίζει φέτος +1,30%. Ο χρυσός με άνοδο +1,41%, βρέθηκε στα 1593,40 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους +4,62%. Σημειώθηκε πτώση κατά -4,74%, για το πετρέλαιο Crude που έκλεισε στα 51,63 δολάρια το βαρέλι.  Στο  2020 εμφανίζει απώλειες -15,44%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή -2,61%, στο 2020 χάνει -1,91%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή -5,66%, με επίδοση στο έτος -3,58%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε χαμηλότερα -2,10%, και στο 2020 κατά -1,25%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng έχασε -5,86%, και στο 2020  -6,66%. Με εβδομαδιαία μεταβολή 0,00% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης λόγω αργιών, αποδίδει στο 2020 -2,41%.

Πανικός vs διόρθωσης

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των κρίσεων πανικού στο χρηματιστήριο και των κανονικών καθοδικών φάσεων; Οι πρώτες τείνουν να προκαλούνται από σχετικά μικρές ρευστοποιήσεις, ως την εμφάνιση απωλειών περίπου -5% και σε κάθε περίπτωση λιγότερο από -20% για τον S&P500. Αποδεικνύονται καλές ευκαιρίες για τοποθετήσεις. Οι Διορθώσεις είναι πιο σοβαρές εκδόσεις κρίσεων πανικού που προκαλούν ψαλίδισμα  κατά -10% και λιγότερο από -20%. Το bear market  σφραγίζεται από μεγαλύτερες πωλήσεις, οι οποίες συνήθως διαρκούν πάνω από ένα χρόνο, ενώ ο S&P 500 μειώνεται κατά -20% ή περισσότερο.

Οι κρίσεις πανικού συνήθως να αντικατοπτρίζουν τους διάσπαρτους φόβους ότι ένα γεγονός με αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις, που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα, θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομική ύφεση. Τα ράλι ανακούφισης προκύπτουν από τη στιγμή που οι φόβοι αυτοί εξαφανίζονται. Κατά τη διάρκεια κρίσεων πανικού, η τιμή του P/E του S & P 500 μειώνεται ενώ τα μελλοντικά κέρδη συνεχίζουν να αυξάνονται ή, στη χειρότερη περίπτωση, μειώνονται για μικρό χρονικό διάστημα. Κατά τη διάρκεια των bear market, τόσο το μελλοντικό P/E όσο και η μελλοντική κερδοφορία βουλιάζουν.

Το δίλλημα για τους επενδυτές στις αγορές των ΗΠΑ αφορά στο είδος της καθόδου που ξεκίνησε εδώ και δυο εβδομάδες, μετά την εγγραφή νέων υψηλών βίου για τους βασικούς δείκτες. Πώς να ερμηνεύσουν το ξέσπασμα του κορωναϊού που ξεκίνησε στην κινεζική πόλη Wuhan.  Αν αποδειχθεί ότι είναι η βάση για την τελευταία κρίση πανικού, τότε απλά θα προσφέρει ακόμα μια ευκαιρία αγοράς για επενδυτές μετοχών. Ωστόσο υπάρχει και το δεδομένο πως ο φόβος, από τη δυνατότητα να μετατραπεί από επιδημία της Κίνας σε πανδημία η προσβολή από τον 2019-nCoV, βύθισε τις τιμές των μετοχών την περασμένη εβδομάδα, ειδικά την Παρασκευή. Μια ροή ειδήσεων που θα έκανε αισθητή την πιθανότητα να επαληθευτούν τα χειρότερα σενάρια, μπορεί να φέρει Διόρθωση, αλλά ακόμα να αποτελέσει την αρχή ενός bear market  

Στοιχεία… μικροβιολογίας

Η πρόσφατη επιδημία του κοροναϊού έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί σε πανδημία, αφού έχει ήδη εξαπλωθεί πέρα από τα σύνορα της Κίνας. Μέχρι στιγμής, φαίνεται να είναι συγκρίσιμο με προηγούμενες επιδημίες, μεταξύ των οποίων:

(1) SARS. Το ξέσπασμα του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS) 2003-04 στην Κίνα. Διαδόθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο μέσα σε λίγους μήνες, αλλά γρήγορα συγκρατήθηκε. Από το 2004 δεν έχει υπάρξει γνωστή μετάδοση.

(2) MERS. Το Αναπνευστικό Σύνδρομο στη Μέση Ανατολή (MERS) είναι μια μεταδοτική, μερικές φορές θανατηφόρα αναπνευστική ασθένεια. Συχνά διαδίδεται μέσω στενής επαφής με μολυσμένο άτομο. Η ασθένεια εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Σαουδική Αραβία το 2012.

(3) EVD. Η νόσος του ιού Ebola (. Ο «αιμορραγικός πυρετός Ebola» (EHL) ή απλώς ο «Έμπολα» είναι ένας ιογενής αιμορραγικός πυρετός που προκαλείται από ιούς Ebola. Η επιδημία 2014-16 στη Δυτική Αφρική ήταν η μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη επιδημία Ebola από τότε που ο ιός ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1976.

Και οι τρεις εστίες είχαν περιοριστεί, πριν μπορέσουν να επηρεάσουν σημαντικά την παγκόσμια οικονομία ή τις χρηματοπιστωτικές αγορές σε όλο τον κόσμο. Προς το παρόν, οι αισιόδοξοι αναμένουν ανάλογο αποτέλεσμα για την τρέχουσα εστία.

Η προσπάθεια της στήλης για ισορροπία στην ανάλυση των πραγμάτων  που αφορούν τα χρηματιστήρια επιβάλλει την αναφορά στην σκοτεινή πλευρά της τρέχουσας επιδημίας. Η διάδοση του λεγόμενου "2019-nCoV" κορωναϊού  σύμφωνα με άρθρο της Washington Post είναι ταχεία. Το ποσοστό λοίμωξης αυξάνεται καθημερινά στην Κίνα, περισσότεροι από 50 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν τεθεί σε αποκλεισμό στην κεντρική Κίνα. Μια απαγόρευση μετακινήσεων καλύπτει την κεντρική επαρχία Hubei, η οποία είναι το επίκεντρο της επιδημίας.

Το άρθρο ανέφερε: "Οι επιστήμονες έχουν ήδη παρατηρήσει ότι ο ιός προσαρμόζεται στον άνθρωπο πολύ γρηγορότερα από τον προκάτοχό του, τον SARS. Αυτός στο ξέσπασμά του σκότωσε περισσότερους από 750 ανθρώπους το 2002-2003. Ο ιός SARS χρειάστηκε τρεις μήνες για να μεταλλαχθεί σε μορφή που απλώνεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων, αλλά ο ιός στην Wuhan χρειάστηκε μόνο ένα μήνα ... " Εάν ο ιός συνεχίσει να εξαπλώνεται γρήγορα, ειδικά στην Κίνα, οι οικονομικές και πολιτικές συνέπειες θα μπορούσαν να είναι πονοκέφαλος για τους ηγέτες της Κίνας εάν οδηγήσουν σε κοινωνικές αναταραχές. Ιστορικά οι πόλεμοι που έχουν διαταράξει το παγκόσμιο εμπόριο είχαν αρνητικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία. Οι πανδημίες μπορούν να έχουν παρόμοιες αρνητικές συνέπειες.

ΧΑ

Την απόδοση του Ιανουαρίου καθόρισε η τελευταία του εβδομάδα

Ήταν αμιγώς καθοδική η πέμπτη εβδομάδα του Ιανουαρίου και το κλείσιμο την Παρασκευή 31/1, μετά από πέντε συνεδριάσεις με κλιμακούμενες απώλειες, βρήκε τον ΓΔ με εβδομαδιαία πτώση -3,98%, με αποτέλεσμα ο μέσος όρος να υποχωρήσει στον Ιανουάριο κατά -0,63%. Ο 25άρης επίσης υποχώρησε στη βδομάδα -3,40% και στο μήνα -0,55%, με τον FTSEM μετά από εβδομαδιαίες απώλειες -5,27% να διατηρεί στον Ιανουάριο επίδοση +2,93%.

Η δυναμική που επικράτησε στο Αθηναϊκό χρηματιστήριο υπογράμμισε τον απόλυτο συντονισμό της διάθεσης των επενδυτών του, με εκείνη που επικράτησε παγκοσμίως. Αρκεί να αναφέρουμε  ότι αντίστοιχες μεταβολές εμφάνισαν οι βασικοί δείκτες στην Ευρώπη, ενώ στις ΗΠΑ οι βασικοί δείκτες έχασαν μια ποσοστιαία μονάδα λιγότερο. Ωστόσο και εκεί οι επιδόσεις του Ιανουαρίου και του 2020 απέκτησαν αρνητικό πρόσημο. Την εβδομάδα που κυριάρχησαν οι γενικευμένες πιέσεις στην Αθήνα, ο τζίρος υποχώρησε αισθητά. Η μέση αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 56,9 εκατ. ευρώ, από περίπου 72 την προηγούμενη, με μέση ημερήσια αξία πακέτων 4,2 εκατ. έναντι των 19,5 την τέταρτη εβδομάδα στο 2020, που όρισε κέρδη για τον ΓΔ +3,49% στις 24/1. 

Στην πρώτη σύνοδο της πέμπτης  εβδομάδας του Ιανουαρίου, οι τιμές, μετά από άνοιγμα στις 945,00 με πτωτικό  χάσμα  (3,64 μονάδες) από το καλύτερο κλείσιμο σε βάθος πολλών ετών, τις 948,64 μονάδες, ο ΓΔ με μεταβολή -1,31% οδηγήθηκε στις 936,25. Το ανώτερο μέρας και εβδομάδας ήταν η τιμή ανοίγματος και ο 25άρης έκλεισε στις 2333,69, με πτώση -1,36%. Με τις Τράπεζες (-2,24%) να επηρεάζουν πτωτικά,  μόνο 4  blue chip εμφάνισαν άνοδο και στα 21 καθοδικά τα 10 έχασαν πάνω από -2%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,046 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 5,751. Την Τρίτη, η αγορά απέναντι σε μια ανοδική ανάσα των διεθνών χρηματιστηρίων εμφάνισε μικρές απώλειες, με επιβεβαίωση της αντοχής του επιπέδου των 930 μονάδων ως στήριξη. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,074 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 5,245 εκατ. Ο ΓΔ με μεταβολή -0,30% οδηγήθηκε στις 933,43 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2323,68 υποχωρώντας -0,43%.

Την Τετάρτη είχαμε ακόμα μια καθοδική σύνοδο, στην οποία το κατώτερο μέρας ορίστηκε στις δημοπρασίες για το κλείσιμο και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ήταν ο χαμηλός τζίρος, που διαμορφώθηκε στα 33,430 εκατ. ευρώ και τα πακέτα είχαν αξία 0,676 εκατ. Ο ΓΔ χάνοντας -0,24% οδηγήθηκε στις 931,21 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2319,04 με μεταβολή -0,20%. Η απειλή για όσους υπολόγιζαν για τη διαμόρφωση διάθεσης την τεχνική ανάλυση ήταν εμφανής, αφού ο ΓΔ πλησίαζε επίπεδα που αν τα περνούσε καθοδικά θα άνοιγε ο δρόμος για τιμές κοντά στις 905 μονάδες. Την Πέμπτη το κατώτερο μέρας ήταν οι 911,41 μονάδες, αλλά ο ΓΔ με απώλειες -1,07% οδηγήθηκε στις 921,21 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2301,53 με μεταβολή -0,76%. Επηρέασαν πτωτικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-1,65%), αν και η εικόνα των blue chip ήταν αποκαλυπτική της γενίκευσης των πιέσεων με το πλήθος των ανοδικών blue chip (3 από 7 την προηγούμενη) έναντι των καθοδικών (22 από 16) και κανένα στα αμετάβλητα. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 59,338 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 2,374 εκατ.

Στην τελευταία σύνοδο του Ιανουαρίου, οι τιμές, κινήθηκαν πάλι πτωτικά. Κατόπιν πολλών διαδοχικών κυμάτων ρευστοποιήσεων, από τις 922 μονάδες σαν ανώτερο βρέθηκε στις 16:45 στις 907,29, που ήταν το κατώτερο της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Βασικό χαρακτηριστικό η αύξηση του τζίρου ο οποίος  διαμορφώθηκε στα 89,683 εκατ. ευρώ, με τα πακέτα στα 6,858 εκατ. Επηρέασαν πτωτικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,78%), αλλά και η εικόνα των μεταβολών των blue chip δεν βελτιώθηκε αισθητά. Θα ήταν ελλιπές το σχόλιο αν δεν αναφέραμε ότι την Παρασκευή 24/1 η απόδοση του ελληνικού ομόλογου αναφοράς πριν την έκθεση της FITCH για την ελληνική οικονομία από το 1,34% έπεσε στο 1,31% και στο τέλος του μήνα σταμάτησε στο 1,17%. Η αναβάθμιση της οικονομίας συνέβαλλε αισθητά στην βελτίωση της γοητείας του κρατικού ελληνικού χρέους και υπήρξε μια επιτυχής έκδοση του πρώτου ελληνικού ομολόγου με 15 χρόνια ωρίμανση. Πιθανά αυτό μείωσε τη ρευστότητα στην ελληνική αγορά μετοχών, έστω και προσωρινά.

Η στατιστική εικόνα των blue chip για την εβδομάδα και τον μήνα δεν είναι ενθαρρυντική, αφού πρόσφατα είναι εμφανής η κυριαρχία μιας πτωτικής δυναμικής. Το κατώτερο εβδομάδας έγινε για οκτώ και κατώτερο τελευταίων 30 ημερών, ενώ για τρία έγιναν κατώτερο τελευταίων τριών μηνών (ΕΛΠΕ ΜΟΗ και ΜΥΤΙΛ). Στον αντίποδα το ανώτερο εβδομάδας για τρία έγινε ανώτερο τελευταίων 3 μηνών ενώ για δυο από αυτά ήταν ανώτερο τελευταίων δώδεκα μηνών (ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΤΕΝΕΡΓ).

Στον Ιανουάριο του 2020 από τα blue chip έκλεισαν με υπολογίσιμη άνοδο πέντε από τους εννέα νικητές του μήνα (με τη μεταβολή της εβδομάδας σε παρένθεση) ήτοι ΕΕΕ +9,88% (+0,55%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ +8,32% (-2,84%), ΠΕΙΡ +7,76% (-3,24%), ΤΕΝΕΡΓ +6,27% (-1,93%), ΣΑΡ +4,46% (-1,22%). Ακολουθούν ΔΕΗ +1,45% (-3,19%), ΕΧΑΕ +0,97% (-7,33%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ +0,47% (-11,12%), ΒΙΟ +0,28% (-9,27%).  Στον αντίποδα οκτώ από τα δεκαέξι πτωτικά είχαν πτώση από -3% ως -9,8% και ήταν ΕΛΠΕ -9,81% (-6,50%), ΕΥΡΩΒ -9,40% (-8,20%), ΜΟΗ -6,89% (-5,42%), ΑΛΦΑ -5,61% (-2,21%), ΟΤΕ -5,33% (-1,96%), ΜΥΤΙΛ -5,11% (-8,57%), ΕΤΕ -4,50% (-5,29%), ΟΠΑΠ -2,93% (-4,01%).  Ακολουθούν οι ΛΑΜΔΑ  -1,70% (-4,49%), ΦΡΛΚ -1,55% (-2,73%), ΕΥΔΑΠ -1,46% (-3,00%), ΤΙΤC -1,27% (-3,01%), ΜΠΕΛΑ  -0,97% (-5,60%), ΟΛΠ -0,92% (-4,84%). Με μεταβολή κοντά στη μηνιαία του ΓΔ, οι ΑΔΜΗΕ -0,22% (-6,65%) και ΑΡΑΙΓ -0,24% (-7,10%).

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Ελαφρά δυσοίωνες προσδοκίες με τους traders σε επιφυλακή

Στην τελευταία σύνοδο του Ιανουαρίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό πεδίο σχεδόν μόνιμα με εξαίρεση τα πρώτα λεπτά.  Τον έκλεισαν δε, 16,24 μονάδες χαμηλότερα. Το μέγιστο οι 2303,28 μονάδες, εμφανίστηκε στις 10:32. Το ελάχιστο σημειώθηκε στις 16:20, και ήταν οι 2275,99. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 2284,73. Το κλείσιμο στις 2285,29 από 2301,53 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,71% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα υποχώρησε στα 14,128 από 16,212 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Φεβρουαρίου διαμορφώθηκε στα 869 συμβόλαια με ανώτερο τις 2300,00 και κατώτερο τις 2273,50 ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 2282,00 από 2300,00 μονάδες. Επίσης άλλαξαν χέρια 85 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με ανώτερο τις 2295,75 και κατώτερο τις 2275,00 μονάδες, ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 2279,00 από 2300,00 μονάδες με κατάληξη το σχηματισμό 188 ανοικτών θέσεων από 180 την προηγούμενη. Για τη νέα κυρίαρχη σειρά Φεβρουαρίου τα ανοικτά συμβόλαια έγιναν 9.796 από 9.870 ΣΜΕ.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον συνολικά ήταν ανώτερο από της Πέμπτης. Στα calls του 25άρη λήξης Φεβρουαρίου, ο όγκος ήταν 20 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2250 ως τις 2350 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς διακινήθηκαν 50 συμβόλαια σε τιμές εξάσκησης από τις 2300 ως τις 2400 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Φεβρουαρίου ο όγκος ήταν 125 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2200 ως τις 2350 μονάδες. Άλλαξαν επίσης χέρια 65 συμβόλαια λήξης Μαρτίου για τιμή εξάσκησης από τις 2200 ως τις 2300 μονάδες.

Μετά από μια σκληρή, για το σύνολο των μετοχών του ταμπλό, εβδομάδα, ο απολογισμός των απωλειών από την πλευρά των εγχώριων αναλυτών φέρνει σε πρώτη θέση στον κατάλογο των “ενόχων” τον κορωναϊό. Συνδέεται μάλιστα με την ισχυρή παρουσία των ξένων θεσμικών στις συναλλαγές του ΧΑ αυτή την εποχή. Όλοι εμφανίζονται να είχαν προσδοκίες μιας θετικής επίδρασης στις τιμές των μετοχών από την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την FITCH. Αλλά φάνηκε πως οι επενδυτές αντέδρασαν έχοντας κατά νου την πιθανή ύφεση στην Κίνα και στην επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης. Λίγοι μόνο σκέφτονται πως μπορεί να αντέδρασαν με ρευστοποιήσεις στο “γεγονός”, όσοι είχαν στοιχηματίσει στην φήμη για αναβάθμιση, που ακόμα λιγότεροι έβλεπαν την προπερασμένη εβδομάδα ως πιθανή. 

Η Beta Sec επισημαίνει: “Η Αγορά θα διατηρήσει τη μεταβλητότητά της. Η εγχώρια ειδησεογραφία δεν υποστηρίζει, επί του παρόντος, μία αντίδραση, παρά το αρνητικό σερί”.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ σημειώνει: “Οι εμφανείς αρνητικές επιπτώσεις των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην οικονομική δραστηριότητα πλήττουν την επενδυτική ψυχολογία, ενώ παράλληλα, οι εξελίξεις στο Ελληνικό Ποδόσφαιρο ανατρέπουν, προσωρινά ελπίζουμε, την ατζέντα των Κυβερνητικών προτεραιοτήτων”.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο  Κώστας Φέγγος της Prelium Investment Services

“Ενδιαφέρουσα ήταν η βδομάδα που πέρασε. Ο Οίκος αξιολόγησης Fitch, αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Τα Ξένα Χρηματιστήρια, την ίδια περίοδο, προχώρησαν σε διόρθωση, με αφορμή την εξάπλωση του κορωνοϊού. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο προτίμησε να ακολουθήσει την πτώση των Ξένων με μεγάλη επιμέλεια και αυτό μας έφερε σημαντικά χαμηλότερα, διαπερνώντας τη στήριξη που είχε δημιουργηθεί στις 926 μονάδες. Επόμενη στήριξη οι 900 μονάδες και μετά, ελπίζουμε, στις 880.

Η Κυβέρνηση, έχοντας προφανώς καλύτερη προετοιμασία, κατάφερε να εκδώσει 15ετες ομόλογο, το οποίο προξένησε αυξημένο ενδιαφέρον και επέτρεψε στην Κυβέρνηση να δανειστεί 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,875%. Σε αυτό βοήθησε και το ταξίδι του Πρωθυπουργού στη Γαλλία, καθώς οι Γάλλοι έπρεπε κάπως να δείξουν έμπρακτα τη στήριξή τους.

Ο κίνδυνος εξόδου από το Ευρώ έχει μηδενιστεί με την παρούσα Κυβέρνηση, αλλά ακόμα περιμένουμε τις παραγωγικές επενδύσεις. Τα ομόλογα είναι ένα αγαπημένο Τραπεζικό προϊόν, για τον απλό λόγο ότι τα πάντα κρίνονται στο μακρινό μέλλον. Οι επενδύσεις στην παραγωγή από την άλλη, θέλουν συχνή παρακολούθηση. Η αναβάθμιση αναμένεται να φέρει και άλλες αναβαθμίσεις για τις Τράπεζες και άλλες Επιχειρήσεις και να μειώσει το κόστος δανεισμού των Εισηγμένων.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο, έχοντας κατακτήσει ήδη τις 945 μονάδες του Δείκτη, αναμένεται να δείξει τη δύναμη, ή την αδυναμία του τις αμέσως επόμενες βδομάδες.

Το σχέδιο “Ηρακλής” προχωράει, όπως και Τράπεζες στην απαραίτητη αναδιάρθρωση, οι Εταιρείες κλείνουν ισολογισμούς και θα εκδώσουν αποτελέσματα και η γεωπολιτική ένταση στην Περιοχή διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.

Νέα θα έρθουν και από τα Ξένα Χρηματιστήρια, καθώς η διόρθωση με αφορμή τον ιό, έχει δυναμώσει τα σενάρια για μεγάλη διόρθωση των Διεθνών Αγορών, που κινούνται αυτή την περίοδο σε ιστορικά υψηλά”.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

“Η ένταση του φαινομένου της εξάπλωσης του κορωνοϊού, δεν άφησε πολλά περιθώρια για διαφοροποιήσεις στην συνολική εικόνα της Ελληνικής Αγοράς.

Η ροή δεδομένων από το μέτωπο της εξέλιξης των κρουσμάτων δεν μπορεί ακόμα να θεωρηθεί καθησυχαστική και ως εκ τούτου η εστίαση της Επενδυτικής Κοινότητας θα παραμείνει σταθερά στο θέμα, έως ότου καταγραφεί επιβράδυνση του φαινομένου, ή κάποια πιο αποτελεσματική ιατρική αγωγή που θα συμβάλει στον περιορισμό των κρουσμάτων.

Η ιστορία έχει δείξει πάντως, ότι σε κάθε νέα επιδημία τα αντανακλαστικά καταστολής σε Παγκόσμιο και Τοπικό επίπεδο ενεργοποιούνται ταχύτερα (SARS, Η1Ν1), ενώ στην τωρινή κατάσταση προοδευτικά καταγράφεται ηπιότερος ρυθμός θνητότητας, από τις αρχικές ενδείξεις, γεγονός που δημιουργεί κάποια αισιοδοξία σε ότι αφορά τις επιπτώσεις και το αντίκτυπο στην Παγκόσμια Οικονομία.

Από την άλλη πλευρά οι Αγορές δείχνουν πάντοτε μεγαλύτερη ευαισθησία σε αρνητικά φαινόμενα, ο φόβος είναι ένα πιο ισχυρό και πιο μεταδοτικό συναίσθημα από ότι ο ενθουσιασμός. Όπως και να έχει οι Επενδυτές βρήκαν μια πιο ουσιώδη αφορμή διόρθωσης από τα πολυετή υψηλά τους, σε ένα φαινόμενο που θεωρητικά δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο.

Στο εσωτερικό η επιτυχία της έκδοσης της Ελληνικής 15ετιας με χαμηλό κουπόνι, η μεγάλη υπερκάλυψη από πλευράς συγκέντρωσης κεφαλαίων και η αναβάθμιση από την Fitch δεν είχαν αντίκρισμα στο Χρηματιστήριο.

Οι “γεμάτες” αποτιμήσεις, σε πολλούς σημαντικούς κλάδους για την πορεία του Γενικού Δείκτη και οι εκκρεμότητες στον Τραπεζικό κλάδο, δεν βοήθησαν στο να βγουν “αντισώματα” που θα αναχαίτιζαν την επιδημία των πωλήσεων, με αποτέλεσμα να χαθούν όλα τα κέρδη του μήνα, σε μία εβδομάδα αδιάλειπτης πτώσης.

Ωστόσο οι εισροές προς την Θεσμική Διαχείριση συνεχίστηκαν, καθώς άλλα 22,2 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκαν την εβδομάδα που πέρασε προς τα Μετοχικά Αμοιβαία εσωτερικού.

Ενδεχομένως η προέλευση των πωλήσεων στο Χ.Α. συνδέεται με μια γενικότερη στάση αποστροφής ρίσκου που υπάρχει στο εξωτερικό, η οποία λόγω της ρηχότητας της Ελληνικής Αγοράς δημιούργησε μεγαλύτερο  πτωτικό ίχνος.

Επομένως στην παρούσα φάση ο διεθνής παράγοντας είναι πιο καθοριστικός από την όποια εγχώρια ειδησεογραφία και η αποφασιστική αφορμή για το γύρισμα της Αγοράς θα έχει την βάση της στις Ξένες Αγορές.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε καθαρά πτωτικά σε όλες τις συνεδριάσεις της εβδομάδας, διακόπτοντας το ανοδικό σερί των τριών πρώτων εβδομάδων της χρονιάς. Η ζώνη των 950 μονάδων επιβεβαίωσε την φήμη της ως επίπεδο αντίστασης, οι πωλήσεις εντάθηκαν και πλέον το διάγραμμα απέκτησε ενδιαφέρον, καθώς οι πωλητές κατάφεραν να γράψουν την πρώτη τους νίκη μετά από αρκετό καιρό.

Η βασική στήριξη βρίσκεται στην γνώριμη ζώνη των 900 μονάδων, επίπεδο το οποίο κατακτήθηκε μετά από τρεις απόπειρες σε διαφορετικούς χρόνους το 2019.

Οι ταλαντωτές ακόμα δεν έχουν εισέλθει σε κάποια ζώνη υποτιμητικής υπερβολής, ενώ η εβδομαδιαία εικόνα του MACD αποφορτίστηκε μετά την συνεχή διολίσθηση των τιμών.

Ο κινητός μέσος των 30 ημερών έδωσε το πρώτο σήμα πώλησης για την φετινή χρονιά, ενώ ο κινητός μέσος των 50 ημερών κινείται οριακά χαμηλότερα (907 μονάδες) αλλά με ανοδική τροχιά, φλερτάροντας με την αντιστροφή της μεσοπρόθεσμης τάσης.

Συμπερασματικά η διαγραμματική εικόνα δεν δείχνει ακόμα σημάδια εκτόνωσης και ενδεχομένως προς την περιοχή των 900 – 890 μονάδων να υπάρξει κάποια πιο πειστική αντίδραση, σε μια λογική σφοδρών βραχυπρόθεσμων υποτιμήσεων.

Χωρίς ιδιαίτερα γεγονότα από το εγχώριο οικονομικό περιβάλλον ξεκινάει η πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών για την έκδοση Tier II της Alpha Βank, ενώ την Δευτέρα λήγει η περίοδος επιλογής του μερίσματος σε μετοχές από τον ΟΠΑΠ. Στις 5 Φεβρουαρίου παύει η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων για την Α.Μ.Κ. της Άβαξ.

Την Δευτέρα τέλος αναμένεται η επανέναρξη των συναλλαγών στο Κινεζικό Χρηματιστήριο, μετά την πολυήμερη αργία της αλλαγής του Σεληνιακού έτους”.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές κατέρρευσαν σήμερα Δευτέρα 3/2, το πετρέλαιο σκοντάφτει και τα εμπορεύματα στα κινεζικά χρηματιστήρια κατέρρευσαν την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης μετά από μια μακρά αργία. Γιατί κατέλαβε τους επενδυτές ο φόβος ότι η επιδημία κορωναϊού θα πλήξει τη ζήτηση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο

Προκειμένου να αποφύγει κάθε πανικό, η κινεζική κυβέρνηση έλαβε μια σειρά βημάτων για την διευκόλυνση μιας οικονομίας που πλήττεται από τους περιορισμούς των ταξιδιών και διακοπή της λειτουργίας των επιχειρήσεων λόγω της επιδημίας. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονταν η μείωση του βασικού επιτοκίου.

Παρά τα μέτρα, ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε αρχικά κατά 0,4%, σε τροχιά για την όγδοη ευθεία ημέρα των ζημιών ενώ στις 8:45 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,91%.

Οι κινεζικές μετοχές υποχώρησαν στο άνοιγμα με τον δείκτη της αγοράς της Σαγκάης κάτω περίπου -7% ενώ στις 8:45 δική μας ώρα είχε μεταβολή -8,27%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας κατέρρευσε -0,9%, ενώ στις 8:45 δική μας ώρα είχε μεταβολή –1,01%, όταν ο δείκτης αναφοράς της Αυστραλίας υποχώρησε -1,2% ενώ στις 8:45 δική μας ώρα είχε μεταβολή -1,34%. Οι μετοχές της Νέας Ζηλανδίας επίσης μειώθηκαν κατά 1,5% ενώ στις 8:45 δική μας ώρα είχε μεταβολή -1,43%.

Μέχρις ότου ο ρυθμός της εμφάνισης νέων περιπτώσεων κορυφωθεί, οι μετοχές θα βρίσκονται σε αδράνεια. Καθώς μοιάζει να είναι πολύ αργά για να πωληθούν, πολύ νωρίς για να τις αγοράσουν.  

Σε μια προσπάθεια μετριασμού του αντίκτυπου στην οικονομία της Κίνας, η κεντρική τράπεζα της χώρας μείωσε τα επιτόκια επαναγοράς κατά 10 μονάδες βάσης και εισήγαγε στη Δευτέρα 1,2 δισεκατομμύρια γιουάν (173,8 δισεκατομμύρια δολάρια) ρευστότητας. Το Πεκίνο δήλωσε επίσης ότι θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις που παράγουν ζωτικά αγαθά να συνεχίσουν τις εργασίες τους το συντομότερο δυνατόν, ανέφερε ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας CCTV.

Ωστόσο, οι αναλυτές αναμένουν ότι οι κινεζικές αγορές χρεογράφων θα παραμείνουν υπό πίεση αν εξακολουθεί να αυξάνεται ο αριθμός των λοιμώξεων κατά τις επόμενες εβδομάδες. Οι οικονομολόγοι της Citigroup ανέφεραν ότι τα μέτρα που έλαβαν οι κινεζικές αρχές ήταν "απίθανο να είναι επαρκή για να περιορίσουν την απότομη πτώση του 1ου τριμήνου".

Τα συμβόλαια E-Mini για τον S & P500 πρόσθεσαν +0,6%, δείχνοντας μια θετική εκκίνηση για τη Wall Street τη Δευτέρα. Την Παρασκευή, ο δείκτης Dow μειώθηκε κατά 2,1%, ο δείκτης S & P 500 υποχώρησε 1,8% και ο δείκτης Nasdaq Composite υποχώρησε 1,6%.