Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 03 Φεβρουαρίου 2020 08:03

Στην Αθήνα επιστρέφει η μάχη για τράπεζες, οικονομία

Στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουί Ντε Γκίντος. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη με την ιδιότητα του Επιτρόπου και ο Πάολο Τζεντιλόνι. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η πορεία της ελληνικής οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών. Τι επιδιώκει η κυβέρνηση. 

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η πορεία της ελληνικής οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών που θα έχουν δύο υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που θα επισκεφθούν τη χώρα μας αυτή την εβδομάδα.

Στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουί Ντε Γκίντος.  Σε εκδήλωση που διοργανώνει  το ΙΟΒΕ θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει για τις τάσεις της ευρωπαϊκής οικονομίας και τις προοπτικές της Ελλάδας. Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση καθώς εκτός από τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ θα μιλήσουν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα με την ιδιότητα του Επιτρόπου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην ελληνική πρωτεύουσα, θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρα, τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα  αλλά και τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Ο Πάολο Τζεντιλόνι θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει για την ελληνική οικονομία κι όχι μόνο. Οι συζητήσεις που θα έχει θα αφορούν σειρά άλλων θεμάτων όπως την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία. Πρόκειται για μια φιλόδοξη δέσμη μέτρων που σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου η Ευρώπη να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο έως το 2050.

Ένα ακόμα ζήτημα που αναμένεται να συζητηθεί είναι η εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο να έχει ταχθεί υπέρ της ανανέωσης - χαλάρωσης αυτών προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι που εγείρει η κλιματική αλλαγή και η χαμηλή ανάπτυξη. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν μπορεί να ξεπερνά το 3% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος το 60% του ΑΕΠ των κρατών-μελών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε ορισμένα κράτη –μέλη εντοπίζεται στο δημόσιο χρέος, το ποσοστό του οποίου ξεπερνά κατά πολύ το 60% του ΑΕΠ.

Το ΕWG

Μια πρώτη εικόνα για το πώς πήγαν οι συζητήσεις  των ελληνικών αρχών με τα κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα πιθανόν να υπάρχει κατά τη συνεδρίαση του Euroworking Group την ερχόμενη Πέμπτη. Ωστόσο δεν αποκλείεται αυτή η συζήτηση να μετατεθεί για την συνεδρίαση του  EWG του Μαρτίου κι αυτό γιατί στα τέλη Φεβρουαρίου θα έχει δημοσιοποιηθεί η έκθεση των θεσμών για τη 5η μεταμνημονιακή αξιολόγηση και η Ελλάδα αναμένεται να περιληφθεί στην ατζέντα της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 16 Μαρτίου.

Η ελληνική πλευρά και ειδικότερα τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες έχουν χρόνο έως τις 15 Φεβρουαρίου προκειμένου να «κλείσουν» τα «εκκρεμή» προαπαιτούμενα και να συνταχθεί η έκθεση από την πλευρά των θεσμών. Υπενθυμίζεται ότι η 5η μεταμνημονιακή αξιολόγηση δεν συνδέεται με απόφαση για εκταμίευση κερδών ομολόγων ωστόσο, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, θα επιχειρηθεί να υπάρχει συμφωνία σε κάποια από τα αιτήματα της Αθήνας.

Τι ζητά η Αθήνα

Η Ελλάδα ζητά να έχει μια θετική έκθεση ώστε να «ανοίξει ο δρόμος» για συζήτηση και αποφάσεις σε σειρά αιτημάτων:

  • τη δυνατότητα εξαίρεσης ενός ποσού περίπου 200 εκατ. ευρώ για το μεταναστευτικό, από το κατά πρόγραμμα υπολογισμό του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα
  • δυνατότητα μεταφοράς υπερπλεονασμάτων από έτος σε έτος μέσω ενός μηχανισμού εξομάλυνσης
  • αλλαγή της χρήσης των κερδών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες για συγκεκριμένες επενδύσεις
  • η μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021.

Βασική επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η δημιουργία δημοσιονομικού χώρου ώστε να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωσης φόρων, αρχής γενομένης από τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.

naftemporiki.gr