Η ελληνική οικονομία, άλλοτε «παρίας» της Ευρωζώνης, ξεχωρίζει σε επιδόσεις σε σύγκριση με την αναιμική ανάπτυξη κραταιών οικονομιών όπως η Γερμανία και η Γαλλία. Οι οίκοι αξιολόγησης επιβραβεύουν τις προσπάθειες φέρνοντας τη χώρα πιο κοντά στην investment-grade βαθμίδα. Και οι επενδυτές, βλέποντας το δυναμικό comeback και έχοντας εμπιστοσύνη στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης, τοποθετούν στα ελληνικά ομόλογα. Επόμενος στόχος η επαναφορά στην ιnvestment-grade βαθμίδα.
Η ελληνική οικονομία, άλλοτε «παρίας» της Ευρωζώνης, ξεχωρίζει σε επιδόσεις σε σύγκριση με την αναιμική ανάπτυξη κραταιών οικονομιών όπως η Γερμανία και η Γαλλία. Οι οίκοι αξιολόγησης επιβραβεύουν τις προσπάθειες, με τη Fitch να αναβαθμίζει το ελληνικό αξιόχρεο, φέρνοντας τη χώρα πιο κοντά στην investment-grade βαθμίδα. Και οι επενδυτές, βλέποντας το δυναμικό comeback και έχοντας εμπιστοσύνη στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης, τοποθετούν στο ελληνικό κρατικό χρέος, με την απόδοση των ομολόγων να υποχωρεί την προηγούμενη εβδομάδα σε νέο ιστορικό χαμηλό. Στη δημοπρασία του νέου 15ετούς, το ελληνικό Δημόσιο προσδοκούσε στην άντληση 2,5 δισ. ευρώ και η ζήτηση ξεπέρασε τα 18 δισ. ευρώ.
Πριν από οκτώ περίπου χρόνια, όσοι είχαν επενδύσει στο ελληνικό χρέος είχαν βρεθεί αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη κρατική αναδιάρθρωση στην ιστορία, με αρκετά επενδυτικά ταμεία να χάνουν δισεκατομμύρια ευρώ. Τώρα, η αισιοδοξία για τις πιστοληπτικές προοπτικές της χώρας, ειδικά μετά την αναβάθμιση της Fitch, ενισχύεται ακόμη περισσότερο και οι αγοραστές επιστρέφουν δυναμικά, ακόμη κι εκείνοι που είχαν «καεί» το 2012, αναφέρει το Βloomberg σε ανάλυσή του,
«Είναι θέμα χρόνου να επιστρέψει η Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα(investment-grade)», εκτιμά ο Κάσπαρ Χενς, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην BlueBay Asset Management, η οποία έχει επενδύσει σε ελληνικά κρατικά ομόλογα. Ο Χενς ήταν εκ των ομολογιούχων που είχαν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα το 2012 και χρειάσθηκε να περιμένει χρόνια μέχρις ότου κάνει απόσβεση.
Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών έχει οδηγήσει την απόδοση του ελληνικού 10ετούς κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, επιτρέποντας στη χώρα να βγει την προηγούμενη εβδομάδα στις αγορές με το πρώτο 15ετές ομόλογο από το 2009. Μια επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα, έπειτα από περίπου μία δεκαετία και έπειτα από μια σειρά επώδυνων μεταρρυθμίσεων και εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος, θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στο ελληνικό χρέος, προσελκύοντας επενδυτές διαφορετικού προφίλ και με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Με την προσέλκυση επενδύσεων να βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής της νέας κυβέρνησης, η Αθήνα θέλει να γυρίσει σελίδα, αφήνοντας πίσω το μνημονιακό παρελθόν. Η χώρα έπιασε το στόχο γαι το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 και οδεύει προς επίτευξή του και το 2020. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητεί από τους εταίρους μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021, ώστε να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για ελαφρύνσεις.
Παρότι δεν έχει χρηματοδοτικές ανάγκες, η κυβέρνηση σχεδιάζει την άντληση 10 δισ. ευρώ, ώστε να επωφεληθεί του πολύ χαμηλού κόστους δανεισμού.
To ελληνικό χρέος μειώθηκε στο 185% του ΑΕΠ το 2019. Παρότι είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη, η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει διατήρηση της πτωτικής τάσης. Παράλληλα, η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι αναπτύχθηκε με ρυθμούς κοντά στο 2% πέρυσι, πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.
«Η επαναφορά στην investment-grade βαθμίδια σε 18 μήνες δεν είναι εύκολη υπόθεση, θα μπορούσε όμως να συμβεί», δηλώνει ο Δημήτρης Δαλίπης επικεφαλής σταθερού εισοδήματος στην Alpha Trust Mutual Fund Management SA.
Yπάρχουν όμως και αναλυτές που δεν είναι τόσο αισιόδοξοι, υπογραμμίζοντας ότι λείπουν δύο βασικές προϋποθέσεις για την επιστροφή σε investment-grade βαθμίδα: Η σταθερή επιτάχυνση της ανάπτυξης και η ουσιαστική μείωση του χρέους. «Είναι πολύ νωρίς ακόμη να πούμε πότε θα βελτιωθεί το credit outlook για το ελληνικό χρέος, αλλά για επιστροφή στην κατηγορία Investment-grade χρειάζεται όχι μόνο η ουσιαστική μείωση του χρέους αλλά και σημαντική επιτάχυνση της ανάπτυξης, τα οποία και τα δύο προς το παρόν λείπουν», δηλώνει ο Έντουαρντ Παρκ, deputy chief investment officer στην Brooks Macdonald, η οποία αποφάσισε να μην συμμετάσχει στην πρόσφατη πώληση του 15ετούς.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBG, Reuters