Οικονομία & Αγορές
Κυριακή, 02 Φεβρουαρίου 2020 09:12

Και οι «βασιλιάδες» του πλαστικού χρήματος στο κλαμπ του ενός τρισ. δολαρίων;

Οι κολοσσοί τεχνολογίας και Διαδικτύου ήταν οι πρώτοι που είδαν την κεφαλαιοποίησή τους να ξεπερνάει το φράγμα του ενός τρισ. δολαρίων. Οι επόμενες εταιρείες που πιθανότατα θα κάνουν την επόμενη έκπληξη και θα εισέλθουν στο κλαμπ του ενός τρισ. δεν θα είναι από το χώρο της τεχνολογίας, αλλά οι «βασιλιάδες» του πλαστικού χρήματος: Visa και MasterCard. Το μακροβιότερο ράλι στην ιστορία της Wall Street σπρώχνει ολοένα και πιο ψηλά τη χρηματιστηριακή αξία των Visa και Mastercard, που κατατάσσονται ήδη στην 7η και 11 θέση μεταξύ των μεγαλυτέρων -βάσει κεφαλαιοποίησης- εταιρειών του δείκτη S&P 500. Μέσα στον τελευταίο χρόνο, οι μετοχές των δύο εταιρειών έκδοσης πιστωτικών καρτών έχουν ανατιμηθεί σχεδόν 50%. Αν και το ράλι «σκοντάφτει» τις τελευταίες ημέρες στις ανησυχίες λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, η κεφαλαιοποίηση των Visa και Mastercard εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το φράγμα του ενός τρισ. δολαρίων έως το 2023.

Οι κολοσσοί τεχνολογίας και Διαδικτύου ήταν οι πρώτοι που είδαν την κεφαλαιοποίησή τους να ξεπερνάει το φράγμα του ενός τρισ. δολαρίων. Οι επόμενες εταιρείες που πιθανότατα θα κάνουν την επόμενη έκπληξη και θα εισέλθουν στο κλαμπ του ενός τρισ. δεν θα είναι από το χώρο της τεχνολογίας, αλλά οι «βασιλιάδες» του πλαστικού χρήματος: Visa και MasterCard.

Το μακροβιότερο ράλι στην ιστορία της Wall Street σπρώχνει ολοένα και πιο ψηλά τη χρηματιστηριακή αξία των Visa και Mastercard, που κατατάσσονται ήδη στην 7η και 11 θέση μεταξύ των μεγαλυτέρων -βάσει κεφαλαιοποίησης- εταιρειών του δείκτη S&P 500. Μέσα στον τελευταίο χρόνο, οι μετοχές των δύο εταιρειών έκδοσης πιστωτικών καρτών έχουν ανατιμηθεί σχεδόν 50%.

Αν και το ράλι «σκοντάφτει» τις τελευταίες ημέρες στις ανησυχίες λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, η κεφαλαιοποίηση των Visa και Mastercard εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το φράγμα του ενός τρισ. δολαρίων έως το 2023, εάν διατηρηθούν οι μέσοι ετήσιοι ρυθμοί μετοχικών κερδών της προηγούμενης τριετίας, όπως δείχνουν υπολογισμοί του Reuters και ξεπερνώντας την κεφαλαιοποίηση των Facebook και Berkshire Hathaway. 

Πέραν της γενικότερης τάσης, η στροφή προς χρηματοοικονομικές συναλλαγές χωρίς μετρητά και με πλαστικό χρήμα τροφοδοτεί την άνοδο των μετοχών τους, συν την αύξηση των αγορών μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου. 

Η κεφαλαιοποίηση της Visa ανέρχεται στα 449 δισ. δολάρια και της Mastercard στα 324 δισ. δολάρια(με βάση το κλείσιμο της Πέμπτης). Στο κλαμπ του ενός τρισ. δολαρίων συγκαταλέγονται οι Apple, Μicrosoft, Alphabet-μητρικός όμιλος της Google- και η Amazon.com, επιστρέφοντας την Παρασκευή στον απόηχο της ανακοίνωσης αποτελεσμάτω-ρεκόρ.

Τα έσοδα των Visa και Mastercard σχεδόν διπλασιάσθηκαν στα προηγούμενα οικονομκά έτη σχεδόν στα 23 δισ. δολάρια για τη Visa και κοντά στα 17 δισ. δολάρια για τη Mastercard, με βάση το Reuters, που επικαλείται στοιχεία της Refinitiv.

Περίπου το 43% των καταναλωτικών αγορών ανά τον κόσμο -εξαιρουμένης της Κίνας- πραγματοποιούνται μέσω κάποιας ψηφιακής μορφής πληρωμών, από 28% το 2010, σύμφωνα με τη Λίσα Έλις, αναλύτρια στην MoffettNathanson. Η Visa ελέγχει το 60% της αγοράς πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, ακολουθούμενη από τη Mastercard με 30%, σύμφωνα με την κ. Έλις, ενώ το μερίδιο της American Express είναι μόλις στο 8,5%.

Παρά τη σημασία τους στη χρηματοοικονομική, Visa και Mastecard υπάγονται στον κλάδο τεχνολογίας πληροφοριών στον S&P 500. Και ενώ Apple, Microsoft και εταιρείες ημιαγωγών, όπως η Intel κλέβουν την παράσταση, οι μετοχές των Visa και Mastercard έχουν συνεισφέρει σημαντικά στο ράλι των τεχνολογικών μετοχών.

naftemporiki.gr