Την έναρξη της διαδικασίας των ασκήσεων αντοχής(stress-tests) για τις ευρωπαϊκές τράπεζες εγκαινίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών(ΕΒΑ). Το δυσμενές σενάριο προβλέπει, για πρώτη φορά, «χαμηλότερες και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» οικονομικές συνθήκες, βαθιά ύφεση σε συνδυασμό με πολύ χαμηλά ή αρνητικά επιτόκια και για παρατεταμένη περίοδο. Πρόκειται για το πιο ζοφερό σενάριο στην ιστορία των stress tests.
Την έναρξη της διαδικασίας των ασκήσεων αντοχής(stress-tests) για τις ευρωπαϊκές τράπεζες εγκαινίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών(ΕΒΑ). Πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά δοκιμασία, με την ΕΒΑ να παρουσιάζει τα μακροοικονομικά σενάρια. Το δυσμενές σενάριο προβλέπει, για πρώτη φορά, «χαμηλότερες και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» οικονομικές συνθήκες, μια ύφεση σε συνδυασμό με πολύ χαμηλά ή αρνητικά επιτόκια και για παρατεταμένη περίοδο. Το πραγματικό ΑΕΠ της Ε.Ε., στο δυσμενές σενάριο, συρρικνώνεται σωρευτικά 4,3% έως το 2022, με αποτέλεσμα να εφαρμόζει η ΕΒΑ το πιο αυστηρό και ζοφερό σενάριο στην ιστορία των stress tests.
H ανακοίνωση των αποτελεσμάτων προβλέπεται έως τις 31 Ιουλίου 2020.
Βασικά χαρακτηριστικά των ασκήσεων αντοχής 2020
Tα stress-tests είναι σχεδιασμένα να παρέχουν σε εποπτικές αρχές, τράπεζες και άλλους εμπλεκομένους κοινό αναλυτικό πλαίσιο για τη σύγκριση και αξιολόγηση της ανθεκτικότητας των ευρωπαϊκών τραπεζών σε οικονομικά σοκ. Όπως και στις δύο προηγούμενες δοκιμασίες, υπάρχει βαθμολογία -με όριο pass και fail- και με τα αποτελέσματα να συνυπολογίζονται στη Διαδικασία Εποπτικού Ελέγχου και Αξιολόγησης(SREP). H EBA είχε δώσει στη δημοσιότητα τον Νοέμβριο του 2019 τη μεθοδολογία των tests και θα εφαρμοσθεί στα σενάρια που παρουσίασε σήμερα.
Βασικά στοιχεία των σεναρίων
Το βασικό σενάριο για τις χώρες της Ε.Ε. βασίζεται στις προβλέψεις των εθνικών κεντρικών τραπεζών του Δεκεμβρίου 2019, ενώ το δυσμενές σενάριο προβλέπει την υλοποίηση όλων των βασικών κινδύνων για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα όπως έχουν εντοπισθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου και στους οποίους είναι εκτεθειμένος ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας.
Το δυσμενές σενάριο περιγράφει μια παρατεταμένη περίοδο ιστορικά χαμηλών επιτοκίων σε συνδυασμό με ισχυρή υποχώρηση της εμπιστοσύηνης, οδηγώντας σε αποδυνάμωση της οικονομικής ανάπτυξης στις χώρες της Ε.Ε. Αυτό μεγεθύνεται από τις εμπορικές εντάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Η επιβράδυνση του οικονονομικού momentum και/ή άνοδος του premium κινδύνου θα μπορούσε να αποτελέσει πρόσθετη πρόσκληση στη βιωσιμότητα του χρέους σε δημόσιο κα ιδιωτικό τομέα ανά την Ε.Ε.
Ενδεχόμενη παρατεταμένη περίοδος αρνητικής ανάπτυξης και τα χαμηλά επιτόκια θα μπορούσαν να επιτείνουν την αναζήτηση αποδόσεων από την πλευρά των επενδυτών, οδηγώντας σε στρεβλώσεις στις τιμές ενεργητικού. Στο δυσμενές σενάριο προβλέπεται συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ε.Ε. κατά 4,3% έως το 2022, αύξηση της ανεργίας κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες, πτώση 25% των μετοχικών τιμών στα χρηματιστήρια στις ανεπτυγμένες και 40% στις αναδυόμενες οικονομίες, βουτιά 16% στις τιμές κατοικιών και 20% στις τιμές εμπορικών ακινήτων.
naftemporiki.gr