Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2020 16:45

Ρεκόρ ζήτησης για τα ομόλογα του ευρώ- Πρωταγωνιστής ο Νότος

Άνευ προηγούμενου ζήτηση για τα ομόλογά τους απολαμβάνουν τα κράτη- μέλη της Ευρωζώνης φέτος. Παράγοντες διεθνούς αβεβαιότητας, όπως η εξάπλωση του κοροναϊού και οι γεωπολιτικές εντάσεις, αλλά και η εκτίμηση ότι η προσφορά κρατικών ομολόγων θα είναι το 2020 πολύ χαμηλότερη σε σχέση με το 2019 ωθούν τους επενδυτές στο να «κυνηγούν» τη συμμετοχή σε όλες τις μεγάλες εκδόσεις. 

Άνευ προηγούμενου ζήτηση για τα ομόλογά τους απολαμβάνουν τα κράτη- μέλη της Ευρωζώνης φέτος. Παράγοντες διεθνούς αβεβαιότητας, όπως η εξάπλωση του κοροναϊού και οι γεωπολιτικές εντάσεις, αλλά και η εκτίμηση ότι η προσφορά κρατικών ομολόγων θα είναι το 2020 πολύ χαμηλότερη σε σχέση με το 2019 ωθούν τους επενδυτές στο να «κυνηγούν» τη συμμετοχή σε όλες τις μεγάλες εκδόσεις. 

Σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv IFR, που παρουσιάζει σε ανάλυσή του το Reuters,  τον Ιανουάριο πωλήθηκαν κρατικά ομόλογα του ευρώ αξίας 45 δισ. ευρώ. Οι προσφορές των επενδυτών ξεπέρασαν αθροιστικά τα 270 δισ. ευρώ. Η ζήτηση ήταν επομένως περισσότερο από έξι φορές ισχυρότερη από το ποσό, που αντλήθηκε. Πρόκειται για την υψηλότερη αναλογία τουλάχιστον από το 2012 όταν άρχισε η συγκέντρωση τέτοιου είδους στοιχείων. 

Ορόσημο θεωρείται σύμφωνα με το Reuters η πρώτη από την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης πώληση 15ετους ομολόγου από την Ελλάδα με τη ζήτηση να είναι η υψηλότερη από την επιστροφή της στις κεφαλαιαγορές το 2017. Ακόμη ένα ορόσημο ήταν η έκδοση 10ετους ομολόγου από την Ισπανία, η οποία έσπασε κάθε ρεκόρ ζήτησης συνολικά στην Ευρωζώνη. Άκρως επιτυχείς ήταν και οι εκδόσεις ομολόγων 30ετους διάρκειας από την Ιταλία και τη Γαλλία. 

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2018 είχαν επίσης εκδοθεί κρατικά ομόλογα παρόμοιας αξίας (48 δισ. ευρώ), αλλά η ζήτηση δεν ήταν τόσο ισχυρή. Οι τραπεζίτες, που έχουν αναλάβει τις εκδόσεις, επισημαίνουν ότι ειδικά το χρέος των χωρών του Νότου έχει καταστεί πολύ ελκυστικό για όσους κυνηγούν αποδόσεις στις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος. Η επαναφορά του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ επίσης συμβάλλει στην τόνωση της ζήτησης. 

naftemporiki.gr