Η πανδημία του κοροναϊού θα μπορούσε να εξελιχθεί σε «μαύρο κύκνο» για τις διεθνείς αγορές και την παγκόσμια οικονομία, με επιπτώσεις μεγαλύτερες από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, προειδοποιεί σε έκθεσή της η Moody's. Εν αντιθέσει με την κρίση του 2008, κανείς δεν είχε προβλέψει την έλευση στις αρχές του 2020 μιας πανδημίας. Και μπορεί τότε κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις να κατάφεραν με συντονισμένα μέτρα να σώσουν την οικονομία από το χείλος της ύφεσης, αυτή τη φορά όμως οι αρχές υγείας και οι υπεύθυνοι για τη χάραξη οικονομικής πολιτικής ίσως να έχουν περιορισμένες δυνατότητες να μετριάσουν ή αντισταθμίσουν μια πανδημία που τείνει να προσλάβει διαστάσεις παρόμοιες με την ισπανική γρίπη του 1918, τονίζουν οι αναλυτές του οίκου.
Η πανδημία του κοροναϊού θα μπορούσε να εξελιχθεί σε «μαύρο κύκνο» για τις διεθνείς αγορές και την παγκόσμια οικονομία, με επιπτώσεις μεγαλύτερες από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, προειδοποιεί σε έκθεσή της η Moody's. Εν αντιθέσει με την κρίση του 2008, κανείς δεν είχε προβλέψει την έλευση στις αρχές του 2020 μιας πανδημίας.
Και μπορεί τότε κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις να κατάφεραν με συντονισμένα μέτρα να σώσουν την οικονομία από το χείλος της ύφεσης, αυτή τη φορά όμως οι αρχές υγείας και οι υπεύθυνοι για τη χάραξη οικονομικής πολιτικής ίσως να έχουν περιορισμένες δυνατότητες να μετριάσουν ή αντισταθμίσουν μια πανδημία που τείνει να προσλάβει διαστάσεις παρόμοιες με την ισπανική γρίπη του 1918, τονίζει η Moody's στην έκθεσή της.
Ο δείκτης βιομηχανικών μετάλλων της Moody's έχει υποστεί σημαντικές απώλειες, ως αντίδραση των επενδυτών στους κινδύνους που εγείρει η πιθανή εξάπλωση του νέου κοροναϊού. Σε σημαντικό βαθμό, η υποχώρηση των τιμών προέρχεται από την δυσανάλογη επιρροή της Κίνας στην παγκόσμια βιομηχανική δραστηριότητα. Η 7,1% «βουτιά» του δείκτη βιομηχανικών μετάλλων από τότε που ξέσπασε ο κοροναϊός περιλαμβάνει πτώση πάνω από 10% στηντιμή του χαλκού, 8,7% του νικελίου, 8,2% του κασσίτερου, 7,3% για τον ψευδάργυρο, 4,6% για τον μόλυβδο και 3,5% για το αλουμίνιο. Ο δείκτης υποχώρησε στις 29 Ιανουαρίου στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2017. Ο δείκτης, που αποτελεί συχνά βαρόμετρο για την παγκόσμια βιομηχανική δραστηριότητα, είχε καλύτερες επιδόσεις στη διάρκεια της σινο-αμερικανικής εμπορικής αντιπαράθεσης.
H Μοοdy's παρατηρεί πολύ μεγάλο συσχετισμό μεταξύ της παγκόσμιας ανάπτυξης και του δείκτη βιομηχανικών μετάλλων. «Από το 1987 έως και τα τέλη του 2019, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη(σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου) είχε ισχυρή συνάφεια 0,79 με την ετήσια ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη βιομηχανικών μετάλλων της Moody's Analytics», αναφέρεται στην έκθεση.
Από τη στιγμή που υπάρχει πολύ στενή συνάφεια μεταξύ της παγκόσμιας ανάπτυξης με τον δείκτη βασικών μετάλλων, οι απώλειες του δείκτη στέλνουν δυσοίωνα μηνύματα για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, προειδοπιεί η Moodys. «Οι προσδοκίες για επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας στο 3,3% φέτος είναι υπό αμφισβήτηση καθώς είναι άγνωστη η πορεία του κοροναϊού. Έχοντας ανακάμψει 0,8% στη διάρκεια των 13 εβδομάδων έως τις 17 Ιανουαρίου 2020, ο δείκτης βιομηχανικών μετάλλων εμφανίζει έκτοτε ετήσιες απώλειες 3,8%» καταλήγει η έκθεση.
Τις ανησυχίες του για τον αντίκτυπο του κοροναϊού στην παγκόσμια οικονομία εκφράζει και το ΔΝΤ, αν και ο εκπρόσωπός του, Τζέρι Ράις, δήλωσε χθες ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς να γίνουν εκτιμήσεις.
naftemporiki.gr