Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2007 10:22

Στη Βουλή τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα

ΜE την απουσία ουσιαστικά των κοινωνικών εταίρων και υπό τη σκιά των απεργιακών κινητοποιήσεων, αναμένεται σήμερα η συνέχιση της διαδικασίας συζήτησης για το ασφαλιστικό που έχει ξεκινήσει στη Βουλή από τις επιτροπές οικονομικών και κοινωνικών υποθέσεων. Στον τρίτο κύκλο του διαλόγου, θα συζητηθούν θέματα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, προαιρετικής ασφάλισης, κινήτρων παραμονής στην εργασία πέραν του υποχρεωτικού χρόνου θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, απονομής αναπηρικών συντάξεων, ενίσχυσης των χαμηλών και μεσαίων συντάξεων και μητρότητας.

ΜE την απουσία ουσιαστικά των κοινωνικών εταίρων και υπό τη σκιά των απεργιακών κινητοποιήσεων, αναμένεται σήμερα η συνέχιση της διαδικασίας συζήτησης για το ασφαλιστικό που έχει ξεκινήσει στη Βουλή από τις επιτροπές οικονομικών και κοινωνικών υποθέσεων.

H oμιλία του υπουργού Απασχόλησης Βασίλη Μαγγίνα θα αρχίσει στις 10:30 π.μ. .

Στο μεταξύ γραπτές απόψεις και προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, ζήτησε και η ΟΚΕ, διά του προέδρου της κ. Χρ. Πολυζωγόπουλου, για να συμμετάσχει στη συνέχεια των διαδικασιών διαλόγου.

Αυτή τη φορά, στον τρίτο κύκλο του διαλόγου, θα συζητηθούν θέματα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, προαιρετικής ασφάλισης, κινήτρων παραμονής στην εργασία πέραν του υποχρεωτικού χρόνου θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, απονομής αναπηρικών συντάξεων, ενίσχυσης των χαμηλών και μεσαίων συντάξεων και μητρότητας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος είναι η σαφής μείωση των αναπηρικών συντάξεων, μαζί με μια αλλαγή στη νομοθεσία που θα διευκολύνει τους πραγματικά ανάπηρους, εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα αποκατάστασής τους.

Επίσης αναμένεται να διατηρηθεί το ποσοστό αύξησης των συντάξεων για κάθε χρόνο παραμονής στην εργασία, αν και είναι ασαφές ακόμη αν θα παραμείνει στο 3% που είναι σήμερα, αν θα επιστρέψει στο 2% που προέβλεπε ο νόμος Σιούφα ή θα αυξηθεί στο 3,5%, ποσοστό που αποτελεί το ευνοϊκό σενάριο.

Σε ό,τι αφορά τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, η σχετική επιτροπή που έχει συγκροτηθεί δεν έχει ακόμη λάβει τις προτάσεις της ΓΣΕΕ, καθώς όπως τόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής Π. Μπεχράκης, η σχετική πρόταση αναμένεται στις 3 Δεκεμβρίου.

Μετά τη συλλογή των προτάσεων από όλους τους εμπλεκομένους φορείς θα ξεκινήσει η συζήτηση για τα επαγγέλματα που θα παραμείνουν στον κώδικα βαρέων και ανθυγιεινών, για τις ειδικότητες που θα εξαιρεθούν, αλλά και για τις ειδικότητες που θα ενταχθούν, εφόσον απαιτείται η ισότιμη μεταχείριση ανεξάρτητα από τη σύμβαση εργασίας των εργαζομένων, λόγω απασχόλησης στις ίδιες συνθήκες εργασίας είτε πρόκειται για ιδιωτικό είτε για δημόσιο τομέα.

Κινητοποιήσεων συνέχεια

Μετά τη χθεσινή 24ωρη απεργία των δημοσιογράφων http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/11/28/1444544.htm , τη «σκυτάλη» των κινητοποιήσεων παίρνουν, σήμερα, οι συνταξιούχοι. Συγκέντρωση, αυτήν την ώρα, στην πλατεία Κλαυθμώνος και μετά, πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Στάση εργασίας των εργαζομένων στα τρόλεϊ 11 με 3.