Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2020 11:28

Ομόλογα: Κάτω από το 1% η απόδοση του ιταλικού 10ετούς

Στα χαμηλότερα επίιπεδα από τα μέσα Οκτωβρίου υποχώρησε η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου, καθώς η βελτιωμένη διάθεση για ανάληψη ρίσκου έστρεψε ξανά το ενδιαφέρον των επενδυτών προς τις αγορές μετοχών

Στα χαμηλότερα επίιπεδα από τα μέσα Οκτωβρίου υποχώρησε η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου, καθώς η βελτιωμένη διάθεση για ανάληψη ρίσκου έστρεψε ξανά το ενδιαφέρον των επενδυτών προς τις αγορές μετοχών. Στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων συνέβαλε και η υποχώρηση του πολιτικού ρίσκου στην Ιταλία, μετά την ήττα της ακροδεξιάς στις περιφερειακές εκλογές. Οριακή άνοδος και στην απόδοση του γερμανικού 10ετούς, στο -0,36%, έχοντας υποχωρήσει σημαντικά στις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Οι φόβοι για τον οικονομικό αντίκτυπο από την εξάπλωση του κοροναϊού είχαν συμβάλει στην αύξηση της ζήτησης για ενεργητικό σταθερού εισοδήματος, με τις επιδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας να ξεπερνούν εκείνες του πυρήνα, ακόμη και σε ημέρες μαζικών ρευστοποιήσεων στις μετοχές. 

Αναλυτές της Commerzbank επισημαίνουν ότι κυριαρχεί η «στροφή προς τις υψηλότερες αποδόσεις» έναντι της «στροφής προς την ποιότητα», κάτι που συμβαίνει σε περιόδους αβεβαιότητας.

Με περισσότερους από τους μισούς τίτλους της Ευρωζώνης να έχουν αρνητική απόδοση, οι ρευστοποιήσεις ή δημοπρασίες θεωρούνται ως ευκαιρία για τοποθετήσεις σε ομόλογα που προσφέρουν κάπως πιο ελκυστικό επιτόκιο. Χαρακτηριστική ένδειξη η ζήτηση-ρεκόρ, άνω των 18 δισ. ευρώ, που προσείλκυσε το νέο 15ετές της Ελλάδας. Αλλά και η Γαλλία προσείλκυσε ισχυρή ζήτηση για το 30ετές ομόλογο, κοντά στα 38 δισ. ευρώ.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε τρεις μονάδες βάσης, στο 0,994%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Οκτωβρίου. 

naftemporiki.gr