Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2020 19:11

BBG: Οι επενδυτές εμπιστεύονται τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Η Ελλάδα δημοπράτησε το πρώτο της 15ετές ομόλογο από το 2009 με κόστος δανεισμού σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, σε μια ένδειξη ότι η χώρα επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα, μετά την κρίση χρέους. Με την έκδοση του 15ετούς, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι οι επενδυτές εμπιστεύονται τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σημειώνει το BBG αναφερόμενο στην επιτυχημένη έκδοση του νέου ομολόγου λήξης το 2035. Για ένδειξη ότι οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να υποστηρίξουν την Ελλάδα κάνουν λόγο οι «FT», ενώ το Reuters εστιάζει στο πολύ χαμηλό επιτόκιο του νέου ομολόγου.

Η Ελλάδα δημοπράτησε το πρώτο της 15ετές ομόλογο από το 2009 με κόστος δανεισμού σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, σε μια ένδειξη ότι η χώρα επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα, μετά την κρίση χρέους. Με την έκδοση του 15ετούς, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι οι επενδυτές εμπιστεύονται τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σημειώνει το BBG αναφερόμενο στην επιτυχημένη έκδοση του νέου ομολόγου λήξης το 2035. Για ένδειξη ότι οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να υποστηρίξουν την Ελλάδα κάνουν λόγο οι «FT», ενώ το Reuters εστιάζει στο πολύ χαμηλό επιτόκιο του νέου ομολόγου.

Από την έκδοση η Ελλάδα άντλησε 2,5 δισ. ευρώ και με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 18 δισ. ευρώ, κοντά στο ρεκόρ 20 δισ. ευρώ στην έκδοση πενταετούς του 2014. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε λίγο κάτω από το 1,9%. Η σημερινή έξοδος στις αγορές -η πρώτη για το 2020- ανακοινώθηκε χθες, όταν οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων είχαν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, στον απόηχο της αναβάθμισης του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch. 

Η τελευταία φορά που η χώρα είχε προχωρήσει έκδοση ανάλογης διάρκειας ήταν περίπου ένα χρόνο πριν από την υπαγωγή της σε μνημόνιο και τον αποκλεισμό της από τις αγορές. Τότε είχε αντλήσει 7 δισ. ευρώ και με επιτόκιο 5,39%.

Με τη νέα έκδοση, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι επενδυτές εμπιστεύονται τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Το 2018, λίγο πριν από τη λήξη του τρίτου προγράμματος προσαρμογής, η Ευρωζώνη αποφάσισε δέσμη μέτρων ελάφρυνσης χρέους που διασφαλίζει ομαλή πορεία αποπληρωμής έως το 2032. 

Η επιτυχία του 15ετούς -που λήγει το 2035- σηματοδοτεί ότι οι επενδυτές δεν φοβούνται μήπως η Ελλάδα δεν πρόκειται να τους αποπληρώσει μόλις εκπνεύσει το ευρωπαϊκό δίχτυ ασφαλείας. Παράλληλα, όπως σχολιάζει το BBG, θα βοηθήσει τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να υποστηρίξει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, ώστε να ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους περισσότερο δημοσιονομικό χώρο, μειώνοντας τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Στην ισχυρή υποστήριξη από την πλευρά των επενδυτών εστιάζουν οι «FT» στο δημοσίευμά τους για την επιτυχία της νέας 15ετούς έκδοσης, ενώ το Reuters υπογραμμίζει το πολύ χαμηλό κόστος δανεισμού.

Σύμφωνα με τους FT η αλλαγή κλίματος για την Ελλάδα στην αγορά έγινε έκδηλη ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο όταν για πρώτη φορά στην ιστορία της η χώρα εξέδωσε έντοκα γραμμάτια με αρνητικό επιτόκιο. Παράλληλα η απόδοση του 10ετους έχει υποχωρήσει έως και το 1,14%. 

Αναλυτές σχολιάζουν πως το ράλι έστω και εάν δεν συνεχιστεί με την ίδια ορμή, δεν θα ανακοπεί πλήρως. «Πιστεύουμε ότι τα μεγάλα κέρδη για τα ελληνικά ομόλογα έχουν παρέλθει», λέει ο Nick Wall, διαχειριστής στη Merian Global Investors που διακρατεί ελληνικούς τίτλους. «Δεν υπάρχει όμως και αφθονία επιλογών για επενδυτές κυβερνητικών ομολόγων που επιθυμούν και λίγη απόδοση» προσθέτει, 

naftemporiki.gr