Η αναβάθμιση του αξιόχρεου από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, η οποία και μας έφερε μόλις δύο σκαλοπάτια από την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, συνοδεύεται σήμερα από πολλαπλά θετικά μηνύματα από τους αναλυτές επενδυτικών οίκων, που έχουν σταθερά στραμμένο το βλέμμα στη χώρα μας. Τι περιμένουν για οικονομία, τράπεζες, χρηματιστήριο.
Η αναβάθμιση του αξιόχρεου από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, η οποία και μας έφερε μόλις δύο σκαλοπάτια από την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, συνοδεύεται σήμερα από πολλαπλά θετικά μηνύματα από τους αναλυτές επενδυτικών οίκων, που έχουν σταθερά στραμμένο το βλέμμα στη χώρα μας.
Το χορό άνοιξε η Morgan Stanley, που χαιρετίζει την απόφαση του Fitch ως μία ευχάριστη έκπληξη και απόδειξη του θετικού μομέντουμ για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Ανάλογη ορμή βλέπει στην οικονομική ανάκαμψη, αλλά και στη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών. Οι θετικές εκτιμήσεις της στηρίζονται εν πολλοίς στην πεποίθηση ότι η Αθήνα θα συνεχίσει να εφαρμόζει όχι μόνο μία συνετή δημοσιονομική πολιτική, αλλά και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Θετικές εκπλήξεις περιμένει και η HSBC, σε δύο μέτωπα: στις πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης, που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και στην ελληνική αγορά μετοχών. για την οποία και διατηρεί σύσταση υπεραπόδοσης από τον περασμένο Νοέμβριο. Οι αναλυτές της βρετανικής επενδυτικής τράπεζας υπογραμμίζουν πως παρά την θεαματική άνοδο του 2019, που του χάρισε την παγκόσμια πρωτιά, το Χ.Α. έχει ακόμη περιθώρια ανόδου. Απέχει άλλωστε πολύ από το ιστορικό ρεκόρ του.
Πρωταγωνιστές, σύμφωνα με την HSBC, θα συνεχίσουν να είναι οι τράπεζες χάρη και στις συνεχείς προσπάθειες για μείωση του όγκου των κόκκινων δανείων. Στο πλαίσιο αυτό ξεχωρίζει την Alpha Bank ως μία από τις 20 κορυφαίες επιλογές στις αναδυόμενες αγορές, επικροτώντας το σχέδιό της για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, αλλά και χαρακτηρίζοντας ελκυστική την αποτίμησή της με βάση τα δεδομένα για τα κέρδη και την απόδοση ιδίων κεφαλαίων.
Την ίδια ώρα η JPMorgan σε σημείωμά της στους επενδυτές κάνει εκτενή αναφορά στη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από τις συστημικές τράπεζες της χώρας. Η συνολική τους έκθεση αγγίζει τα 16,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 63% βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο πωλούμενων στοιχείων ενεργητικού και το 37% στο χαρτοφυλάκιο διατήρησης ως τη λήξη. Ως ποσοστό του συνολικού ενεργητικού είναι στο 7%, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι 10%. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω αύξησης, αλλά με μέτρο. Όσο τα ομόλογα επιδίδονται σε ράλι η έκθεση στηρίζει. Η υπερβολική εξάρτηση δεν κάνει καλό, αφού σε περίπτωση μεταβλητότητας στις αγορές, οι συνέπειες θα ήταν αρνητικές.
Μια θετική εξέλιξη σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο θα είναι ενδεχόμενη επιβεβαίωση της πληροφορίας, που θέλει την άρση των περιορισμών τον Φεβρουάριο. Θα είναι ακόμη ένα σημαντικό βήμα μετά την άρση των capital controls και την πλήρη απεξάρτηση των τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA). Η JP Morgan σημειώνει ότι η έκθεση των τραπεζών σε ελληνικό χρέος διαμορφώνεται στο 7% του συνολικού ενεργητικού των τραπεζών στην Ελλάδα έναντι 10% στη νοτιοανατολική Ευρώπη, κάτι που αφήνει περιθώρια αύξησης.
naftemporiki.gr