Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2007 09:25

Αύξηση 6%-7% των τιμολογίων της ΔΕΗ θα εισηγηθεί η ΡΑΕ

ΣΗΜΕΡΑ και το αργότερο αύριο, αναμένεται να καταλήξει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στη γνωμοδότησή της για τις αυξήσεις τιμολογίων, με βάση την οποία θα αποφασίσει οριστικά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Ν», η ΡΑΕ εξετάζει ένα βασικό σενάριο κλιμακωτών αυξήσεων που καταλήγουν σε μεσοσταθμική αύξηση της τάξης του 6%-7%. Επίσης, στην εφαρμογή των ίδιων ποσοστών που θα προταθούν και για το 12μηνο που θα ακολουθήσει.

Οσο για το αίτημα της ΔΕΗ να εφαρμόζεται ρήτρα καυσίμων στα τιμολόγια, η ΡΑΕ προσανατολίζεται στην αποδοχή του, αλλά υπό την έννοια ότι θα προσφέρει διασφάλιση έναντι τιμών πετρελαίου πολύ υψηλότερων από τις διαμορφούμενες σήμερα. Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται ότι η εφαρμογή της ρήτρας, δεν θα προκαλέσει επιπλέον αυξήσεις, πέραν των όσων αποφασιστούν για την επόμενη 2ετία.

Ειδικότερα, με βάση το σενάριο που επεξεργάζεται η ΡΑΕ, η αύξηση στο οικιακό τιμολόγιο και για καταναλώσεις μέχρι 800 κιλοβατώρες θα είναι μηδενική, με κλιμάκωση έως 9% στις καταναλώσεις άνω των 2.500 κιλοβατωρών. Επίσης στις καταναλώσεις της μέσης τάσης θα προταθούν αυξήσεις της τάξης 6%-7% και 10% στις βιομηχανικές καταναλώσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ηγεσία της ΡΑΕ, διά του προέδρου της, καθηγητή Μιχάλη Καραμανή, εμφανίζεται θετική στο αίτημα της ΔΕΗ να αυξήσει τα τιμολόγια. Σε καμία όμως περίπτωση στα ποσοστά που ζητεί η διοίκηση της τελευταίας.

Επίσης οι επικεφαλής της ΡΑΕ σημειώνουν ότι η ΔΕΗ έχει πολύ μεγάλα περιθώρια να εξοικονομήσει πόρους. Τη δυνατότητα αυτή πάντως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο επικεφαλής της ΔΕΗ, συγκρίνοντας την απόδοση της ΔΕΗ συγκριτικά με άλλες ομοειδείς επιχειρήσεις της Ευρώπης, ανεβάζοντας το ποσό σε 750 εκατομμύρια ευρώ.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η ΡΑΕ προχώρησε σε κινήσεις αποδέσμευσης των καταναλωτών υψηλής τάσης από το καθεστώς ρυθμιζόμενης τιμολόγησης που ισχύει, ως μέσο για την ταχύτερη απελευθέρωση της αγοράς.

Ωστόσο η πρόταση της ΡΑΕ δεν έχει γίνει ακόμη αποδεκτή από το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ την ίδια στιγμή και οι συλλογικοί φορείς της βιομηχανίας αντιδρούν στην προοπτική αυτή, εκτιμώντας ότι θα σημάνει αυξήσεις άνω του 20% στα ισχύοντα τιμολόγια.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ