Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020 12:51

Κίνα: Πόσο βαριά θα «νοσήσει» η οικονομία λόγω του κοροναϊού;

Η ταχεία εξάπλωση του επικίνδυνου κοροναϊού αρχίζει ήδη να γονατίζει την οικονομία της Κίνας, σε μια περίοδο που αναπτύσσεται με τους βραδύτερους ρυθμούς της τελευταίας 30ετίας και πασχίζει να συνέλθει από τις πληγές του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ. Mε τα μέσα μαζικής μεταφοράς να παραλύουν, την ταξιδιωτική δραστηριότητα να μειώνεται κατακόρυφα και τις αρχές να ρίχνουν την προσοχή τους στην αντιμετώπιση του ιού, είναι σχεδόν δεδομένο ότι ο ιός θα «μολύνει»  και το κινεζικό ΑΕΠ. Το ερώτημα που γεννάται είναι πόσο γρήγορα θα καταφέρει ο κινεζικός δράκος να σταθεί ξανά στα πόδια του.

Η ταχεία εξάπλωση του επικίνδυνου κοροναϊού αρχίζει ήδη να γονατίζει την κινεζική οικονομία, σε μια περίοδο που αναπτύσσεται με τους βραδύτερους ρυθμούς της τελευταίας 30ετίας και πασχίζει να συνέλθει από τις πληγές του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ. Mε τα μέσα μαζικής μεταφοράς να παραλύουν, την ταξιδιωτική δραστηριότητα να μειώνεται κατακόρυφα και τις αρχές να ρίχνουν την προσοχή τους στην αντιμετώπιση του ιού, είναι σχεδόν δεδομένο ότι ο ιός θα «μολύνει» και την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία. Το ερώτημα που γεννάται είναι πόσο γρήγορα θα καταφέρει να συνέλθει. 

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου την Κυριακή, αξιωματούχοι του Πεκίνου άφησαν να εννοηθεί ότι ο νέος κοροναϊός αποτελεί ζήτημα που θα απασχολήσει τις αρχές στο άμεσο μέλλον. Ο άμεσος αντίκτυπος είναι ήδη ορατός στην ταξιδιωτική δραστηριότητα, με απότομη πτώση της επιβατικής κίνησης, μετά τα απαγορευτικά μέτρα που επέβαλαν οι αρχές στις προσπάθειες να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού. Η κυβέρνηση έχει συστήσει στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, ματαίωσε εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Νέου Σεληνιακού Έτους και έβαλε περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις για δεκάδες εκατομμύρια Κινέζους.

Το Σάββατο, την πρώτη ημέρα του Σεληνιακού Έτους, η ταξιδιωτική δραστηριότητα έκανε βουτιά 28,8% σε σύγκριση με τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Μεταφορών, Λιού Σιαομίγκ. Ειδικότερα, καταγράφηκε μείωση 41,5% της ταξιδιωτικής κίνησης με τρένο, 41,6% στην αεροπορική κίνηση -και ειδικότερα στα δρομολόγια εσωτερικού- και 25% στην κίνηση των αυτοκινητοδρόμων. 

Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας και η Εθνική Επιτροπή Υγείας αποδέσμευσαν 60,33 δισ. γiουάν (περίπου 7,85 δισ. ευρώ) για να αποτρέψουν την εξάπλωση του νέου κοροναϊού, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του υπουργείου.

Ο απολογισμός των νεκρών στην Κίνα από το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού στη χώρα ανήλθε σε 81 σήμερα, την ώρα που η κυβέρνηση παρέτεινε τις διακοπές για το κινεζικό Σεληνιακό Νέο Έτος και οι περισσότερες από τις μεγάλες επιχειρήσεις έκλεισαν ή συνέστησαν στο προσωπικό τους να εργάζεται από το σπίτι σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

Οι εξελίξεις προκαλούν προβλήματα στην τακτική οικονομική δραστηριότητα και ίσως να αποτελούν την αρχή μιας νέας κατάστασης που θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια -και μεγαλύτερο αντίκτυπο στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως. Εάν ο κινεζικός δράκος λυγίσει υπό το βάρος της εξάπλωσης του κοροναϊού, θα υπάρξει αντίκτυπος και στην κινεζική ζήτηση προϊόντων από το εξωτερικό, εγείροντας ανησυχίες και για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Η σινο-αμερικανική αντιπαράθεση έβαλε φρένο στην κινεζική οικονομία, που όμως κατάφερε το 2019 να παραμένει σε ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 6%. Το ΑΕΠ της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 6,1% το 2019, από 6,6% του 2018. Πρόκειται για τους βραδύτερους ρυθμούς ανάπτυξης από το 1990, αν και οι αναλυτές ανέμεναν ότι η Κίνα θα εμφανίσει χαμηλότερες ταχύτερες το 2019, λόγω του εμπορικού πολέμου. 

Ο επίσημος αναπτυξιακός στόχος του Πεκίνου για πέρυσι ήταν μεταξύ 6% και 6,5%. Στο τελευταίο τρίμηνο η οικονομία κατάφερε να σταθεροποιηθεί, έπειτα από την μεγαλύτερη επιβράδυνση σχεδόν τριών δεκαετιών, χάρη στην αύξηση των επενδύσεων και ενδείξεις ταχύτερης ανάκαμψης, ειδικά μετά την «ανακωχή» μεταξύ Ουάσιγκτον και ΗΠΑ.

Το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεσή του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές είχε αναβαθμίσει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Κίνας το 2020 κατά 0,2 της ποσοστιαίας μονάδας στο 6%, λόγω της εμπορικής «ανακωχής» με την Ουάσιγκτον.

naftemporiki.gr