«Το έργο του Μετρό της Θεσσαλονίκης ξεκινάει, η εταιρεία έχει βρει τα σχετικά χρήματα για να μπορεί να κάνει το έργο απρόσκοπτα» τόνισε σήμερα o υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο 3ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης, το οποίο διοργάνωσε το «Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης».
«Το έργο του Μετρό της Θεσσαλονίκης ξεκινάει, η εταιρεία έχει βρει τα σχετικά χρήματα για να μπορεί να κάνει το έργο απρόσκοπτα» τόνισε σήμερα o υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο 3ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης, το οποίο διοργάνωσε το «Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης».
Επισημαίνοντας ότι «η Θεσσαλονίκη και η βόρεια Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας», ο υπουργός σημείωσε ότι «πάμε το 2023 να έχουμε Μετρό που θα λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη και όχι μουσαμάδες που θα τους διαφημίζουμε για Μετρό».
Επιπλέον ανέφερε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης και η γενική γραμματεία ΣΔΙΤ βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με το υπουργείο Υποδομών για να προκηρυχθεί άμεσα η παράκαμψη του περιφερειακού της Θεσσαλονίκης, του γνωστού flyover. Όπως επισήμανε, είναι «μια υπόσχεση του πρωθυπουργού, η οποία δόθηκε και εδώ στη ΔΕΘ και πριν την επόμενη ΔΕΘ μπήκε σε διαδικασία υλοποίησης δημοπράτησης». «Οι μελέτες προχωράνε και εμείς ως υπουργείο Ανάπτυξης, που έχουμε το ΣΔΙΤ στα χέρια μας, σας λέμε ότι θα το υπογράψουμε άμεσα για να προχωρήσει» τόνισε.
Μιλώντας για τις αναφορές του πρωθυπουργού κατά τη ΔΕΘ στην απόφαση της Pfizer να ιδρύσει το μεγάλο κέντρο ερευνών υψηλής τεχνολογίας, χαρακτήρισε την εταιρεία «πραγματικό γίγαντα στον πλανήτη», σημείωσε ότι ο διευθύνων σύμβουλος έχει καταγωγή από τη Θεσαλονίκη και υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση ενδιαφέρεται για το έργο. Έτσι, η εταιρεία, όπως είπε, προχωρά στις πρώτες προσλήψεις και χθες αναρτήθηκε στη Διαύγεια η κοινή υπουργική απόφαση για το επενδυτικό αυτό σχέδιο. O υπουργός υπογράμμισε ότι η εξέλιξη αυτή κινείται στο θετικό κλίμα που δημιουργήθηκε με την απόφαση της Cisco και τις εξελίξεις στο Thess Intec, τόνισε ότι χτίζεται στη Θεσσαλονίκη μια πραγματική επανάσταση για να πάρει η πόλη μπρος στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας και πρόσθεσε πως «η γεωγραφική θέση της Θεσσαλονίκης είναι γνωστή, χρειαζόντουσαν άνθρωποι με όραμα για να βάλουν το έργο μπρος και τώρα κουμπώνει το ένα με το άλλο».
Αναφερόμενος στα έργα ανάπλασης της ΔΕΘ, ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι «πάμε πολύ γρήγορα σε αυτό το έργο. Έχω εξαιρετική συνεργασία με τη διοίκηση της ΔΕΘ, βρήκαμε τη χρηματοδότηση, εμπλέξαμε και την Παρευξείνια τράπεζα και ελληνικές τράπεζες και το υπουργείο Ανάπτυξης». Επιπλέον, ανέφερε ότι προχωρούν γρήγορα οι διαδικασίες για το έργο ΣΔΙΤ στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, ύψους 100 εκατ. ευρώ, για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ στη λήξη της κανονικής περιόδου των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, όπως είπε, υπήρξε σχεδόν μηδενική απορρόφηση κονδυλίων στο κομμάτι των απορριμμάτων.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε ακόμη ότι ξεκινά το έργο ΣΔΙΤ για τον εκσυγχρονισμό του φωτισμού του οδικού δικτύου, σημείωσε ότι επιταχύνονται τα έργα στο λιμάνι κι επανέλαβε τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για τη σύνδεση του σιδηροδρομικού δικτύου με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει μεγάλο διαμετακομιστικό κέντρο και η Θεσσαλονίκη ακόμη μεγαλύτερο, γιατί η γεωγραφία τής το επιτρέπει» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.
Πηγή: ΑΜΠΕ