Πάνω από 260 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο κοστίζουν στους καταναλωτές οι ρευματοκλοπές, οι οποίες σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία σημείωσαν νέα αύξηση το 2018 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Πάνω από 260 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο κοστίζουν στους καταναλωτές οι ρευματοκλοπές, οι οποίες σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία σημείωσαν νέα αύξηση το 2018 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Τα στοιχεία αυτά έρχονται στην επιφάνεια καθώς είναι υπό εκπόνηση το νέο επιχειρησιακό σχέδιο του Διαχειριστή από γνωστό συμβουλευτικό Οίκο, εν όψει και του σχεδίου για την μερική ιδιωτικοποίηση που αποσκοπεί στην έλευση των απαιτούμενων κεφαλαίων για τις αναγκαίες επενδύσεις στο δίκτυο. Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την ιδιωτικοποίηση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ, με ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας για τον επενδυτή που θα εισέλθει στην εταιρεία.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία:
Την ίδια ώρα, τα αποθέματα υλικών στις αποθήκες του Διαχειριστή βρίσκονται στο «κόκκινο» με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των καταναλωτών. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι οι ξύλινοι στύλοι που χρειάζονται όχι μόνο για νέες παροχές αλλά κυρίως για αντικατάσταση παλιών / φθαρμένων αλλά και για να αποκατασταθούν τα δίκτυα μετά από φυσικές καταστροφές εκτιμώνται εφέτος σε 200.000. Έναντι αυτών στις αποθήκες του ΔΕΔΔΗΕ υπάρχουν περίπου 20.000 με αποτέλεσμα η εταιρεία - όπως συνέβη και σε προηγούμενες χρονιές - να οδηγείται σε διαδικασίες - εξπρές για την προμήθεια των ποσοτήτων που κρίνονται απαραίτητες για λόγους ασφαλείας και διασφάλισης της ηλεκτροδότησης των καταναλωτών.
Όπως έχει γράψει η «Ν» μακροπρόθεσμα, η πλέον αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση του φαινομένου των ρευματοκλοπών είναι η εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών ρεύματος σε όλη τη χαμηλή τάση, αφού ένα από τα πλεονεκτήματά τους είναι πως γίνεται δύσκολη η επέμβαση στο «ρολόι» για την επιβράδυνση της καταμέτρησης, ενώ παράλληλα η παράκαμψη του μετρητή γίνεται αμέσως αντιληπτή, καθώς η κατανάλωση παρακολουθείται εξ αποστάσεως σε συνεχή βάση.
Ως πιο άμεσο «αντίμετρο», η ΡΑΕ από τις αρχές του Ιανουαρίου 2018 είχε ανακοινώσει πως σχεδίαζε τη θέσπιση οικονομικού κινήτρου για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών από τον ΔΕΔΔΗΕ. Πρόθεση της Αρχής ήταν να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του ρυθμιζόμενου εσόδου του Διαχειριστή, ώστε ένα ποσοστό του εσόδου να συναρτάται πλέον με το παρατηρούμενο επίπεδο απωλειών ενέργειας στο δίκτυο. Ωστόσο, το σχέδιο αυτό δεν έχει προχωρήσει.
naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ