Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ισοζύγιο κεφαλαίων στο εντεκάμηνο Ιανουρίου- Νοεμβρίου του 2019. Αυτά αποκαλύπτουν ότι δεν έχει ανοίξει μόνο η όρεξη των ξένων για ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του δημοσίου, αλλά και εκείνη των Ελλήνων για τοποθετήσεις σε χρέος του εξωτερικού. Το συγκεκριμένο διάστημα οι πολίτες της χώρας επένδυσαν περισσότερα από 25 δισ. ευρώ σε ξένα ομόλογα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ισοζύγιο κεφαλαίων στο εντεκάμηνο Ιανουρίου- Νοεμβρίου του 2019. Αυτά αποκαλύπτουν ότι δεν έχει ανοίξει μόνο η όρεξη των ξένων για ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, αλλά και εκείνη των Ελλήνων για τοποθετήσεις σε χρέος του εξωτερικού. Το συγκεκριμένο διάστημα οι πολίτες της χώρας επένδυσαν περισσότερα από 25 δισ. ευρώ σε ξένα ομόλογα.
Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την έκθεση της κεντρικής τράπεζας, τη συγκεκριμένη περίοδο στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι καθαρές απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν αύξηση κατά 470 εκατ. ευρώ και οι καθαρές υποχρεώσεις τους αύξηση κατά 3,5 δισ. ευρώ.
Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η καθαρή αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται στην αύξηση κατά 25,8 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η καθαρή αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται στην αύξηση κατά 2,4 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.
Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται στη μείωση (κατά 5,5 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από τη στατιστική προσαρμογή (κατά 3,9 δισ. ευρώ) που συνδέεται με τη διακράτηση τραπεζογραμματίων.
Η καθαρή αύξηση των υποχρεώσεών τους αντανακλά κυρίως την αύξηση (κατά 25,5 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET) και τη μείωση (κατά 5,7 δισεκ. ευρώ) των δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους.
Σημειώνεται ότι στο τέλος Νοεμβρίου του 2019, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 7,3 δισ. ευρώ, έναντι 6,5 δισ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου του 2018, κυρίως λόγω μεταβολής στην αποτίμησή τους.
naftemporiki.gr