Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2007 13:10

Προς νέα μείωση των επιτοκίων η Fed

ΑΝΟΙΧΤΟ το ενδεχόμενο μιας νέας μείωσης των επιτοκίων, για την ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας, άφησε ο πρόεδρος της Federal Reserve, Μπεν Μπερνάνκε, την Πέμπτη.

Η επιδείνωση της κατάστασης στις πιστωτικές αγορές και στην αγορά στέγης σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές ενέργειας ενδεχομένως να δημιουργήσουν πρόβλημα στους καταναλωτές τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τον Μπερνάνκε.

Ο ίδιος εκτίμησε πως οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αυξάνονται, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για ανθεκτικότητα της οικονομίας στα πρόσφατα προβλήματα.

Παρ’ όλα αυτά, οι πιθανότητες μιας ύφεσης έχουν αυξηθεί, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Fed. Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά, μια σημαντική μείωση των καταναλωτικών δαπανών θα μπορούσε να επιβραδύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας. Γι΄ αυτό το λόγο, η Fed οφείλει να βρίσκεται «σε εγρήγορση» και να είναι «ευέλικτη», σύμφωνα με τον Μπερνάνκε.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ θεωρούνται από πολλούς αναλυτές ως ένα δείγμα της στάσης που αναμένεται να κρατήσει η Fed κατά τη συνάντησή της στις 11 Δεκεμβρίου. Όπως εκτιμούν, η τράπεζα θα προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων της.