Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2007 13:13

Γ. Σουφλιάς: «Τα πρόστιμα για περιβαλλοντικές παραβάσεις επιβάλλονται και εισπράττονται»

«Τα πρόστιμα για περιβαλλοντικές παραβάσεις επιβάλλονται και εισπράττονται. Ωστόσο ο καθένας έχει το δικαίωμα να προσφύγει στο δικαστήριο και να προσπαθήσει ή να ακυρώσει την απόφαση ή να μειώσει το πρόστιμο», ανέφερε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, απαντώντας σε ερώτηση για τα περιβαλλοντικά πρόστιμα που ανακοίνωσε για επιχειρήσεις στην περιοχή της λίμνης Κορώνεια. Όπως πάντως σημείωσε, στις περισσότερες των περιπτώσεων, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση, τα δικαστήρια επιβάλλουν να καταβληθεί από την επιχείρηση το 40% του προστίμου.

Όπως είπε ο υπουργός, τα πρόστιμα εισπράττονται από την Εφορία, δεδομένου ότι χωρίς φορολογική ενημερότητα κανείς επιχειρηματίας δεν μπορεί να προχωρήσει σε τίποτα. Από εκεί και πέρα, συμπλήρωσε, αναλόγως με το αν το δικαστήριο μειώσει ή αφήσει το πρόστιμο όπως είναι, εισπράττεται και το υπόλοιπο.

Προβάλλοντας μάλιστα την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων, ο κ. Σουφλιάς σημείωσε ότι στον Ασωπό, μετά τους ελέγχους και τα πρόστιμα, σήμερα δεν υπάρχει εξασθενές χρώμιο στα επιφανειακά νερά.

«Γνωρίζετε την ιστορία του μπεκρή που πεινούσε. Όταν είχε μία δραχμή, πήγαινε στον παντοπώλη ρωτούσε τιμές για διάφορα τρόφιμα αλλά τελικά ζητούσε μόνο κρασί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σουφλιάς και τόνισε: «Πρέπει να καταλάβουν και να αντιληφθούν όλοι οι επιχειρηματίες ότι πρέπει να ξεκινούν από το “κρασί”, να ξεκινούν δηλαδή από τις δαπάνες που χρειάζονται για να προστατεύουν το περιβάλλον». «Στο τέλος τέλος, ο ελληνικός λαός, μέσω της πολιτείας, τους δίνει την έγκριση να δραστηριοποιηθούν σε κάτι βάσει ορισμένων περιβαλλοντικών όρων που οφείλουν να τους σέβονται. Αν δεν τους σέβονται, οι κυρώσεις θα είναι πάρα πολύ αυστηρές. Αυτό είναι ένα μήνυμα που θέλω να δώσω προς κάθε κατεύθυνση», υπογράμμισε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

«Οι επιχειρηματίες καταλαβαίνουν ότι τουλάχιστον ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δεν χαρίζεται. Έχω δηλώσει ότι όποιος βρεθεί να κάνει την ίδια περιβαλλοντική παράβαση, πέρα του προστίμου θα έχει και προσωρινό κλείσιμο της επιχείρησής του για χρονικό διάστημα που θα αποφασίσουμε», πρόσθεσε ο κ. Σουφλιάς.