Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2020 12:22

Τι τονώνει το ηθικό των ελληνικών βιομηχανιών

Βελτιώνεται σημαντικά το κλίμα στην ελληνική βιομηχανία. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών του ΙΟΒΕ για τον κλάδο σκαρφάλωσε τον Δεκέμβριο σε υψηλά 12 ετών, αισθητά ενισχυμένος σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. 

Βελτιώνεται σημαντικά το κλίμα στην ελληνική βιομηχανία. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών του ΙΟΒΕ για τον κλάδο σκαρφάλωσε τον Δεκέμβριο σε υψηλά 12 ετών, αισθητά ενισχυμένος σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα ο δείκτης σκαρφάλωσε στις 104,2 από 102,9 μονάδες τον Νοέμβριο και 96,4 τον Δεκέμβριο του 2018. Το ΙΟΒΕ αποδίδει την εξέλιξη στις παρεμβάσεις στη φορολογία και σε άλλες πρωτοβουλίες, που περιλαμβάνονται στο νέο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο. Σημαντικό ρόλο για διαδραματίζει και η αποκλιμάκωση του κόστους χρηματοδότησης της χώρας, που αντανακλάται και σε βελτίωση των όρων χρηματοδότησης των επιχειρήσεων της χώρας.

Επισημαίνεται ότι η εξαγγελία για σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας, το οποίο θα θέτει ως στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την ισχυροποίηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της περιφέρειας, μπορεί να δώσει νέες προοπτικές στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, δημιουργώντας ένα κλίμα αισιοδοξίας.

Στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων καταγράφεται κινητικότητα κυρίως στον ενεργειακό τομέα, (ΔΕΠΑ Υποδομών, ΔΕΠΑ Εμπορίας, ΕΛΠΕ). Η υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών έργων από εγχώριες μεταποιητικές επιχειρήσεις σε ένα ευρύ πεδίο, κυρίως υποδομών (όπως δίκτυα ηλεκτρικής διασύνδεσης, ΑΠΕ, κατασκευές κ.α.), αλλά και οι συγχωνεύσεις επιχειρήσεων δημιουργούν θετικές προοπτικές ανάπτυξης της εγχώριας μεταποίησης.

Η εικόνα εξαγωγών- εισαγωγών

Σημειώνεται ότι σημαντική είναι η συμβολή του εξωτερικού εμπορίου στην ανάπτυξη της εγχώριας μεταποίησης. Αναλυτικά, οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων το διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου του 2019 κατέγραψαν βελτίωση 9,0% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018, με την αξία τους να προσεγγίζει τα 12,5 δισ. ευρώ. Σε ανοδική τροχιά και οι εξαγωγές προϊόντων, αλλά μόλις 1,1%, με την αξία αυτών να διαμορφώνεται στα 27,8 δισ. ευρώ το πρώτο δεκάμηνο του προηγούμενου έτους. Όσον αφορά στις εξαγωγές προϊόντων, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών το πρώτο οκτάμηνο του 2019, έφτασαν τα 18,8 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 5% (από 17,9 δισ. ευρώ το 2018).

Αναφορικά με τις εισαγωγές των βιομηχανικών προϊόντων, η αξία τους διαμορφώθηκε στα 25,7 δισ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου του 2019, σημειώνοντας ενίσχυση 6,3%. Κατά συνέπεια, το εμπορικό έλλειμμα προσεγγίζει τα 13,3 δισ. ευρώ, ενισχυμένο κατά 3,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Ανοδικά κινήθηκαν και οι εισαγωγές στο σύνολο των αγαθών, αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα (+2,7%), με την αξία αυτών να ξεπερνά τα 45,4 δισ. ευρώ από 44,2 δισ. ευρώ το πρώτο οκτάμηνο του 2018. Συνεπώς, το ελλειμματικό ισοζύγιο το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου του 2019 διαμορφώθηκε στα 17,6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 5,4% σε σχέση με το 2018. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές προϊόντων το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου του 2019 σημείωσαν ενίσχυση κατά 6,3%, με την αξία τους να διαμορφώνεται στα 32,7 δισ. ευρώ (από 30,7 δισ. ευρώ) ενώ το εμπορικό έλλειμμα έφτασε τα 13,9 δισ. ευρώ, (+8,2%, από το πρώτο οκτάμηνο του 2018).