Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά το υπουργείο Οικονομικών τις εργασίες σε ό,τι αφορά τον «Ηρακλή», καθώς θεωρεί πως πρέπει να έχει ολοκληρώσει τη σχετική προετοιμασία προτού οι τράπεζες δηλώσουν έτοιμες να εισφέρουν στο σχήμα προστασίας ενεργητικού (APS) τα τιτλοποιημένα δάνεια και αναζητήσουν την εγγύηση.
Από την έντυπη έκδοση
Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]
Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά το υπουργείο Οικονομικών τις εργασίες σε ό,τι αφορά τον «Ηρακλή», καθώς θεωρεί πως πρέπει να έχει ολοκληρώσει τη σχετική προετοιμασία προτού οι τράπεζες δηλώσουν έτοιμες να εισφέρουν στο σχήμα προστασίας ενεργητικού (APS) τα τιτλοποιημένα δάνεια και αναζητήσουν την εγγύηση.
Έτσι, στην παρούσα φάση, οι μεν τράπεζες προχωρούν τα σχέδιά τους, το δε ΥΠΟΙΚ συστήνει τις αρμόδιες επιτροπές για τη λειτουργία του συστήματος, όπως την επιτροπή παρακολούθησης του «Ηρακλή» που θα εποπτεύει τη λειτουργία του και σε αυτήν θα μετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου, του ΟΔΔΗΧ, της ΤτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως συνέβαινε στην Ιταλία.
Πραγματογνωμοσύνες σε σχέση με τις ροές της αγοράς που θα δημιουργηθούν, αλλά και ως προς την καλή λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης «κόκκινων» απαιτήσεων (servicers) και άλλα θέματα ενδιαφέροντος του ΑPS θα διενεργούν και συμβουλευτικές εταιρείες, εξειδικευμένες για τον σκοπό αυτόν, από τον ιδιωτικό τομέα.
Ας σημειωθεί πως η ελληνική κυβέρνηση αναμένει μηδενικό το ρίσκο ως προς τις εγγυήσεις του «Ηρακλή» και οι τράπεζες αναμένουν την επιβεβαίωση του «καλώς έχειν» πάνω σε αυτό από τον SSM.
Διαβούλευση ν/σχ για την κεφαλαιαγορά
Την ίδια στιγμή, το υπ. Οικονομικών ξεκινάει διαβούλευση για το νομοσχέδιο της κεφαλαιαγοράς, το οποίο είναι σχεδόν έτοιμο, τουλάχιστον ως προς το σκέλος που αφορά την εταιρική διακυβέρνηση.
Η διαβούλευση αναμένεται να κρατήσει περί τις 10 ημέρες και το υπουργείο εκτιμά πως στο τέλος του τρέχοντος μήνα ή το πολύ στις αρχές του επόμενου το σχέδιο νόμου, που θα μεταβάλει κατά πολύ τα δεδομένα για τις διοικήσεις των εισηγμένων επιχειρήσεων, θα είναι έτοιμο προς ψήφιση στη Βουλή. Το νομοσχέδιο, ωστόσο, θα συνοδεύεται από κάποια ακόμη νομοθετήματα που διαμορφώνουν το πλαίσιο υιοθεσίας κοινοτικού δικαίου και σχετίζονται με τις τιτλοποιήσεις, καθώς και άλλα νέα χρηματιστηριακά προϊόντα.
Νέες δανειοδοτήσεις «βλέπει» η JP Morgan
Άνοιγμα της στρόφιγγας των δανείων από τις ελληνικές τράπεζες στην προσεχή τριετία και εφόσον επιλυθεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων αναμένει JP Morgan. Στη νέα έκθεσή της η αμερικανική τράπεζα αναφέρει ότι οι καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα της χώρας επιστρέφουν, και αυτό σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη απομόχλευση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών οδηγούν σε βελτίωση του προφίλ χρηματοδότησής τους.
Σημειώνει πως αν και τα επίπεδα των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών παραμένουν υψηλά, η συνεχιζόμενη πτώση τους είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι, με τις διοικήσεις και των τεσσάρων τραπεζών να βλέπουν μονοψήφια ποσοστά NPEs στα επόμενα χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει η JP Morgan, αναμένεται σημαντική βελτίωση στην παροχή νέων δανείων από τον κλάδο, εκτιμώντας πως έως το 2022 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα έχουν χορηγήσει νέα δάνεια ύψους 70 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά την πορεία των μετοχών τους, η JP Morgan Cazenove τοποθετεί την τιμή-στόχο για την Αlpha Βank στο 1,50 ευρώ, με περιθώριο πτώσης 20% σε σχέση με την τρέχουσα τιμή, για τη Eurobank στο 1,30 ευρώ, που υποδηλώνει περιθώριο ανόδου 49%, για την Εθνική Τράπεζα στα 3,90 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 37%, και για την Τράπεζα Πειραιώς η τιμή-στόχος τίθεται στα 2,40 ευρώ, με περιθώριο πτώσης 25%.