Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2020 20:09

ΥΠΕΝ: Πιο απλά και πιο γρήγορα η διαδικασία αδειοδότησης των ΑΠΕ

Αντικατάσταση της άδειας παραγωγής, με απλή βεβαίωση καταχώρησης στο νέο Ηλεκτρονικό Μητρώο Παραγωγών ΑΠΕ που θα δημιουργηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα πρότεινε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σήμερα κατά τη δεύτερη συνεδρίαση της επιτροπής για την απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αντικατάσταση της άδειας παραγωγής, με απλή βεβαίωση καταχώρησης στο νέο Ηλεκτρονικό Μητρώο Παραγωγών ΑΠΕ που θα δημιουργηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα πρότεινε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σήμερα κατά τη δεύτερη συνεδρίαση της επιτροπής για την απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Πρόκειται, όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ σε ανακοίνωσή του, για το πρώτο μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της απλοποίησης και επιτάχυνσης της διαδικασίας αδειοδότησης των σταθμών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που αποσκοπεί, τόσο στην συντόμευση της διαδικασίας για τις νέες αιτήσεις, όσο και στην εκκαθάριση των συσσωρευμένων αιτήσεων που εκκρεμούν στη ΡΑΕ και οι οποίες κυμαίνονται στις 1.900. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών (και πρόεδρος της επιτροπής) Αλεξάνδρα Σδούκου, σε σύνολο 2.346 αιτήσεων έκδοσης άδειας παραγωγής που έχουν κατατεθεί από το 2016, εκκρεμούν οι 1891, ενώ οι χρόνοι εξέτασης από την ΡΑΕ των εκκρεμών αιτήσεων για έκδοση άδειας παραγωγής, υπερβαίνουν τους 18 μήνες.

Όπως σημείωσε η κ. Σδούκου, η δραστική συρρίκνωση του χρόνου που απαιτείται για την συνολική αδειοδοτική διαδικασία αποτελεί προαπαιτούμενο για να επιτευχθούν οι στόχοι του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για υπερδιπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ και σχεδόν υπερτριπλασιασμό της ενέργειας που παράγεται και καταναλώνεται από ΑΠΕ έως το 2030. Τόνισε ακόμη, ότι παράλληλα θα προχωρήσει απλούστευση των αντίστοιχων διαδικασιών για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και το χωροταξικό. Ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, ανέφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να μεταταχθούν διάφορες κατηγορίες επενδύσεων ΑΠΕ από τις κατηγορίες Α1 και Α2 στην κατηγορία Β, κάτι που συνεπάγεται ταχύτερη και «ελαφρύτερη» διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Έκανε λόγο επίσης για νέα αρχιτεκτονική και φιλοσοφία του Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου, ώστε να αναδειχθεί σε κεντρικό εργαλείο παρακολούθησης και υποβοήθησης των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων.

Τονίστηκε τέλος, ότι στόχος του ΥΠΕΝ είναι να δημιουργηθεί άμεσα, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, ένα ενιαίο, διαλειτουργικό σύστημα στο οποίο θα «τρέχουν» όλα τα σκέλη της αδειοδότησης των ΑΠΕ, από το αρχικό στάδιο που είναι η άδεια παραγωγής, έως το τελικό στάδιο που είναι η άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας.

Η πρόταση του ΥΠΕΝ δόθηκε στα μέλη της επιτροπής που κλήθηκαν να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους έως την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου. Οι τελικές ρυθμίσεις για το νέο σύστημα που θα αντικαταστήσει την υφιστάμενη άδεια παραγωγής για τους σταθμούς ΑΠΕ, θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο που καταρτίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος για σειρά περιβαλλοντικών και χωροταξικών θεμάτων, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί εντός του Φεβρουαρίου. Η ομάδα εργασίας του ΥΠΕΝ, το προσεχές διάστημα θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα στα επόμενα στάδια της διαδικασίας αδειοδότησης των ΑΠΕ, με έμφαση στα σκέλη της ριζικής ανανέωσης των σταθμών ΑΠΕ (repowering) και του επανασχεδιασμού τους (redesign).

naftemporiki.gr