Στην έναρξη της διαδικασίας για τη δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων προχώρησε η Alpha Bank, καθώς έπειτα από σχετικές πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης είναι πλέον πιο εύκολη η πώληση τοξικού χρέους μέσω τιτλοποιήσεων. H Alpha Bank προσβλέπει στην πώληση «κόκκινων» δανείων αξίας 12 δισ. ευρώ, καθώς και την πώληση του τμήματος διαχείρισης απαιτήσεων, αναφέρει το Bloomberg σε δημοσίευμά του.
Στην έναρξη της διαδικασίας για τη δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων προχώρησε η Alpha Bank, καθώς έπειτα από σχετικές πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης είναι πλέον πιο εύκολη η πώληση τοξικού χρέους μέσω τιτλοποιήσεων. Η Alpha Bank απέστειλε σε πιθανούς επενδυτές έγγραφα όπου περιγράφει με λεπτομέρεια τα σχέδιά της, αναφέρει το Bloomberg σε δημοσίευμά του, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις συζητήσεις, οι οποίες επέλεξαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Σύμφωνα με το BBG, η Alpha Bank προσβλέπει στην πώληση «κόκκινων» δανείων αξίας 12 δισ. ευρώ, καθώς και την πώληση του τμήματος διαχείρισης απαιτήσεων. Στόχος της Alpha Bank είναι η ολοκλήρωση του προγράματος τιτλοποιήσεων -το επονομάζομενο project Galaxy- έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Μακροπρόθεσμα, επιδιώκει μειώση των μη-εξυπηρετούμενων εκθέσεων σε λιγότερο από το 10% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων έως τα τέλη του 2022, από 44% τον Σεπτέμβριο.
Η ελληνική κυβέρνηση εγκαινίασε τον Δεκέμβριο το Σχέδιο Ηρακλής για να βοηθήσει τις τράπεζες να τιτλοποιήσουν μη-εξυπηρετούμενα δάνεια. Η κυβέρνηση θα συνδράμει παρέχοντας εγγυήσεις έως και 12 δισ. ευρώ, γεγονός που θα βοηθήσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μειώσουν τις μη-εξυπηρετούμενες εκθέσεις περίπου κατά 33 δισ. ευρώ.
Η Αlpha Bank σχεδιάζει να ζητήσει εγγυήσεις έως και 3,7 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του Σχεδίου Ηρακλής ενώ έχει ανακοινώσει σχέδια για την πώληση χρεογράφων Tier 2 έως και 900 εκατ. ευρώ ές το 2022, για την ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης.
Εκπρόσωπος της Alpha Bank αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα του Bloomberg.
Τα επισφαλή δάνεια στο χαρτοφυλάκιο των ελληνικών τραπεζών ξεπερνούσαν τα 100 δισ. ευρώ το 2016. Έκτοτε έχουν υποχωρήσει στα 74 δισ. ευρώ. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευθεί στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια περίπου στα 20 δισ. ευρώ έως το 2021.
naftemporiki.gr