Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 04 Δεκεμβρίου 2007 18:23

«Καμπανάκι» Γ. Αλογοσκούφη για τον πληθωρισμό

«Ο κυριότερος κίνδυνος είναι ο κίνδυνος του πληθωρισμού, εκεί πρέπει να δώσουμε έμφαση στους μήνες που έρχονται», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου Ecofin, στις Βρυξέλλες. Ο κ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε ικανοποιητική την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «θα πρέπει να είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τυχόν αρνητικές επιπτώσεις από διεθνείς εξελίξεις».

«Ο κυριότερος κίνδυνος είναι ο κίνδυνος του πληθωρισμού, εκεί πρέπει να δώσουμε έμφαση στους μήνες που έρχονται», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου Ecofin, στις Βρυξέλλες.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς θα καταπολεμηθεί η ακρίβεια, ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τις συζητήσεις που έγιναν μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και των εκπροσώπων και των βιομηχανιών αλλά και των εμπορικών επιχειρήσεων, προκειμένου να υπάρξει όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση του πληθωριστικού κύματος.

Οι πληθωριστικές πιέσεις προέρχονται από το εξωτερικό, πρόσθεσε ο κ. Αλογοσκούφης, από τις τιμές του πετρελαίου και από τις τιμές των τροφίμων. «Έχουμε ένα θετικό σε όλα αυτά, που είναι το ισχυρό ευρώ. Το ισχυρό ευρώ οπωσδήποτε μετριάζει τις πληθωριστικές πιέσεις που δεχόμαστε», υπογράμμισε ο κ. Αλογοσκούφης.

Ο κ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε ικανοποιητική την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε εγρήγορση και παρακολουθεί το τι γίνεται στις διεθνείς αγορές, καθώς, παρά τις καλές οικονομικές εξελίξεις, «θα πρέπει να είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τυχόν αρνητικές επιπτώσεις από διεθνείς εξελίξεις».

Είπε ακόμη ότι οι αρνητικές επιπτώσεις αυτή τη στιγμή φαίνονται κυρίως στο επίπεδο των τιμών, στο επίπεδο του πληθωρισμού - στην Ευρώπη ευρύτερα και στην Ελλάδα. «Εκεί είναι οι αβεβαιότητες που υπάρχουν και εκεί είναι που πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ώστε να μη μπούμε ξανά σε ένα πληθωριστικό σπιράλ, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν».

Σε ερώτηση για τις μισθολογικές αυξήσεις, ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι το 2008 θα υπάρξει διαπραγμάτευση για νέα σύμβαση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, στην οποία η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει. Οι διαπραγματεύσεις αυτές γίνονται ελεύθερα μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Αυτό που θα ήταν ευχής έργο, συνέχισε ο κ. Αλογοσκούφης, δεδομένου ότι οποιοδήποτε στοιχείο μειώνει την αβεβαιότητα είναι θετικό για την οικονομία, θα ήταν να είχαμε διετείς συμβάσεις - όπως είχαμε και στο παρελθόν – και, αν είναι δυνατόν, να είχαμε ακόμη και τριετείς συμβάσεις.

Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη εξαρτάται πολύ από την εξέλιξη στις μεγάλες οικονομίες που είναι εξαγωγικές, όπως είναι η Γερμανία για παράδειγμα, ανέφερε ο υπουργός. Στην Ελλάδα, ωστόσο, συνέχισε, ένα πολύ μεγάλο μέρος της ανάπτυξης που προβλέπουμε για το 2008 και το 2009 θα έλθει από εγχώριους παράγοντες, κυρίως από τα μεγάλα έργα υποδομών. «Έχουμε το τελείωμα του 3ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και την έναρξη του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς που είναι το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο, έχουμε ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν εγκριθεί ήδη στα πλαίσια του επενδυτικού νόμου. Έχουμε επενδύσεις από τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, που θα αρχίσουν να υλοποιούνται το 2008, που ξεπερνούν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Υπάρχουν, λοιπόν, μια σειρά από εγχώριους παράγοντες που ωθούν την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Έχουμε επίσης την πολύ υψηλή ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή μας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης - στα Βαλκάνια, στην Τουρκία - και πιστεύω ότι η Ελλάδα, ακόμη και μετά από μεγαλύτερη επιβράδυνση στην Ευρώπη, δεν θα επηρεαστεί πάρα πολύ».

Τέλος, σε ερώτηση για το θέμα της Ολυμπιακής ο κ. Αλογοσκούφης απάντησε: «Δεν έχω να προσθέσω τίποτα σε αυτό το θέμα, σε σχέση με ό,τι έχει πει ο κ. Χατζηδάκης».