Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 08 Ιανουαρίου 2020 14:48

Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του Castello Bibelli

Την αξιοποίηση του Castello Bibelli, ενός ακινήτου σημαντικής ιστορικής και πολιτιστικής αξίας της Κέρκυρας σηματοδοτεί η ολοκλήρωση της μεταβίβασης εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV), στην οποία το ΤΑΙΠΕΔ εισέφερε τα εμπράγματα δικαιώματα του ακινήτου, στην «CASTELLO BIBELLI ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» με τον διακριτικό τίτλο «Castello Bibelli Α.Ε.».

Την αξιοποίηση του Castello Bibelli, ενός ακινήτου σημαντικής ιστορικής και πολιτιστικής αξίας της Κέρκυρας σηματοδοτεί η ολοκλήρωση της μεταβίβασης εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV), στην οποία το ΤΑΙΠΕΔ εισέφερε τα εμπράγματα δικαιώματα του ακινήτου, στην «CASTELLO BIBELLI ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» με τον διακριτικό τίτλο «Castello Bibelli Α.Ε.».

Ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Άρης Ξενόφος και οι κ.κ. Σάμ Φάις, πρόεδρος & διευθύνων Σύμβουλος και Χαράλαμπος Πανδής, αντιπρόεδρος της Castello Bibelli AE υπέγραψαν σήμερα τη Σύμβαση Αγοροπωλησίας Μετοχών (SPA). Παράλληλα, επήλθε και το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής, με την καταβολή της πρώτης δόσης, ύψους 1,550 εκατ. ευρώ από το συνολικό οικονομικό τίμημα των 4.111.505 ευρώ.

Εκτιμάται ότι το συνολικό επενδυτικό σχέδιο ανάπτυξης του ακινήτου, συνολικής έκτασης 77 στρεμμάτων, θα ανέλθει σε 20 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του Δημόσιου Ακίνητου (ΕΣΧΑΔΑ) του Castello Bibelli προβλέπεται η υποχρέωση του επενδυττή να αποκαταστήσει το διατηρητέο κτήριο «Castello Bibelli» (Ζώνη Ι, 16.600 τ.μ.), που έχει χαρακτηρισθεί ως νεότερο μνημείο. Το κτήριο, που κατασκευάστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από τον Ιταλό Ναύαρχο Μπιμπέλλι, θα λειτουργήσει ως ξενοδοχείο. Στην έκταση περίπου 60.400 τμ του παραθεριστικού–τουριστικού χωριού (Ζωνη ΙΙ) θα κατασκευαστούν παραθεριστικές κατοικίες.

Το «Castello Bibelli» βρίσκεται 13χλμ βόρεια της πόλης της Κέρκυρας και 700μ από την παραλία της Δασιάς, στην περιοχή «Κάτω Κορακιάνα» του δήμου Κέρκυρας.

Πρόκειται για μια περιοχή σημαντικής ανάπτυξης οικιστικών και τουριστικών δραστηριοτήτων με παράλληλη ύπαρξη αγροτικών εκτάσεων, η οποία χαρακτηρίζεται ως μία από τις πιο ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές του νησιού.

Διαδικασία Αξιοποίησης του ακινήτου από το ΤΑΙΠΕΔ

Το ακίνητο έχει συνολική επιφάνεια περίπου 83.844 τ.μ. Ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του αφορούσε γεωτεμάχιο έκτασης 77.019 τ.μ. Αντικείμενο του διαγωνισμού αποτέλεσε η πώληση του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου ελληνικής ανώνυμης εταιρίας ειδικού σκοπού (SPV), στην οποία το ΤΑΙΠΕΔ εισέφερε:

i. το εμπράγματο δικαίωμα επιφανείας για 99 έτη επί τμήματος του ακινήτου, συνολικής έκτασης περίπου 16.600 τ.μ., που έχει υπαχθεί από το ΕΣΧΑΔΑ στις χρήσεις γης «Τουρισμός - Αναψυχή» και το οποίο περιλαμβάνει το χαρακτηρισμένο ως νεώτερο μνημείο  κτίριο του «Castello Bibelli» και

ii. το εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας επί τμήματος του ακινήτου, που έχει υπαχθεί από το ΕΣΧΑΔΑ στις χρήσεις γης «Παραθεριστικό - Τουριστικό Χωριό», συνολικής έκτασης περίπου 60.400 τ.μ.,

Σημειώνεται ότι η επιλογή αξιοποίησης της έκτασης των 16.600 τ.μ. επί της οποίας βρίσκεται το κτίριο του Catsello Bibelli, μέσω της σύστασης και μεταβίβασης δικαιώματος επιφανείας συνδέεται άρρηκτα με τον χαρακτήρα και τη φύση του ακινήτου, αφού το Catsello Bibelli έχει χαρακτηρισθεί, δυνάμει της ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΝΣΑΚ/11870/2787/27.03.2009, ως νεώτερο μνημείο.

Εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας και ΕΣΧΑΔΑ, παρέμεινε έκταση τμήματος του ακινήτου 6.225,53 τ.μ., η οποία παραχωρήθηκε το 1992 από το Ελληνικό Δημόσιο για την χρήση από την Εθνική Πινακοθήκη και το Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου (ΕΠΜΑΣ).

Ιστορία

  • Το «Castello Bibelli» και τα επτά κτήρια που βρίσκονται εντός του, έχουν ιδιαίτερη πολιτιστική αξία και συνδέονται με την τοπική ιστορία. Ο κυρίως Πύργος (λιθόκτιστο, κεραμοσκεπές, εξαιρετικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς κτήριο, νεογοτθικού ρυθμού με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους δύο πυργίσκους και το αίθριο) και τα συνοδευτικά κτίρια κατασκευάστηκαν το 1905 από τον Ιταλό Ναύαρχο Μπιμπέλλι. Στον περιβάλλοντα χώρο διαμορφώθηκε κήπος από αιωνόβια δένδρα, θάμνους και λουλούδια μοναδικής ομορφιάς.
  • Το 1940 η οικογένεια Bibelli κατέφυγε στην Ιταλία ενώ το «Castello Bibelli» καθώς και η κτηματική περιουσία θεωρήθηκε εχθρική μεσεγγυημένη περιουσία και περιήλθε στο Ελληνικό Δημόσιο. Σε ολόκληρη την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως Στρατιωτικό Νοσοκομείο ενώ μέχρι το 1958 έμεινε αχρησιμοποίητο.
  • Το 1955 καταχωρείται στα βιβλία καταγραφής του Υπουργείου Οικονομικών.
  • Το 1958 μισθώθηκε στον επιχειρηματία - ξενοδόχο Σπύρο Μπούα, ο οποίος το χρησιμοποίησε ως πολυτελές ξενοδοχείο με την επωνυμία «Castello Bibelli» έως τα μέσα της δεκαετίας του 1970.
  • Το έτος 1981 περιέχεται στην διαχειριστική αρμοδιότητα της ΚΕΔ  με αρκετά προβλήματα αλλά σε μια γενική κατάσταση υποφερτή λόγω των στοιχειωδών συντηρήσεων που απαιτούσε η λειτουργία του ως ξενοδοχείο.
  • Από το 1992, έχουν παραχωρηθεί 6.225,53τ.μ. στην Εθνική Πινακοθήκη και Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου (ΕΠΜΑΣ). Εντός της έκτασης παραχώρησης περιλαμβάνονται δύο (2) κτήρια (CASTELLETO και CASTELLINO). Ως σκοπός της παραχώρησης συμφωνήθηκε η στέγαση και έκθεση έργων τέχνης.
  • Το 2009 το ακίνητο πωλήθηκε στον Δήμο Φαιάκων, πώληση η οποία έχει ανεστράφη.
  • Το 2013, το Castello Bibelli μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή.