Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2007 20:00

Όχι στη ρήτρα αυτεξαίρεσης από την Ελλάδα στην ΕΕ

Την αντίθεση της κυβέρνησης έναντι της λεγόμενης «ρήτρας αυτοεξαίρεσης» (η οποία δίνει τη δυνατότητα σε ορισμένα κράτη-μέλη να μην εφαρμόζουν την κοινοτική νομοθεσία), αλλά και έναντι της θέσπισης των 60 ωρών ως ανώτατου μέσου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας σε διάστημα τριών μηνών, επανέλαβε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Απασχόλησης, Βασίλης Μαγγίνας, στο σημερινό Συμβούλιο Απασχόλησης της ΕΕ, όπου εκπροσώπησε την Ελλάδα. Ο κ. Μαγγίνας τόνισε ότι βασικό μέλημα της χώρας μας είναι η εξασφάλιση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της αναμόρφωσης της οδηγίας για την οργάνωση του χρόνου εργασίας (Opt-Out), η διάσταση απόψεων στο εσωτερικό της Ε.Ε. ήταν και σήμερα εμφανής. Κατά της ρήτρας αυτοεξαίρεσης τάχθηκαν, εκτός από την Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία, η Κύπρος, το Βέλγιο, η Ισπανία και το Λουξεμβούργο, ανέφερε ο Β. Μαγγίνας και επισήμανε τα εξής: «Είμαστε απολύτως αντίθετοι με τη ρήτρα αυτοεξαίρεσης και θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα κατάργησής της, έτσι ώστε μακροπρόθεσμα να ισχύει το ίδιο καθεστώς για όλες τις χώρες στην Ευρώπη».

Επίσης, ανάλογη διάσταση απόψεων μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. διαπιστώθηκε και σχετικά με τη θέσπιση των 60 ωρών ως ανώτατου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, μέσα σε διάστημα ενός τριμήνου. Για το θέμα αυτό, ο Β. Μαγγίνας υπενθύμισε ότι η ελληνική νομοθεσία προβλέπει ανώτατο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας 55 ωρών και τόνισε: «Δεν συζητούμε ανώτατο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας 60 ωρών. Για εμάς προέχει η εξασφάλιση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία».

Εξάλλου, σήμερα οι υπουργοί Απασχόλησης της Ε.Ε. υιοθέτησαν ομόφωνα τις κοινές αρχές που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ευελιξία και ασφάλεια στην αγορά εργασίας, τη λεγόμενη «Flexicurity», τις οποίες στη συνέχεια τα κράτη-μέλη θα κληθούν να εφαρμόσουν. Ουσιαστικά, το Συμβούλιο υιοθέτησε μια δέσμη ιδεών με στόχο τον εκσυγχρονισμό της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης. Μεταξύ άλλων, προβλέπουν την προώθηση ευέλικτων μορφών απασχόλησης και συμβάσεων εργασίας, τη χαλάρωση της νομοθεσίας περί απολύσεων, τη διά βίου κατάρτιση και την εξειδίκευση των εργαζομένων και την αύξηση των κοινωνικών δαπανών. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι χώρες που παρουσιάζουν σήμερα τη μεγαλύτερη απασχόληση στην Ε.Ε. είναι αυτές που έχουν μεγαλύτερη ευελιξία με ασφάλεια στην αγορά εργασίας.

Πηγή ΑΠΕ