Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2007 07:53

Κοντά στα χαμηλότερα τριών εβδομάδων το γιέν

ΚΟΝΤΑ στα χαμηλότερα επίπεδα τριών εβδομάδων υποχώρησε το γιέν έναντι του αμερικανικού δολαρίου μετά την έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ και τις εκθέσεις των εργοστασίων που κατέδειξαν ότι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο ενδέχεται να αποφύγει την ύφεση.

Το γιέν υποχώρησε έναντι των δολαρίων της Ν. Ζηλανδίας και της Αυστραλίας καθώς οι επενδυτές άρχισαν και πάλι τις συναλλαγές, γνωστές ως carry-trades. Το δολάριο των ΗΠΑ βρίσκεται επίσης κοντά στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα περίπου τριών εβδομάδων έναντι του ευρώ μετά τη συμφωνία στις ΗΠΑ να παγώσουν τα επιτόκια για τα στεγαστικά δάνεια, σύμφωνα με άνθρωπο που γνωρίζει τις συνομιλίες.

Το γιέν διαμορφώθηκε στα 110,93 ανά δολάριο στις 2:19 μ.μ. στο Τόκυο από 110,89 που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Αμετάβλητο στα 162,04 διατηρήθηκε έναντι του ευρώ.

Το αμερικανικό νόμισμα αναρριχήθηκε στο 1,4574 έναντι του ευρώ, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 13 Νοεμβρίου, πριν διαπραγματευθεί στο 1,4608 από 1,4610 δολάρια. Η Goldman Sachs Group Inc., η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή εταιρεία στον κόσμο από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, δεν στοιχημάτισε ότι το δολάριο θα υποχωρήσει έναντι του καλαθιού των νομισμάτων ευρώ και γιέν.

Η βρετανική λίρα διαπραγματεύθηκε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα πλέον των τεσσάρων ετών έναντι του ευρώ καθώς οι διαπραγματευτές αύξησαν τα στοιχήματά τους ότι η Bank of England θα μειώσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού σήμερα. Η στερλίνα διαπραγματεύθηκε πριν από λίγη ώρα στις 71.97 πένες ανά ευρώ.